Иван Зафиров-Копата: ЦСКА се нуждае от още мъжкари като Бодуров

Той е единственият с изявени лидерски качества в отбора, смята големият бранител на армейците

Иван Зафиров-Копата: ЦСКА се нуждае от още мъжкари като Бодуров

Големият защитник на ЦСКА Иван Зафиров-Копата дадe интервю за "Те­ма Спорт", в което говори основно за представянето на тима през есенния дял и евентуалната продажба на Ки­рил Десподов. Копата присъства на традиционния обяд на ветераните на "Армията", който се проведе на 20 декември. А на 30-и Зафиров навърши 71 г. Той е под №2 в историята на ЦСКА с най-много участия в елита -340, срещу 350 на Борис Гаганелов.

Г-н Зафиров, как преми­на срещата с ветерани­те в края на декември, когато се събрахте на "Армията"?
- Приятно беше да се съ­берем, разбира се. Но ста­ваме все по-малко, а и в по­следните години някак си няма голяма веселба, на­строението не е много приповдигнато. Може би се дължи в известна сте­пен и на резултатите на отбора.

Какво е впечатление­то ви от играта на ЦСКА?

- Ами на вас харесва ли ви? Аз не съм чул някой да е останал впечатлен. Не е добре. Сред нас, ветерани­те, няма настроение, но по-лошото е, когато та­кова няма и сред футболи­стите. Не бяха спечелени достатъчно мачове през есента. Май че още отсе­га изпуснахме първото мя­сто. Като гледам класира­нето, шест точки са мно­го. А в Разград играят нелош футбол като за Бълга­рия. Стабилни са. На тях това представяне им е достатъчно да станат шампиони. И двата клуба имаме добра организация, но явно нещо при нас куца. Дали колективът не може да се сплоти, дали е нещо друго, аз не съм човекът, който може да даде точ­ната рецепта. Но играта я виждаме всички...

Доколко проблем за ЦСКА се оказа и промяна­та на стила на игра?
- Със сигурност е оказа­ло влияние. Този начин на игра не отива особено на ЦСКА, но в крайна сметка всеки треньор решава как да води отбора си. Аз не мога да му държа сметка. Ако даде необходимите резултати, тогава всички ще са доволни. Доколкото виждам, има някакъв по­тенциал в нашия отбор, но не можем да бием в го­лемите мачове. А срещ­нахме огромни затрудне­ния и със съперници като Ботев Пловдив и Берое. Като не можем да спече­лим срещу водещите ти­мове, какво ще правим? Само опашкарите ли ще бием?! Tакa не се става шам­пион.

А кои играчи ви се понравиха с изявите си?

- Десподов и Бодуров. Даже според мен Бодуров повече заслужава да е фут­болист на годината. Хай­де, не съм гледал нашите играчи в чужбина, но от българското първенство Бодуров ми е безспорният фаворит. Той е мъжкарче, знае къде да застане, кога да скочи, стабилен е в единоборствата, има стре­меж да се включва на­пред... Не рита топката напосоки, а се опитва да я изнася с точни подавания. Направи много силна есен, а игра много добре и за на­ционалния отбор, не само за ЦСКА. Съставът се нуж­дае от още 3-4-ма такива мъжкари като Бодуров и ще е готов за титлата. С подобни характери се пе­челят трофеи. Лошото е, че май само Бодуров има такива лидерски качества в състава. Иначе за Деспо­дов е ясно - също направи силна есен. А и е време ве­че смело да се вкарват млади играчи в състава. Младото дава живот, то се раздава на терена. Нямат скрупули и задръж­ки, хвърлят се максимално. Вярно е, че прекаляваме с негативното отношение към чужденците, но и голя­мата им бройка в първен­ството допринесе за упа­дъка на нашия футбол. Вместо да се налагат юно­шите, да си разчитаме на нашите деца и да ги изча­каме да се развият, ние се мъчим да се оправяме с чужденци. Виждате, че това се отразява и на на­ционалния отбор. Явно трябва нещо да се проме­ни в подхода на целия бъл­гарски футбол. Иначе от трите водещи отбора са­мо ЦСКА дава шанс на мла­дите родни играчи.

В момента много се коментира бъдещето на Десподов. Подходящ ли е моментът за негова про­дажба?
- Ако го продадем, как ще направим отбор? Кой ще дойде на негово мя­сто? Пак ли някой недоказан чужденец? Аз не виждам кои в състава може да го замени. Отбор се гради, като разчиташ дълго време на едни и същи играчи, а не като постоянно ги сме­няш. А ние така действа­ме, че като направят ня­колко силни мача и ги про­даваме. И така безкрай. А кой остава в отбора? Те­зи, които са непродавае­ми. Другите ни крила ос­вен Десподов не ме впе­чатляват, така че, ако отборът има някакви се­риозни амбиции този се­зон, трябва да го задържи и за пролетта. Ясно е, че са необходими свежи при­ходи на клуба. Но ако на­правиш силен отбор и се представяш на ниво в евротурнирите, оттам ще получиш пари. Трябва да се направи една голяма ин­вестиция в началото и по­сле вече да береш плодове­те. Но го разбирам и Ган­чев. Той плати 8 милиона лева, а това са страшно много пари. И на него не му е лесно да намери ба­ланс.

Какви са впечатления­та ви от треньора Ел Маестро?

- Не мога да му дам оценка, тъй като трябва да се проследят трениро­въчният цикъл, отноше­нието му към отбора, към ръководството. Не знам какви са възможностите му, нито как тренира играчите. Това е сложна материя. Важно е също да умееш да навъртиш манивелата на футболистите и дa ги мотивираш да играят на максимум във всеки мач. Може да е мно­го добър специалист, но ако не докарва отбора до­никъде, е ясно, че трудно ще се задържи дълго.

Един от вашите сино­ве - Адалберт, наскоро стана спортен директор на Ботев Пловдив, как се развива ситуацията око­ло него?

- Засега вървят добре нещата, но и аз не го раз­питвам много. Само му ка­зах, че сега, като си прода­дат двама-трима основни играчи през зимата, после ще се чудят защо отбо­рът не играе и няма резул­тати. Видяхме, че Стивън Петков напусна, сега, ако и Неделев си тръгне, какво ще правят? Най-лесното ще е да изкарат треньора виновен. А той би имал най-малка вина.

Каранга: Няма да се откажа, докато не стана шампион с ЦСКА

Бразилецът е мотивиран да донесе обратно титлата при "армейците"

Меси каза до кога ще играе

Пространно интервю на аржентинеца за Big Time podcast

Илиан Илиев: Трябва да поощряваме и малкото добри неща

Вижте какво каза националният селекционер след прибирането в България

Везенков: В НБА ме подценяват

Българинът призна, че в Барселона не е получил добро отношение

Помощникът на Илиан Илиев: Потенциалът на футболистите е по-голям

Вижте какво каза Петър Костадинов

Лечков: Борислав Михайлов бе удобният виновник

Вижте какво още каза героят от САЩ 94

Божинов: На Гонзо няма да му е лесно, но нещата ще се получат

Бившият национал на България вярва, че новият президент на БФС ще се справи със задачата

Младият треньор на Германия обясни важен ли е опитът в националния отбор

Кой може да опази Мбапе?

Джони Велинов: Искам отново да видя ЦСКА шампион

„Българското първенство в момента разполага с много добри вратари“

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки