ИЗНЕНАДА: Ел Маестро е спечелил най-много точки за ЦСКА от 2008 година

Вижте цифрите какво показват

ИЗНЕНАДА: Ел Маестро е спечелил най-много точки за ЦСКА от 2008 година

Нестор Ел Маестро има пълното основание да съжалява и да се чувства незаслужено освободен от ЦСКА е началото на месец февруари.

Безпристрастните цифри показват, че той е най-успешният треньор на ЦСКА от далечната 2008 година, когато автентичният отбор стана шампион за последен път в историята си. За ЦСКА след това последва кризата, фалитът, новата надежда, пропадането до аматьорската „В“ група и влизането на ЦСКА в елитната Първа лига.

В целия този период обаче не е имало треньор (независимо от име и националност), който да е печелил повече точки от 35-годишния Ел Маестро (в това число не слагаме Христо Янев във „В“ група, тъй като там конкуренцията бе твърде слаба за отбора му от професионалисти).

Нестор Ел Маестро има официално 20 мача начело на ЦСКА-София, в които отборът е спечелил 45 точки. Това прави точно по 2,25 точки средно на мач, което е абсолютно завидно постижение.

Разбира се, сухата статистика не отразява загубите от Лудогорец и Левски в дербитата, пропилените точки с Ботев (Пловдив) или Берое, но тя е категорична за актива на сърбина с британски паспорт.

Откакто ЦСКА играе в Първа лига, не е имало нито един друг специалист, който да е постигал повече от него. Дори и Стамен Белчев, при когото отборът играеше атрактивен футбол и записа две поредни победи над Левски с по 3:0, както и успех над Лудогорец в Разград с човек по-малко с 2:1, не може да се похвали с повече. Под ръководството на Белчев „червените“ са изиграли 53 мача, в които са спечелили 113 точки. Това прави по 2,132 средно на среща.

Христо Янев също има много сходен коефициент. Той води в два периода отбора – по 4 мача и двата пъти – и общо е спечелил 17 точки. С други думи, средното постижение на Янев е по 2,125 на мач. Той обаче бе начело на „червените“ за малко в края на миналия сезон, когато отборът вече не играеше за нищо и нямаше никакво напрежение върху него и играчите. Това донякъде обезсмисля третото му място в импровизираната класация.

Настоящият треньор Любослав Пенев засега е едва 4-и в това подреждане, въпреки че феновете му гласуват такова доверие. С него тимът има засега 9 точки от 5 мача, което прави средно по 1,8 на мач. Естествено, активът му е много малък и вероятно той тепърва ще подобрява постижението си, макар че в първата шестица победите няма да идват толкова лесно, защото почти всеки двубой ще бъде дерби.

Без никакво съмнение, с най-лоши показатели в ЦСКА е Едуард Йорданеску. Румънецът бе начело на отбора през есента на 2016 година, но се задържа в продължение на едва 11 мача. За този период той спечели 18 точки или средно по 1,64. Явно това разпиляване на точки не е останало от ръководството, тъй като синът на легендата Ангел Йорданеску бе назначен в средата на месец август и уволнен в края на ноември. Тоест, той се задържа на „Армията“ едва 2 месеца и половина.

Тази статистика обхваща само периода на ЦСКА в новосформираната Първа лига. За да има по-голяма тежест тя, в сметките трябва да сложим и легенда като Стойчо Младенов, който винаги е бил и ще бъде актуален вариант за треньор на „червените“. Той има няколко периода начело на автентичното ЦСКА. Младенов е водил отбора в общо 168 мача, в които е спечелил 374 точки.

Цялостният му принос е по 2,23 точки на мач и дори той остава съвсем малко зад Ел Маестро. Екзекутора на Ливърпул обаче има и много по-успешни периоди на „Българска армия“. В шампионския сезон 2002/03 под негово ръководство отборът печели 66 точки в 26 мача -средно по 2,54. Още по-убедителни са Стойчо и ЦСКА 5 години по-късно, когато „червените“ отново са на върха и оставят Левски на цели 16 точки зад себе си. Тогава отборът печели 78 точки в 30 мача или казано другояче – точно по 2,6 точки на мач. Тези постижения неслучайно го нареждат като абсолютен любимец на „червената“ публика.

Коефициентът на Стойчо Младенов обаче видимо падна през последните сезони в ЦСКА – есента на 2012-а, 2013/14 и 2014/15, когато отборът печелеше по по-малко от 2 точки средно на среща.

ЦСКА плати над 3 млн. лева на НАП

Левски вече не фигурира след длъжниците

Гидженов свири Левски - Славия

Владимир Вълков с наряд за визитата на ЦСКА в "Надежда"

ЦСКА ще бъде поставен ако се класира в Лига Европа

Добри новини за "червените"

Каранга: Целта на ЦСКА е титлата

Тук съм да завърша историята, обясни нападателят

Привикаха Каранга на специален разговор

Причината е ясна - липсата на голове

ИЗВЪНРЕДНО: Четирима напускат ЦСКА

Вижте кои са те

Цветомир Найденов към ЦСКА-София: Аз ви играя с 19-годишни, а вие ми играете със съдиите!

Благодетелят на ЦСКА 1948 не остана доволен от съдийството в този двубой

Скаршем се закани на Левски: Мисля да им вкарам два гола!

Норвежкият футболист на ЦСКА бе герой срещу ЦСКА 1948

Ел Местро: Показахме страхотна реакция, най-важен е резултатът

Треньорът на ЦСКА бе много доволен от успеха над ЦСКА 1948

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки