Великият сър Стив Редгрейв: Пловдив предлага отлични условия за гребците

Вижте какво още сподели петкратният олимпийски шампион

Великият сър Стив Редгрейв: Пловдив предлага отлични условия за гребците

Великанът на гребането и световния спорт сър Стив Редгрейв даде висока оценка на организацията на Световната купа в Пловдив и на условията, които градът предоставя. Редгрейв е носител на 5 поредни златни олимпийски медала, спечелени на Игрите от 1984 до 2000 г. и е 9-кратен световен шампион. През 2001 г. е удостоен с рицарско звание от кралица Елизабет II. От 2018 г. легендарният британец, е технически директор на китайския национален отбор по гребане, който завърши на първо място в отборното класиране на Световната купа. Китайците проведоха дълъг лагер на пловдивския гребен канал преди състезанието. Разширеният им отбор, който пристигна в България, беше от близо 100 души. 

 
"Пловдивският канал е много добър. Бях тук за пръв път на Световното първенство по гребане за мъже и жени през миналата година, което беше организирано на много високо ниво. Сега прекарахме в Пловдив две седмици и половина и всичко беше фантастично. Харесвам този град, харесвам хората, отношението. А условията за гребане са прекрасни. Отседнахме в хотел "Ландмарк", който се намира точно на старта на гребния канал. Дори се шегувахме, че ако преместим хангарите от тази страна, ще можем да отидем на тренировка директно от стаите си. В началото даже май леко стреснахме любезните организатори, като казахме, че лодките трябва да са от тази страна на канала, защото те се стремяха да имаме пълен комфорт. Е, наложи се бързо да се усмихна и да разкрия, че се шегувам. Получихме прекрасно отношение и отлични условия за подготовка. Благодаря, Пловдив. А и организацията на Световната купа беше много добра – нещо, в което не съм се съмнявал, след като видях какво световно първенство направихте през миналата година", каза легендарният Стив Редгрейв, който внесе факела с олимпийския огън на стадиона в Лондон за откриването на Игрите през 2012 г.
 
„Тръгвам си от Пловдив с удовлетворение от ползотворно прекараното време тук, с отлични впечатления от хората. Определено ме спечелихте като приятел на Пловдив. Разбира се, имам български приятели и от преди – като Светла Оцетова, която е технически директор на Международната федерация и прави много за световното гребане. Но ето, че станах приятел и с нейната дъщеря Роси, която също работи неуморно за организацията на големите първенства в България и е сред вече споменатите гостоприемни професионалисти, които правят атмосферата за гребците отлична“, допълни Редгрейв, който през 2002 г. е поставен на 36-о място в класация на ВВС за Стоте най-велики британци.
 
Редгрейв говори и за целите, които си поставя начело на китайския национален отбор. 
 
"Олимпийските игри в Токио естествено са важна стъпка от цялата ни стратегия. Китай иска да спечели златен олимпийски медал. До момента страната има само една олимпийска титла на домашните Игри през 2008 г. Така че сега първата цел е да спечели злато на Олимпийски игри извън границите на Китай, но голямата цел са две титли в Париж през 2024 г.", каза носителят на феноменалните пет златни медала от пет последователни Олимпийски игри.  
 
Емблемата на световното гребане коментира и състоянието на любимия му спорт в глобален мащаб и предизвикателствата, пред които е изправен. 
 
"Гребането се намира в съдбоносен период. Леките категории бяха включени в Олимпийските игри след Барселона 1992, а сега една от тези дисциплини отпада - четворката без рулеви. Винаги сме били притиснати до стената. А не бива да губим позициите си, защото, ако направим и най-малкото отстъпление, това ще подейства зле на нашия спорт. Пред нас в момента има доста предизвикателства и се надявам, че Международната федерация ще успее да се справи с тях и да съхрани имиджа на гребането в олимпийското семейство", анализира едгрейв.
 
А каква е рецептата на големия шампион за успешна кариера?
 
„Първо - да си достатъчно млад, когато започваш да се занимаваш със спорт. И второ - да тренираш много, много отдадено!“  Само това ли е, толкова ли е просто? „Само това е, но не е толкова просто“, отвърна с усмивка Стив Редгрейв, преди да си тръгне от България.
 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки