Станимир Стоилов: Литекс няма право на грешка

Вече пет дни Станимир Стоилов води подготовката на Литекс в Дубай. Треньорът на тима от Ловеч е амбициран за силно представяне на отбора си през пролетния сезон и същевременно си дава сметка, че Литекс няма право на грешка, тъй като му липсват точки. От базата на тима в Дубaй Стоилов даде интервю за "7 дни спорт".

Станимир Стоилов: Литекс няма право на грешка

Вече пет дни Станимир Стоилов води подготовката на Литекс в Дубай. Треньорът на тима от Ловеч е амбициран за силно представяне на отбора си през пролетния сезон и същевременно си дава сметка, че Литекс няма право на грешка, тъй като му липсват точки. От базата на тима в Дубaй Стоилов даде интервю за "7 дни спорт".

- Г-н Стоилов, как върви подготовката на Литекс и какви са условията в Дубай?
- Климатът тук е отличен, терените са перфектни и имаме всички условия за добра работа. Мисля, че това е най-подходящото място за този етап от подготовката ни.

- В италианската преса обаче се появи материал, че именно подготовката в Дубай е причина за недобрата форма на Милан. Твърди се, че отборът трудно се е адаптирал към разликата в температурите?
- Пред Литекс такъв проблем не стои. Все пак Милан снощи игра с Рома, а на нас първият ни официален мач е едва в края на февруари. Ясно е, че на снега в България не можем да се подготвяме.Смятам, че при нас тази разлика в температурите няма да окаже такъв негативен ефект.

- Досега имате четири нови попълнения. Защо Литекс, както и други клубове в България, предпочете да вземе опитни бивши национали над 30 години като Кишишев и Ивайло Петков?
- Вижте, това е тенденция в "А" група, не е само при нас. Оказва се сполучлив ход - и Гонзо свърши работа в Левски тази есен, и Кривия се представи много добре в Черно море. Останалите бивши национали в тази възраст, които се прибраха от чужбина в България, също изнесоха силни мачове. Не се сещам някой от тях да се е провалил. Следователно един такъв ход в никакъв случай не е лош. Разбира се, за всеки отбор е по-добре да вземе млад и силен футболист. Само че такива в "А" група няма или пък струват прекалено скъпо. Това е доста лош атестат за футбола ни, но трябва да си го признаем. Преди футболът ни е бил в състояние да произведе качествени футболисти, сега не е толкова.

- Какви са очакванията ви спрямо Кишишев?
- Без да очаквам чудеса от него, вярвам, че ще покаже стабилна и сигурна игра. Същото е и с Ивайло Петков. Винаги е добре да разполагаш с такива опитни футболисти. Виждам, че и двамата са амбицирани да покажат на всички, че все още имат качества.

- Взехте и двама чужденци - бразилеца Дока и унгареца Дюри. Какво ще кажете за тях?
- За тях ще говоря повече, след като покажат качествата си в мачовете на Литекс. Наблюдавани са преди това, имаме представа какво могат, но предпочитам да не говоря предварително. Дока е офанзивен футболист, а унгарецът е полузащитник.

- Преди началото на първенството прогнозирахте пред "7 дни спорт", че в челото на класирането ще има няколко отбора с много малка разлика в точките помежду им. До момента прогнозата ви е на 100 процента правилна. Какви са очакванията ви за пролетта?
- Мисля, че шампионатът ще се развива по този начин до последните си кръгове. При нас проблемът е, че загубихме точки през есента и сега нямаме право на повече грешки. Докато лидерите могат да си позволят една или две грешни стъпки без да е чак толкова фатално за тях.

- Когато дойдохте в Литекс, казахте, че искате да промените стила на игра. Успяхте ли до момента?
- Има промяна, но все още трябва да работим много. Аз казах, че искам моят отбор да играе атрактивно, с повече атаки, с по-голямо владеене на топката. Това е моят стил. През есента се получи в известна степен, особено в мачовете ни в европейските турнири. Винаги сме се опитвали да играем по този начин. В някои мачове това ни изигра лоша шега и загубихме точки. Но за мен играта е не по-малко важна, отколкото резултатите.

- В "А" група в момента широко се коментира фактът, че през зимния трансферен прозорец най-силните играчи от извънстоличните отбори пристигнаха в София. Как ще повлияе това на нивото на шампионата?
- При всички положения ще има проблеми в отборите, които се обезкръвиха по такъв начин. Вземете например Локомотив (Мездра), които завършиха на седмо място в класирането за есенния сезон. Най-силните им играчи вече са в други отбори. Ботев също се раздели с двама от най-силните си футболисти, така стана и с Пирин. Очевидно в условията на криза малките клубове имат затруднения и предпочитат да се разделят с най-силните си играчи. Все пак се надявам, че тези отбори ще успеят да се стабилизират, за да се поддържа нивото в първенството.

- ЦСКА, който е конкурент на Литекс за място в тройката, направи невиждана по мащаби в последните години селекция. Какво мислите за това?
- Вижте, всеки клуб сам преценява кое е най-добре за него. Това е специфичен начин на работа. След като така са решили и могат да си го позволят, защо не? Понякога това носи добър ефект, друг път не.

- В треньорската ви гилдия в България се появи ново име - Красимир Балъков. Какво мислите за наемането му в Черноморец?
- Сигурен съм, че ще има положителен ефект. Клубът разполага с пари, база и организация, което ще му улесни работата. Балъков е човек с неоспорими качества, а за Черноморец ангажирането му е и добра реклама. Работил е дълго време в Германия и Швейцария и дано успее да се пригоди по-бързо към българската ни действителност. Пожелавам му успех.

- Тук, в България, се твърди, че вие сте сигурният нов селекционер на националния отбор. Какво ще кажете в тази връзка?
- Не желая да казвам нищо, прекалено много се спекулира. На този етап ме вълнува само едно - да се подготвим както трябва с Литекс за пролетния дял от първенството.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки