Благотворителна кампания събира средства за първи център за деца със Синдром на Даун у нас

Инициативата “И аз съм тук… и имам нужда от теб!” има за цел да създаде място, където децата с Даун да се забавляват, да играят и да се обучават ефективно, без това да пречи на интеграцията им

Благотворителна кампания събира средства за първи център за деца със Синдром на Даун у нас

Благотворителна кампания за създаването на първия в България Даун Синдром Център започна най-голямата организация на родители на деца с генетичната аномалия у нас.

Началото ѝ идва заедно с Международния ден на хората със Синдром на Даун, който се отбелязва от общността на ООН от 2012 година насам.

Инициативата “И аз съм тук… и имам нужда от теб!” има за цел да създаде място, където децата с Даун да се забавляват, да играят и да се обучават ефективно, без това да пречи на интеграцията им в масовите училища.

Родителите вярват, че със създаването на центъра, слънчевите деца ще могат да изградят своя собствена среда, където да се чувстват напълно приети.

Сдружение “Синдром на Даун България” избра HelpKarma като инструмент за сбъдването на своята мечта, тъй като виждат в платформата средство за бързо, ефективно и прозрачно набиране на средства, при това с пълна отчетност към дарителите за направените разходи.

Екипът на HelpKarma подкрепя инициативата и с благотворителна продажба на серия от тениски в базара към кампанията. Цялата печалба от тях ще отиде в полза на инициативата.

В подкрепа на родителите на деца със Синдром на Даун се включват и някои от най-добрите български илюстратори. Техни рисунки ще бъдат отпечатани на дрехи и аксесоари и също ще станат част от благотворителния базар.

Всеки потребител на платформата може да качи и собствени артикули и да ги продава с благотворителна цел за избрана от него кауза. 

Освен тениски, желаещите да подкрепят инициативата могат да закупят и книгата “Разказът на прислужницата” на Маргарет Атууд, предоставена от издателство Orange Books.

Синдромът на Даун е генетична аномалия, причинена от нестандартно клетъчно делене. Той води до допълнително копие на хромозома 21. Допълнителният генетичен материал причинява промени в развитието и физическите характеристики на хората с Даун.

У нас децата, които се раждат със синдрома, са добре социализирани, особено в ранна възраст. Те посещават масовите училища, но за пълната им интеграция в образователния процес и развитието на техните умения са необходими и специални грижи. Именно такава е целта на бъдещият център за работа тях.

Освен обучение, там те ще могат да получават и специфични рехабилитационни процедури, които да помогнат за справяне със здравословните проблеми, произтичащи от генетичната аномалия.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки