Ферари заплаши да прекрати участието си във Формула 1

Представители на Ферари заявиха, че управата на отбора ще преразгледа плановете си за участие във Формула 1, ако бъдат ратифицирани плановете на FIA за въвеждане използването на стандартизирани двигатели от началото на сезон 2010.

Ферари заплаши да прекрати участието си във Формула 1
Представители на Ферари заявиха, че управата на отбора ще преразгледа плановете си за участие във Формула 1, ако бъдат ратифицирани плановете на FIA за въвеждане използването на стандартизирани двигатели от началото на сезон 2010.
По-рано този месец Международната автомобилна федерация (FIA) обяви проектните си планове за намаляване разходите в спорта, на фона на световната финансова криза.
Въпреки одобрителното си отношение към идеята за регулиране на финансите, от Ферари съобщават, че са твърдо против плановете за стандартизирани двигателни системи, поради факта, че идеята се възпротивява на цялостната концепция на Формула 1.
В официално изявление към медиите управителният съвет на Ферари изрази пълната си подкрепа за намаляване на разходността в спорта, но изявява силната си резервираност относно принципното използване на двигатели построени по общи, за всички отбори, спецификации. „Управителният съвет запазва правото си, наравно с партньорите на компанията, да преразгледа участието си в тази дисциплина. Управата смята, че подобен ход ще наруши цялостните принципи на спорта, принципи имплементиращи конкуренцията и развитието в технологично отношение”, съобщава изявлението.
По-рано този месец FIA отправи конкурсно предложение за външни разработчици на двигателни и трансмисионни системи, които ще се използват от всички отбори във Формула 1 за сезони 2010, 2011 и 2012. Организацията аргументира решението си с текущия финансов климат и неспособността на голяма част от отборите да поддържат текущото ниво на разходи.
Изпълнителният директор на Формула 1 Бърни Екълстоун, въпреки недоволството от страна на Ферари, изяви подкрепата си относно намеренията на FIA и отхвърли предположенията за оттегляне на някои от отборите производители в надпреварата.
„Целим да създадем равни условия за всички от участниците”, заяви Екълстоун по- рано този месец.
„Не виждам защо отборите ще искат да прекратят участията си, с новите промени те ще спестят голямо количество пари. Те (производителите) ще продължат да разполагат с възможността да демонстрират възможностите си в технологичната част от съревнованието”, допълва Екълстоун.           
Обсъждат се революционни промени във Формула 1

Вижте какви са те

Трима пилоти във Формула 1 пред сериозни наказания

Сарджънт, Строл и Серхио Перес може да натрупат 12 наказателни точки

Глобиха Алпин за инцидента с механик в бокса

Стюардите в Китай наказаха френския тим с 10 000 евро

Луда надпревара: Верстапен над всички и в Шанхай (ВИДЕО)

Макс с 4 от 5 при завръщането на ГП на Китай

Верстапен не остави шанс на никого и в квалификацията в Китай

Ред Бул окупира първите две позиции за старта

Макс Верстапен спечели първия спринт за сезона (ВИДЕО)

Нидерландецът отвя конкуренцията в Шанхай

Леклер предупреди Ред Бул преди Гран при на Китай

Монегаскът е убеден, че Ферари може да притесни лидерите

Норис: Нямам търпение да се завърна в Шанхай

Пилотът на Макларън е щастлив, че Формула 1 е отново в Китай

ОФИЦИАЛНО: Сезон 2025 във Формула 1 започва в Мелбърн

Австралия отново си връща първото състезание за годината

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки