Ина Ананиева: Съдиите само чакат ансамбълът да играе безгрешно, за да му дадат златото

Не мисля, че в скоро време ще видим медали на отделните уреди на олимпиада, каза топ треньорката

Ина Ананиева: Съдиите само чакат ансамбълът да играе безгрешно, за да му дадат златото
Двукратният треньор номер 1 на България (2014 и 2016) Ина Ананиева следи изкъсо какво се случва с любимите й грации. Въпреки че вече не е треньор на ансамбъла, Ина не изпуска състезание на момичетата ни и се съгласи да каже мнението си пред „Меридиан мач” за представянето на нашите по време на Европейските игри в Минск. Ансамбълът взе сребро в многобоя и на пет топки, както и бронз на съчетанието обръчи и бухалки. Катрин Тасева пък взе сребро на топка и бронз на лента.
 
- Ина, каква е оценката ви за представянето на гимнастичките ни на Европейските игри в Минск?
 
- Пет медала - това казва всичко. Не може да бъде друга оценката освен много добра. Преди 4 години на Европейските игри в Баку, когато аз бях начело на отбора, се върнахме без нито един медал. Но все пак мога да кажа, че отъпкахме пътя, за да могат сегашните момичета да триумфират.
 
- Но Илиана Раева не бе напълно доволна...
 
- Тя знае, че можем да изиграем съчетанията си без грешка и заради това не е напълно доволна. Ансамбълът игра перфектно на пет топки. Не направи груба грешка в съчетанието с обръчи и бухалки, но допусна много неточности в първата част на композицията, което му костваше, титлата в многобоя. И от там идва недоволството на Илиана. Защото тя знае, че момичетата могат да са безгрешни. Съдиите също много ги харесват и само чакат да изиграят без грешка двете си съчетания, за да им дадат златото в многобоя. Дано това да се случи на олимпиадата в Токио.
 
- Как ви се видя конкуренцията в Минск?
 
- Беларус напълно заслужи титлата в многобоя. Те са сменили музиката на съчетанието с обръчи и бухалки и влязоха много мобилизирани и мотивирани в това състезание. Представиха отлично и двете си съчетания и първото им място е заслужено. Русия направи много груби грешки и логично остана зад нас.
 
- Нека поговорим и за индивидуалното състезание, където Катрин Тасева тръгна трудно в многобоя, но след това взе два медала на уредите... 
 
- Имайте предвид, че за гимнастичките тази година има три големи състезания - европейско първенство, Европейски игри и най-вече световното първенство, на което се печелят квоти за олимпиадата. Така че няма как една гимнастичка да е в топ форма през цялото това време. Катрин е многобоец, който помогна много за отборния ни медал на европейското първенство. Сега в Минск пък се реализира на отделните уреди, където взе два медала. Това не е никак малко.
 
- Когато ще видим на олимпийски игри да се дават медали и на отделните уреди в художествената гимнастика, а не само в многобоя?
 
- Отдавна ръководителите в нашия спорт напират пред МОК това да се случи, но няма да стане според мен. Поне не и в скоро време. Така че имаш само един шанс на олимпиада и това е многобоят. 
 
- И накрая по темата от последните дни. Елена Бинева се отказа заради контузия, а е само на 19 години...
 
- Това е големият спорт и такива травми са неизбежни. Тя се държа много мъдро и достойно и заслужава само адмирации за начина, по който прие цялата ситуация. Мисля, че Ерика Зафирова вече достойно я замества в ансамбъла ни.

 

Изписаха от болница двукратен шампион на Тура

Вингегор под въпрос за обиколката на Франция

Франция и Германия приемат Световното по хандбал за мъже през 2029 година

Вижте подробности

Олимпийските игри тръгнаха с резервния огън

Вижте защо

Ново уникално постижение на Петър Стойчев

Остават още четири маратона, закани се плувецът

Днес е паметен ден за световния баскетбол

Майкъл Джордан спира със спорта на 16 април 2003 г.

Нургюл изпусна спечелена позиция и записа втора загуба (ВИДЕО)

До края на Турнира на претендентките остават още четири кръга

Местят церемонията по откриването на Париж 2024?

"Стад дьо Франс" може да приеме събитието

Нургюл удържа световната вицешампионка

Българката е 5-а в Турнира на претендентките

Сестри Стоеви втори в Европа, взеха олимпийска квота

Вижте какво споделиха Стефани и Габриела, след като продължиха традицията да играят на Олимпиади

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки