Зам.-министър Андонов: Заповядайте на Европейска седмица на спорта, входът е свободен

"Очаква се едно от най-мащабните събития, празник на българския спорт, каза Денислав Коджабашев

Зам.-министър Андонов: Заповядайте на Европейска седмица на спорта, входът е свободен

 От 23 септември София отново ще бъде завладяна от „Европейска седмица на спорта #BeActive". Събитието, на което малки и големи ще могат да се докоснат до над 50 вида спорт, ще продължи до 30 септември. Входът ще бъде свободен. Кампанията ще бъде открита в 12 часа в зала Арена Армеец София.  Мотото на петото издание на инициативата е „Бъди активен, открий своя спорт, избери своя спортен клуб!“.

 
„Хората стават все по-активни. Всеки разбира все повече, че спортът е част от здравословния начин на живот. Това е и целта на събитието, което предстои следващата седмица. Все повече хора, млади и възрастни, да могат да се докоснат, да видят и да изберат своя спорт, с който могат а запълнят свободното си време“, коментира заместник-министърът на спорта Стоян Андонов. Той подчерта, че редица тежки заболявания, като алцхаймер, могат да бъдат повлияни положително от спортуването.
 
„Искам да поканя всички на откриването в понеделник. Това е почивен ден, ще могат дядовците да доведат внуците, ще има над 50 вида спорт, също и спортове за хора със специални потребности. Ще има много демонстрации, всеки ще може да опита различи сортове и дано намери своя спорт“, допълни Андонов.
 
Световният вицешампион по тенис на маса за хора с увреждания Денислав Коджабашев е един от пасланниците на тазгодишното издание на Европейската седмица на спорта. Според него интересът към инициативата е много голям. През последните години са се увеличи както броят на участниците, така и броят на събитията. „През 2015 година е имало около 5 млн. участници и 7 хил. събития. Миналата година са се включили 12 млн. участници, имало над 50 хил. събития. Това показва, че интересът към #BeActive" е много голям“, коментира Коджабашев.
 
По думите му инициативата е изключително добра и в България се развива много успешно. „Тази година ще е най-мащабна до момента. Ще бъде в зала Арена Армеец София с толкова много спортове. Аз, като човек с увреждане, бих поканил и хората с увреждания да заповядат, ще има и спортове за тях. Ще се получи един празник за българския спорт и ще намерим новите шампиони“, каза Коджабашев.
 
„Надявам се тази седмица да прерасне в месец, месецът в година, годината в години. Бях на състезание, организирано от Ивет Лалова. Видях огъня в очите на тези деца, че могат да се докоснат до този велик състезател. Това е един от правилните пътища, за да може децата да приемат в сърцето си спорта и той да остане навик в живота им“, каза още зам.-министър Андонов.
 
Европейската седмица на спорта ще бъде открита от министъра на младежта и спорта Красен Кралев на 23 септември от 12,00 часа в „Арена Армеец“. Гости на церемонията ще бъдат известни български спортисти като Любо Ганев, Йорданка Благоева, Евгения Раданова, Ренета Камберова, Ивайло Иванов, Александра Фейгин и др. Като посланици на инициативата през тази година се включват златните момичета от националния ансамбъл по художествена гимнастика Симона Дянкова, Лаура Траатс, Мадлен Радуканова, Ерика Зафирова, Стефяни Кирякова, както и индивидуалните състезателки Невяна Владинова, Катрин Тасева и Боряна Калейн. Сред подкрепилите кампанията са още световната и европейска шампионка по борба Тайбе Юсеин, боксьорите Даниел и Боян Асенови, олимпийската и световна шампионка за девойки в тройния скок Александра Начева, талантливият скиор Алберт Попов и един от най-обичаните български спортисти Йордан Йовчев.
Шефът на европейския хандбал: С нетърпение гледаме към България и Варна

Българите научиха съперниците си за предстоящите у нас две първенства по плажен хандбал

Нургюл Салимова с четвърто поражение в Торонто

Тя отстъпи с черните фигури на индийката Хумпи Конеру

Френски министър разкри дали откриването на Олимпиадата ще е на "Стад дьо Франс"

Вижте подробности

Изписаха от болница двукратен шампион на Тура

Вингегор под въпрос за обиколката на Франция

Франция и Германия приемат Световното по хандбал за мъже през 2029 година

Вижте подробности

Олимпийските игри тръгнаха с резервния огън

Вижте защо

Ново уникално постижение на Петър Стойчев

Остават още четири маратона, закани се плувецът

Днес е паметен ден за световния баскетбол

Майкъл Джордан спира със спорта на 16 април 2003 г.

Нургюл изпусна спечелена позиция и записа втора загуба (ВИДЕО)

До края на Турнира на претендентките остават още четири кръга

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки