Кралев: България плаща едни от най-високите премии за медал от Олимпийски игри (ВИДЕО)

Представянето на българските спортисти на Европейските игри в Минск е много радващо за всички, каза спортният министър

Кралев: България плаща едни от най-високите премии за медал от Олимпийски игри (ВИДЕО)

България плаща едни от най-високите премии за медал от Олимпийски игри. Това каза министърът на спорта Красен Кралев в ефира на „Здравей, България”.

„За Игрите в Баку, според тяхната специфика премиите не са толкова високи.  Не са високи и премиите, които ще получат медалистите от Игрите в Минск. Премията зависи от приоретизирането на игрите. Игрите в Минск са с приоритет на европейско първенство.  Има много държави, които не дават никакви премии за медали от европейско първенство, но ние даваме. За световно са по-високи, но за Олимпийските игри са много високи. Златен медал от тях е 250 000 лв. За европейските игри за първото място се дават 6000 лв. Не са много парите, и не са те стимул и мотивация нашите атлети да се представят по този начин”, каза министърът.

Красен Кралев направи и равносметка на представянето на българските спортисти на Европейските игри в Минск. „Представянето на българските спортисти на Европейските игри в Минск е много радващо за всички. Изпратихме 85 атлета, които се състезаваха в 15 различни спорта и имаме 18 медала. Това означава, че почти всеки четвърти от участниците с медал”, направи равносметка министърът.

Спортният министър обясни, че има пряка връзка между финансирането и работата на федерациите. „Специално за женските бокс и борба няколко години отделихме допълнително средства, с които да се стимулират клубовете, които развиват тези спортове. Преди 4-5 години имаше по един състезател, една-две, които правеха пробив, а сега говорим за тенденция, защото, например, женската борба вече на всяко първенство се отчита с минимум по 3-4 медала и то с различни момичета, което означава, че вече имаме школа на световно ниво. Само преди няколко години имахме три европейски шампионки при женският бокс, също няколко момичета вече са в световния елит. В джудото имаме едни от най-талантливите джудисти въобще”, каза Красен Кралев.

По повод на спортните имоти на държавата в Борисовата градина, министърът коментира: „Нашите имоти са включени в няколко урегулирани поземлени имота в съсобственост с частни имоти. Това предполага, че няма да имаме свобода да оперираме с тези имоти. Затова нашето предложение е всеки спортен обект да има собствен урегулиран поземлен имот, за да не е зависим от останалите. Втората грешка на плана е предвидената реконструкция. Невъзможно е стадионът на ЦСКА да има лека реконструкция с леки козирки и да стане модерно съоръжение. Имаме пълно разбирателство с кмета на София. Нашето предложение с ръководството на ЦСКА е да се направи реконструкция на това съоръжение да се направят нови трибуни с нови козирки”, каза Красен Кралев.

Спорният министър потвърди, че ще има нов Национален стадион, които ще бъде на място, където няма да блокира трафика в София.

Кралев посочи виновника за нереализираните физкултурни салони

Ето какво разкри той

Всички се обединиха срещу ПП/ДБ заради некадърната стратегия за спорта

Вижте подробности

Във Франция: Службите са готови да гарантират сигурността на Олимпийските игри

Вижте какво заяви вътрешният министър на страната Жералд Дарманен

Огромно признание за българския тенис!

Президентът на ITF връчи награда на България за развитието на детско-юношеския тенис

ВАС потвърди лиценза на Българска федерация по шахмат 2022

Вижте решението и какво заявиха от централата

Нургюл Салимова с нова победа в Рейкявик

Вижте подробности

Манол Иванов: Надявам се, че заедно ще променим нещата

Вижте какво заяви кандидатът за президент на БФС

Делегатите отсвириха екипа на Бербатов

Вижте подробности

Разкритие: Агенти на ДАНС следят Конгреса

Вижте подробности

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки