Димитър Бербатов: Аз съм получавал подкрепа когато съм бил малък, сега я давам обратно

“Мисля, че стана добре, надявам се да е станало добре. Всичко направих с цел за децата – аз и моят екип. Най-важното е, че зарадвахме тези талантливи деца и сега, ако се пише достатъчно, ако се показват тези нека достатъчно, може би да накараме и други хора да ми помогнат на мен. Ако не, продължавам сам, но може би е по-добре да ги питате тях, когато приключи всичко.” С тези думи започна разговорът на Димитър Бербатов със събралите се журналисти на връчването на наградите на фондация “Димитър Бербатов” за постижения на талантливи деца в различни сфери като изкуство, музика, спорт.

Димитър Бербатов: Аз съм получавал подкрепа когато съм бил малък, сега я давам обратно

“Мисля, че стана добре, надявам се да е станало добре. Всичко направих с цел за децата – аз и моят екип. Най-важното е, че зарадвахме тези талантливи деца и сега, ако се пише достатъчно, ако се показват тези нека достатъчно, може би да накараме и други хора да ми помогнат на мен. Ако не, продължавам сам, но може би е по-добре да ги питате тях, когато приключи всичко.” С тези думи започна разговорът на Димитър Бербатов със събралите се журналисти на връчването на наградите на фондация “Димитър Бербатов” за постижения на талантливи деца в различни сфери като изкуство, музика, спорт. Ето какво още сподели звездата на българския футбол в момента:

 

 

- Така ли си представяше да стартира този проект, тази фондация “Димитър Бербатов”?

- Да, защо не. С един такъв проект, който надявам се да е всяка година да има все повече и повече деца. Те и тази година бяха много, мен това също ме учуди, но това ме радва, колко деца искат да покажат таланта си. Радва ме и мен, надявам се да радва и родителите им, бъдещето е пред тях, аз съм получавал подкрепа когато съм бил малък, сега я давам обратно.

 

- Лесно ли се съгласи Сър Алекс да те пусне за това събитие и как приема това начинание?

- Там нещата вече са на друго ниво и когато има такова нещо те става въпрос дали се съгласява. Той просто човекът каза: “Отиди и се върни навреме.”

 

- Утре ще разчита ли на теб за мача?

- Не знам, не сме говорили, но вероятно е да не взема участие в мача, тъй като играхме много мачове и сега вероятно утре ще е почивка, но още не знам.

 

- Видяхме, че имаше фокуси, илюзионисти, как ги правите вие тези фокуси в Манчестър Юнайтед и ти особено?

- С това, че като се обърнеш на ляво или на дясно, знаеш, че ще има човек, който ще те подкрепи на терена, знаеш, че не си сам и когато е така в клуба, амбицираш се, играеш за отбора и нещата стават, дори и в последната минута, стават.

 

- Този гол ли най-много цениш от тези, които вкара за Юнайтед, той беше единствен в мача и беше ценен?

- За мен накрая остана най-лесното – да я вкарам, другото направи Карлос Тевес, така че днес бях аз, вдругиден ще е някой друг, после ще е трети, важното е, че като защита не сме допуснали гол десет мача, трябва да се отдаде заслуженото и на това.

 

- Вкара и на Челси в последната минута, това ли ти става патент – гол в последната минута?

- Не, всичко е въпрос на психическа подготовка и това, че не губиш концентрация през целия мач. Това е което Сър Алекс постоянно ни повтаря, да не се губи концентрация.

 

- Бил ли си по-добър и как се чувстваш на този етап?

- Надявам се да ставам все по-добър и когато вече стана на такова ниво, че няма накъде повече, надявам се това да е в по-късните ми години, тогава вече ще дойде краят и ...

 

- Радваш ли се на сравненията с Кантона или повече ти пречат?

- Те радват дотолкова, че те сравняват с такъв добър футболист, но пречат и натежават, тъй като понякога хората бъркат като очакват същата игра и от мен, затова аз казах и на английските медии да не правят такива сравнения, това е неуместно. Докато стигна Кантона има време.

 

- Можеш ли да го стигнеш?

- Това не ми е цел на мен. Моята цел е да играя за отбора, той е на първо място, независимо дали ще вкарвам или ще подавам и ако имам принос накрая да сме шампиони, ще съм щастлив.

 

- Кое, според теб е по-важно – Шампионската лига или първенството, или в клуб като Юнайтед нямаш избор?

- Няма. Там се играе за всичко, ако можем да ги вземем всичките работи, ще бъда щастлив. Ще е трудно, играем много мачове, играем с Интер в Шампионската лига, но имаме отбора, да не говоря за треньора, така че можем да го направим.

 

- Когато реши да направиш трансфера така ли си го представяше – на първо място сте в момента, за това ли отиде там?

- Отидох, защото са най-добрите футболисти с най-добрия треньор в света, отидох, за да се развивам. Знаех, че ще ми е трудно, продължава да ми е трудно, но не мисля, че на някога ми е било лесно когато съм почвал да играя. Винаги е имало някой, който не те харесва, винаги е имало някой на който да се доказваш, но това е.

 

- Смяташ ли, че всички тези хубави неща, които ти се случват в Юнайтед, ще ти се случат и в националния отбор? Сега се очаква конгрес, нов треньор, всички май знаем кой ще е той, предполагам и ти се сещаш?

- Всички знаем, но накрая да те стане някаква изненада и да стане друг, така че нека изчакаме. Който е да е, който и да стане президент на БФС – дали новият кандидат ще спечели, или ще остане старият, важното е да се работи за доброто на футбола. Винаги ще има и хора, които работят против това, но се надявам те да са по-малко.

 

- Успяваш ли да мислиш и за това – за това, което се случва около националния тим, макар че сега няма мачове?

- Нормално е да мисля и винаги ще давам мнение когато ми се потърси, пък и без да ми се търси, аз си го давам, вече доста време съм в играта, някои неща ги разбирам повече от други хора, но накрая всичко се свежда до това – тези хора, които ръководят футбола в момента, те да преценяват. Когато аз ръководя нещо, аз си преценявам.

 

- В Европа твърдят, че това е годината на Лео Меси, може ли да се окаже твоята?

- Аз си гледам моята игра, за отбора, ако мога да допринеса за титлата и за Шампионската лига, значи – супер.

 

- Не съжаляваш ли, че сред номинираните деца нямаше футболист?

- Ами, не.

 

- Как дойде идеята за днешната инициатива?

- Идеята е плод на разговори с директора на фондацията Димитрина Ходжева, която свърши много работа, на екипа, който се занимава, аз също имам малък принос за това. Почваме от тук нататък да градим нещо хубаво, така че надявам се да ми помагате и вие.

 

НА ЖИВО: Пирин - Етър (СЪСТАВИ)

Сблъсъкът в Благоевград започва в 14:00ч.

Костадин Димитров подписва довогорите за довършването на стадионите на Локо Пд и Ботев Пд

Добри новини за двата големи отбора на Пловдив

Съдия притесни Черно море преди мача под тепетата

Валентин Железов ще свири срещата на "Колежа"

Вальо Михов - Гонзо ще ви гледа в очите, а не зад гърба

Бившият президент на БФС призова за обединение

Ас на Витоша (Бистрица) е обект на интерес от професионални клубове

Николай Замфиров има 3 гола в петте си изиграни мача за "тигрите" до момента

Пьотровски донесе 180 000 евро в касата на Лудогорец

Звездата на разградчани ще участва на Евро 2024 това лято

Деветият в Полша си хареса Турицов

Защитникът на ЦСКА е почти сигурно напускащ след края на сезона

Левски иска да продължи положителната серия при домакинството на Славия

"Сините" приемат столичния си съперник на "Герена" от 19:00ч.

Етър и Пирин рестартират шампионата с важен мач

Сблъсъскът в Благоевград започва в 14:00ч.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки