Борис Гюдеров и Васил Симов влизат във Волейболната зала на славата

Тази година са предложени за номинация 194 души в категориите „Играчи“, „Треньори“, „Организатори“ и „Лидери“.

Борис Гюдеров и Васил Симов влизат във Волейболната зала на славата

Само две седмици след като целият европейски елит пристигна в София за тегленето на жребия за Шампионска лига и традиционната Европейска Гала, сега българският волейбол получи поредното световно признание. Едни от най-големите имена в родния волейбол Борис Гюдеров и Васил Симов ще станат част от Международната волейболна зала на славата (IVHF) в град Холиоук, щата Масачузетс (САЩ). Официалната церемония е на 9 ноември, когато пред гостите с видео и информация ще бъдат представени постиженията на двамата легендарни българи, както и на още четирима души – Йозеф Тесар (Чехия), кубинката Мирка Франсия Васконселос, рускинята Валентина Огиенко и бразилецът Зе Марко Де Мело.

Тази година са предложени за номинация 194 души в категориите „Играчи“, „Треньори“, „Организатори“ и „Лидери“. Борис Гюдеров получава посмъртно признание в категория „Играчи“, а Симов единствен е избран в категория „Треньори“. До момента единственият българин в Залата на славата бе Димитър Златанов, получил признанието през 2007 г.

Процедурата по оформянето на документите започна през 2017 г. с активната работа на Българската федерация по волейбол (БФВ), областната управа на Перник, където са родени Борис Гюдеров и Васил Симов , а за реализирането на идеята помага и перничанинът Атанас Ваклинов, който от дълги години живее в САЩ.

Предложенията за номинации се правят в специална онлайн форма и се изпращат писмено до Президента на Международния организационен комитет на IVHF - Дъг Бил. Залата на славата е създадена с цел да съхранява и показва историята на волейбола и неговите главни герои. Основният критерий за избор са постиженията на международно ниво на хората, които са повлияли за развитието на волейбола от началото на международните състезания през 1948 г. досега.

Във визитките за българите сайтът на Международната волейболна зала на славата отбелязва следното:

Борис Гюдеров се състезава през 1964 г. на игрите в Токио, когато волейболът е за първи път олимпийски спорт; Капитан е на българския национален отбор 17 поредни години и играе професионално 21 години; Помага на българския отбор да спечели бронзов медал на световните първенства през 1949 г. и 1952 г.; Избран е в идеалния отбор на световното първенство през 1952 г. и става най-добър нападател в шампионата на планетата през 1956 г.; Играе на пет европейски първенства.

Васил Симов се състезава за българския национален отбор на четири световни и две европейски първенства; Извежда като треньор женския национален отбор на България до бронзовите медали на олимпиадата в Москва през 1980 г., както и до третото място на европейското първенство през 1979 г. в Париж и до титлата през 1981 г. в София; Като треньор извежда мъжкия национален отбор до бронзовите медали на европейското първенство в Берлин през 1983 г.; Като треньор на ЦСКА печели с жените четири титли, а с мъжете – три.

Драма! Националките до 18 години паднаха от Испания

Мачът е подготовка за европейска квалификация

Българин след лекторите на уебинарна серия на CEV

Вижте подробности

Нефтохимик 2010 се класира за 1/2-финалите във волейболното първенство

Шампионите надвиха с 3:1 Берое

Любо Ганев: Целта за националния отбор е Ел Ей 2028

"Всеки гейм е важен", заяви президентът на БФВ

Волейболисти представят гордостите на Левски

Вижте подробности

Волейболът прие бюджета си за 2024 г.

Вижте подробности

ЦСКА е първият полуфиналист във волейболното първенство

"Червените" чакат победителя от Дея спорт и Черно море

Черно море се спаси от елиминация в НВЛ

Варненци ще играят решителен трети плейоф с Дея спорт

ОФИЦИАЛНО: Италия е последният домакин на Евро 2026

България, Румъния и Финалндия са останалите страни, които ще приемат шампионата

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки