Георги Атанасов: Пенев има какво да доказва като треньор

Нестор Ел Маестро е за оценка „Добър 4”, допълва спецът

Георги Атанасов: Пенев има какво да доказва като треньор
Треньорската смяна в ЦСКА веднага след лагера в Испания изглежда като форсмажорно обстоятелство, но това далеч не е прецедент във футбола. Няма рецепта за най-подходящ момент за рокада. Това заяви в коментар за „Тема спорт” специалистът Георги Атанасов. 
 
„Любослав Пенев обаче носи със себе си оптимизъм, тъй като е голямо и доказано име за ЦСКА. Отворен остава въпросът какви са точните причини за раздялата с Нестор Ел Маестро, но с оглед представянето на отбора и игровия стил, това не е чак толкова изненадващ ход. Трудно е да се анализира с няколко думи представянето на ЦСКА през есента. Като се направи преглед на общата картина, Ел Маестро заслужи оценка „Добър 4”. Това по принцип не е лошо, но далеч не е достатъчно за клуб с марката и претенциите на ЦСКА.
 
Продукцията при Нестор имаше две лица. През лятото всичко започна много обещаващо с добрите мачове в Лига Европа. В онзи момент имаше пълното основание да се смята, че клубът е попаднал на перспективен, модерен и иновативен треньор от европейски тип. Първото впечатление обаче се оказа подвеждащо. Ел Маестро развали ранния си успех с някои доста невзрачни мачове в първенството. Провали се в най-важните двубои с претендентите за титлата, като най-ниската точка бе ужасното представяне във вечното дерби. Имаше сериозни мъки и срещу по-скромни съперници, дори на "Армията".
 
Така, като се осредни оценката 5 за представянето през лятото и се добави оценката 3 за по-късните есенни мачове, се получава „Добър 4”. Големи имена като Никодимов и Петрович достатъчно ясно подчертаха, че космополитният Ел Маестро не е дорасъл за предизвикателство от типа на ЦСКА. А вероятно и самият той бе изненадан от специфичната обстановка на "Армията" и изобщо в българския футбол. Нестор направи редица интелигентни съждения, но сякаш остана гост у нас и така и не се адаптира към условията в София”, анализира Атанасов.
 
„Ел Маестро обаче е затворена страница, нека отправим поглед към бъдещето и Любослав Пенев. Той и цялата му фамилия са генетично свързани с ЦСКА. Нямаше нищо по-естествено от това в даден момент Ел Голеадор да се завърне начело на отбора. Факт е, че Любо още не е постигнал в треньорския занаят онази изключителност, каквато притежаваше като футболист. Но подобно припокриване на образите се случва изключително рядко.
 
В ЦСКА Пенев се е доказал с елиминирането на Динамо Москва насред руската столица и с победата с 2:0 над Левски. След това Любо постигна последната титла у нас, преди на сцената да излезе Лудогорец - с Литекс през 2011-а. Това не може да бъде подминато с лека ръка. Не бива да се забравя и 3-годишният престой на Пенев в националния отбор, когато по всеобщо мнение съживи селекцията ни. Да, Ел Голеадор има какво да доказва на треньорското поприще, но не трябва да се подценява и емоционалният ефект, който ще има върху ЦСКА.
 
В последните месеци на "Армията" се беше настанило академично спокойствие и дори апатия. Това не е характерно за червената общност. Тя има нужда от събуждане. А Пенев е човек, който е способен да освежи обстановката. Той е антисистемна личност и неговият колорит е добре познат. Настроенията сред червената общност към назначението на Любо са оптимистични. Но тежката дума ще имат резултатите”, каза още специалистът.
 
„Трябва да се обърне внимание и на пасивната селекция месец след началото на подготовката. Това не е непременно притеснително. Липсата на нови имена може да отвори периметър за реализация на някой от досегашните футболисти, които при Ел Маестро не успяваха да намерят оптимално участие. Хора като Перейра и Бикел или млади момчета като Антов, Атанасов и Лясков. Любо е доказвал, че дава път на подрастващи играчи със скромни визитки. Освен това Ел Голеадор не робува на имена, защото най-голямото име в съблекалнята на ЦСКА вече е самият Пенев. Няма начин да се съобразява с авторитети”, убеден е Атанасов. 
 
„За финал е трудно да се даде прогноза за пролетния дял. Отборът го очаква много трудно първо изпитание на „Тича". Черно море е един от силните тимове, а специалист като Илиан Илиев е доказал, че умее да сглобява конкурентни отбори с по-скромни ресурси. Не бива да се забравят и обективните проблеми на ЦСКА с контузии и преливане към нов игрови стил. Предстои много тежък двубой. Но Любо Пенев е способен да даде импулс на отбора и червената общност и ЦСКА да разцъфне с пролетта”, завърши Георги Атанасов.

 

Балъков: Етър е майката и бащата на моята кариера

Легендата на българския футбол се надява мача в чест на 100-годишнината на "болярите" да стане празник на града

Вальо Илиев: Целта пред ЦСКА 1948 е Европа

"Не искаме да се задоволяваме с малкото, а напротив - да бъдем гладни за повече"

Ботев (Пловдив) продаде 15 000 билета за реванша с ЦСКА

Вижте какво съобщиха "жълто-черните"

Лудогорец пусна билетите за Крумовград

Вижте какво съобщиха от Разград

Изтеглиха жребиите за полуфиналите при ветераните и купата на АФЛ

Витоша (Бистрица) ще спори с Ботев (Враца) за място на финала

Официално: Локо (Пд) разтрогна с Хоркаш

Вижте какво съобщиха от „Лаута“

Официално: Столична община поиска „Герена“

Вижте подробности

Тръпката е в efbet Лига – шампионатът се разделя на 3 групи, интригата е на макс!

Бонусът за елита на платформата за онлайн спортни залози efbet.com важи до края на сезона

Лудогорец публикува речта на Антон Недялков преди Хебър

Вижте какво казва на съотборниците си капитанът, завърнал се в игра след 6 месеца

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки