Славиша Стоянович: В дербито се играе печелившо, а не красиво

Всеки може да реши един такъв мач, изпъкват играчи, които по принцип са на втори план, допълни треньорът

Славиша Стоянович: В дербито се играе печелившо, а не красиво
Доскорошният треньор на Левски Славиша Стоянови даде интервю за "Тема спорт", в което говори за вечното дерби. Специалистът спечели единствения си сблъсък с ЦСКА с 1:0, когато топката се отби от гърба на Черниаускас и влезе във вратата след удар на Обертан.
 
- Г-н Стоянович, вече гледахте на живо Левски на Петър Хубчев - в реванша с Ружомберок, какви разлики откривате в отбора?
 
- Постепенно Хубчев прави сериозен отбор. Вижда се много дисциплина и физическа сила. Това е добро. Мисля, че ако се привлекат още един-двама играчи, Левски ще има no-завършено лице. Хубчев най-добре знае какво му е необходимо. Може би крило или попълнение в защита.
 
- Кои футболисти ви правят най-силно впечатление?
 
- Много се радвам за Станислав Иванов, защото него и Юруков възнамерявах да ги налагам. Стаси показва израстване. Паулиньо пък започна да показва играта, която може. Преди известно време беше попаднал в огромна дупка, но сега започна да действа сериозно. Горанов също ми изглежда добре. В един момент беше в криза, но в последните два-три мача е доста стабилен и играе на ниво. По-добре ми изглежда и Нуно Рейш. За Живко Миланов пък няма какво да коментираме. Отличен капитан.
 
- Вие спечелихте вечно дерби с 1:0. Какъв съвет бихте дали на Хубчев, за когото сега предстои дебют в мач номер едно?
 
- В дербито не излизаш, за да играеш красиво, а за да спечелиш. Ще има много нерви. И на ЦСКА не им е лесна ситуацията. Може би подходът на Левски трябва да е малко по-спокоен, по-прагматичен. Левски е на първата позиция, но сблъсъкът ще е изключително тежък. Не бива да се губи концентрация и да се правят глупости като това някой да получи червен картон. Когато има емоции, хората се поддават, но е нужно да се контролираш в такъв мач.
 
- Кой може да реши дербито?
 
- Всеки може, включително защитник. Даже обикновено в дербитата изпъкват играчи, които по принцип са на втори план. А тези, към които имаме най-големи очаквания, не правят нищо особено. Искам да видим хубав мач, пълен с емоции и победа на Левски.
 
- Бранителят Виталис Максименко призна, че е имал разговори с Левски. Вие го познавате отлично, той е национал на Латвия под ваше ръководство...
 
- Наистина го познавам отлично. Рядкост са играчите с добър ляв крак. Ще видим. Ако в Левски преценят, че може да им е от полза... Той е добър играч. Но да не забравяме, че фланелката на Левски се носи много трудно от всички. Максименко е стабилен играч в националния отбор, има доста опит в много тимове в Европа.
 
- Кой от младите го чака добро бъдеще?
 
- Радвам се, че Юруков и Станислав Иванов ги пускат. Имам доверие и в Мартин Петков. Това са юношите, в които виждам перспектива да направят сериозна кариера. Но едно е теорията, друго са практиката и манталитетът. Ситуацията се променя всеки ден. Всичко, което си говорим днес, утре вече може да не е актуално. Ето, сега е интересно да видим какво ще стане с Костов. Той беше голмайстор на първенството, но се контузи и не се знае как ще се представи през този сезон.
 
- Вие бяхте отписали Нашименто, но сега той получава втори шанс при Хубчев...
 
- Нашименто е добър технически играч. В онзи момент, в който аз бях треньор, той беше често контузен. Изпусна подготовката, включи се на втория месец. Не беше подготвен както трябва и нямаше как да покаже всичко, което знае. Сега виждам, че започна да играе редовно. Ако е готов, ако има физическа сила, може да е от полза.
 
- Получава се и дилема за върха на атаката, но като че ли Роберта печели мястото на този етап?
 
- Роберта съм го гледал само в два мача, така че не мога да изкажа категорично мнение. Има някакви качества. От нападателите в Левски винаги се очаква да вкарват във всеки мач. Ако Роберта бележи много, е ясно, че ще бъде любимец на публиката. В противен случай...
 
- За финал - каква е ситуацията в националния отбор на Латвия, където ваш помощник е Асен Букарев?
 
- Правим реконструкция на отбора. Имаме тригодишен план. Има по-силни отбори в нашата квалификационна група. Сега имаме мачове с Австрия и Македония.

 

Балъков: Етър е майката и бащата на моята кариера

Легендата на българския футбол се надява мача в чест на 100-годишнината на "болярите" да стане празник на града

Вальо Илиев: Целта пред ЦСКА 1948 е Европа

"Не искаме да се задоволяваме с малкото, а напротив - да бъдем гладни за повече"

Ботев (Пловдив) продаде 15 000 билета за реванша с ЦСКА

Вижте какво съобщиха "жълто-черните"

Лудогорец пусна билетите за Крумовград

Вижте какво съобщиха от Разград

Изтеглиха жребиите за полуфиналите при ветераните и купата на АФЛ

Витоша (Бистрица) ще спори с Ботев (Враца) за място на финала

Официално: Локо (Пд) разтрогна с Хоркаш

Вижте какво съобщиха от „Лаута“

Официално: Столична община поиска „Герена“

Вижте подробности

Тръпката е в efbet Лига – шампионатът се разделя на 3 групи, интригата е на макс!

Бонусът за елита на платформата за онлайн спортни залози efbet.com важи до края на сезона

Лудогорец публикува речта на Антон Недялков преди Хебър

Вижте какво казва на съотборниците си капитанът, завърнал се в игра след 6 месеца

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки