КЛАСИКА: Бразилия и Аржентина в спор за място на финал

Най-чаканият мач от Копа Америка стартира в 03:30 часа

КЛАСИКА: Бразилия и Аржентина в спор за място на финал

Полуфинал на голям международен турнир е специално събитие, но неутралният фен може да бъде извинен, че не е в състояние да събере голям ентусиазъм за сблъсъка между Чили и Перу.

Нито един от двата отбора не успя дори да се разпише в последните си два мача. Инките са вкарали само в един от четирите си двубоя, а в най-скорошните си два дори не се доближиха до намирането на противниковата мрежа. Въпреки това те се добраха до последните четири на турнира. За да се влошат нещата, вторият полуфинал ще се проведе на ужасното разорано поле в Порто Алегре.

Разбира се, има заслуги, които трябва да бъдат подчертани. Силно критикуваният селекционер на Чили Рейналдо Руеда методично приспособи модела на игра на отбора си към застаряващите ресурси, с които разполага. Но без съмнение този полуфинал се очаква да бъде символ на разочароващия турнир. Големите състезания винаги са помнени с елиминационните мачове, но едва ли някой някога ще се сети за четвъртфиналите, в които цели 7 отбора не се разписаха. Има редица обяснения за всичко това. Някои са по-общи, други по-специфични.

Форматът на Копа Америка е потенциална слаба точка.

От 12-те тима, които участват, цели 8 стигат до елиминациите. На четвъртфиналите пък след редовните 90 минути направо се бият дузпи. В подобна ситуация спокойно можеш да стигнеш до последните четири, въпреки че си направил малко. Перу доказа това до съвършенство. Много от терените са под стандартите. Лионел Меси бе точен в оценката си, че топката се държи като заек, който подскача навсякъде. Бразилските власти изглеждаха склонни да отхвърлят тази теза, но всичко се промени след мъката на селесао срещу Парагвай на четвъртфиналите в Порто Алегре. Лошите терени правят живота труден на отборите, които искат да атакуват.

И така стигаме до същността на играта. Броят на фауловете е много висок, а нещата се влошиха с преувеличеното използване на ВАР, което разбива ритъма на футбола с постоянни прекъсвания. И накрая идва най-яркото противоречие, което е особено силно за турнира в Бразилия - Копа Америка е "уловена" между края на сезона и началото на подготовката за нов такъв. Освен това много отбори наскоро назначиха селекционери, а Аржентина дори е с временно решение.

Страните са неподготвени и се опитват да намерят правилната комбинация по време на състезанието. Има тактически интерес към корекциите, които се правят, но това е все едно да гледате предварителна репетиция, а не напълно подготвено шоу. Първият полуфинал обаче може да надмине всичко това.

В състезателен мач между Бразилия и Аржентина не може да има никаква репетиция в природата. Тази вечер (03:30 часа след полунощ, пряко по Arena Sport 1 Serbia) в Бело Оризонте ще се състои двубой, който може да спаси тазгодишната Копа Америка. Златисти срещу гаучоси е съперничество в най-чистия си вид. Между съседите няма огромни исторически проблеми. Става въпрос само за битка за надмощие в глобалната игра - футболистите ще дишат въздуха от големите сблъсъци от миналото. И този мач е много повече от историята. Каквото и да се случи тази вечер, то ще има огромен отзвук за дълъг период от време.

За Бразилия това е първият път, когато нещо наистина има смисъл след световното първенство. След поражението от Белгия преди година на четвъртфиналите на Мондиала в Русия, Тите подобри своя отбор и сега има чудесен баланс между атака и защита.

Опонентите на селесао рядко преминават централната линия дотук на турнира. Но Аржентина има огневата мощ да се възползва, докато Бразилия е ангажирана с атаки. Предстоящият двубой ще бъде истинската мярка дали Тите наистина е подобрил нещата.

Междувременно гаучосите вероятно ще започнат абсолютно нов проект, след като приключи Копа Америка. Едно унизително поражение тази нощ ще затвори вратата за някои международни кариери. Добро представяне пък може да означава, че някои от насърчаваните от селекционера Скалони ще бъдат част от новия режим. Много от албиселесте играят за своето международно бъдеще.

И, разбира се, те разполагат с Лионел Меси. Суперзвездата на Барселона сам призна, че не прави добър турнир. Невъзможно е да очакваме Аржентина да спечели, без той да има основен принос за това. И дори да е във форма, ще могат ли гаучосите да се справят в подобен мач, след като разчитат на Меси и още двама нападатели? Как ще се защитават те от летящите крила на Бразилия?

Ако вторият полуфинал не ускорява пулса, то първият го прави.

Направете път за Мача на турнира!

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки