Йосиф Миладинов: На 6 г. дядо ме заведе на плуване и ми хареса

Искам да се представя достойно в Токио 2020, амбициран е талантът

Йосиф Миладинов: На 6 г. дядо ме заведе на плуване и ми хареса

Йосиф Миладинов се погрижи за още един много сериозен акцент в българското мъжко плуване през това лято. 16-годишният пловдивчанин първо счупи републиканския рекорд на 100 м бътерфлай на звездата ни в този спорт Антъни Иванов. Йосиф записа 52,32 сек. След това на европейското първенство за юноши в Казан (Рус) подобри постижението си и с 52,11 сек спечели сребърен медал. На световния шампионат при юношите в Будапеща (Унг) Миладинов стана първият в историята на българското плуване, който слиза под 52 сек. на 100 м бътерфлай. С 51,91 сек. трениращият в Швейцария състезател покри норматив А за олимпийските игри в Токио догодина (резултатът за класиране е 51,96 сек. - б.а.). Така той стана вторият ни участник в японската столица след Антъни, който има квота за 200 м бътерфлай. 6 стотни лишиха Миладинов от медал на 100 м в унгарската столица. Той обаче се пребори за отличие на 50 м. Българинът плува във финала за 23,48 сек, подобрявайки държавния си рекорд, и стигна до бронзовия медал. След кратка ваканция Йосиф се прибра в Швейцария, за да започне да тренира и учи отново. Въпреки натоварената си програма той намери време да отговори на въпросите на „24 часа". 

 

- Как и кога започна с плуването?

 

- Започнах на 6-годишна възраст в Пловдив. Заведе ме дядо ми и много ми хареса и започнах да тренирам с времето все повече и повече. Във фамилията ни има спортисти. Дядо е бил футболист (Йосиф Кавалов е играл за Локо Пд - б.а.), майка ми - баскетбол. Аз се пробвах във футбола, но за кратко.

 

- Кога бе моментът, когато разбра, че ще тренираш сериозно плуване?

 

- Може би когато заминах за Германия и започнах да печеля първите си златни медали там.

 

- Разкажи за прехода от България през Германия до Швейцария.

 

- Заминах със семейството си за Германия през декември 2014 г. Там тренирах в едно спортно училище. Миналото лято се преместихме в Швейцария, където вече 1 година и няколко месеца живея, уча отново в спортно училище и тренирам.

 

- Какъв плюс ти дава тренирането в чужбина?

 

- Материално-техническата база е по-добра. Освен това се подготвям по друг вид организация на тренировъчния процес. Имам и възможност да контактувам често със състезатели от други държави.

 

- Как преминава една стандартна седмица за теб?

 

- Тренировките са двуразови и едноразови спрямо програмата в училище. Свободно време ми остава все по-малко. Отдаден съм на спорта и това ме прави щастлив. Ежедневието ми е такова, че да мога максимално прецизно да изпълнявам тренировъчната си програма.

 

- Имало ли е момент, в който ти е писвало от плуването и си смятал да се откажеш?

 

- За отказване никога не съм помислял. Честно казано, тежало ми е много в някои моменти. Целите, които съм си поставил обаче, ме мотивират да преодолявам трудностите.

 

- Започна с националните рекорди на 15 г., продължаваш на 16, доколко си готов за навлизане в световното мъжко плуване?

 

- Винаги има върху какво да се работи още, но постигането на норматив А за олимпийските игри в Токио догодина ми вдъхва увереност, че съм навлязъл в мъжкото плуване. Надявам се да оставя следа в него.

 

- След медала от европейското в Казан за юноши какви бяха очакванията ти за световното в Будапеща?

 

- Моите очаквания и стремеж са към силни постижения. Един медал е допълнителна награда към труда, който си положил, за да постигнеш определено време.

 

- Какво означава за теб олимпийската квота?

 

- Аз имах за цел спечелването на тази квота още от април. Тъй че бях много доволен от това, че успях да я изпълня в Будапеща.

 

- Ще гониш ли квота и в друга дисциплина?

 

- Не, съсредоточавам се върху 100-те м бътерфлай. До края на годината ми предстои участие на европейското първенство за мъже на малък басейн в Глазгоу през декември. През 2020 г. имам за цел първо силно представяне на европейското за юноши, което е през юли 2 седмици преди олимпиадата. В Токио искам да се представя достойно.

 

- Част си от генерация в българското плуване, която дава надежди за успехи (Антъни Иванов, Любомир Епитропов, Калоян Левтеров, Йордан Янев - б.а,). Как виждаш нейното развитие и може ли очакванията ти да вкарат напрежение в представянето?

 

- Не смятам, че може да се вкара напрежение. Нека тези момчета, сред които съм и аз, бъдат пример за останалите плувци, че може да се постигат силни резултати. Дано и да се даде увереност на треньорите в България, че с нашите момчета може да се гонят такива. Радвам се, че има такова поколение.

 

- За финал - какво би пожелал да си постигнал след 5 г., когато ще са минали олимпийските игри в Париж?

 

 

- Най-вече да съм здрав и да съм развил потенциала си, което ще ми даде възможност да постигна целите си.

 
Олимпийските игри тръгнаха с резервния огън

Вижте защо

Ново уникално постижение на Петър Стойчев

Остават още четири маратона, закани се плувецът

Днес е паметен ден за световния баскетбол

Майкъл Джордан спира със спорта на 16 април 2003 г.

Нургюл изпусна спечелена позиция и записа втора загуба (ВИДЕО)

До края на Турнира на претендентките остават още четири кръга

Местят церемонията по откриването на Париж 2024?

"Стад дьо Франс" може да приеме събитието

Нургюл удържа световната вицешампионка

Българката е 5-а в Турнира на претендентките

Сестри Стоеви втори в Европа, взеха олимпийска квота

Вижте какво споделиха Стефани и Габриела, след като продължиха традицията да играят на Олимпиади

ОБЗОР: Грациите ни с 8 медала от Световната купа в София

Ансамбълът ни със сребро от финала с ленти и топки

Злато и сребро за Стилияна Николова в София

"Арена София" с пълен капацитет за турнира

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки