Ивелин Попов: Станимир Стоилов накара всички да проумеем, че да играеш за България е нещо много отговорно

На много погрешен път са хората, които твърдят, че българският футбол страда от липса на кадри. Гледай Ивелин Попов и ще разбереш, че нещата въобще не стоят така. Рядко талантливият капитан на Литекс вече отбеляза първия си гол за националния отбор. С представянето си в предишните мачове Попов дава сериозна заявка да бъде сред основните фигури в борбата за класиране на световното първенство в ЮАР.

Ивелин Попов: Станимир Стоилов накара всички да проумеем, че да играеш за България е нещо много отговорно

На много погрешен път са хората, които твърдят, че българският футбол страда от липса на кадри. Гледай Ивелин Попов и ще разбереш, че нещата въобще не стоят така. Рядко талантливият капитан на Литекс вече отбеляза първия си гол за националния отбор. С представянето си в предишните мачове Попов дава сериозна заявка да бъде сред основните фигури в борбата за класиране на световното първенство в ЮАР.

Два дни преди края на лагера в Турция капитанът на Литекс даде интервю за клубния сайт www.pfclitex.com.
 
- Зимната подготовка е към края си. Как виждате отбора? Готов ли е той за началото на пролетния дял в първенството?
 
- Направихме доста неща. Според мен в момента Литекс играе хубав футбол. Приятен за гледане. Иначе лагерите са тежки за всеки един футболист. Но нямаме право да се оплакваме. Такава ни е съдбата. 
 
- Казвате хубав футбол, но тимът не може да отбележи гол в трети пореден мач?
 
- Не мисля, че това е проблем. Знаете, че има голяма разлика между официални мачове и контроли. Проверките са, за да се даде шанс на всички футболисти. Да се изпробват различни тактически схеми. Виждате обаче по колко положения създаваме в един мач. Помните как играхме срещу шампионите на Русия, Румъния и Хърватия. Прави чест на Литекс, че надигра тези тимове. Пак казвам – головете в контролите не са проблем. Важни са официалните мачове.
 
- Мнозина смятат, че Литекс се е променил към добро заради идването на четиримата нови играчи?
 
- Естествено, че е така. Ивайло и Кишишев са доста опитни. С голям стаж в чужбина. Умни също. Точно от това се нуждаеше нашият отбор. С тяхна помощ вярвам, че Литекс ще преодолее своята слабост да губи точки от по-слаби съперници. За Шандор и Дока също мога да кажа, че са класни попълнения, които се вписаха доста добре в отбора и стила на игра. Знаете, че когато отидеш на ново място, трудно се адаптираш. Този период понякога трае дълго Шандор и Дока въобще не се нуждаеха от време за адаптация. Те се вписаха перфектно. За това роля имаме и ние, останалите футболисти.
 
- Следите ли как се готви конкуренцията Левски и ЦСКА?
 
- Често на ви кажа – от Левски и ЦСКА не се интересувам. Гледам си само нашият отбор.
 
- Треньорът на ЦСКА Димитър Пенев смята, че Черно море е с класа над Литекс. Как ще коментирате това твърдение?
 
- Всеки може да каже каквото иска. Живеем в свободна държава. Не желая да коментирам това изказване. Когато излезем да играем с Черно море, тогава ще се види кой с каква класа е над другия.
 
- Вярвате ли, че Литекс може да стане шампион?
 
- Разбира се. Но е най-важно да го докажем и на практика. На приказки е лесно. Като капитан ви обещавам, че от първия до последния човек в отбора ще се борим до край за титлата и Купата на България. Трябва да ги спечелим, за да има смисъл работата ни.
 
- Как се чувствате на новия пост – чист нападател?
 
- Много добре. Важното е, че зад гърба ти действат хора, с които можеш да комбинираш. Задачата ти става лесна, когато играеш с грамотни футболисти. А и друго – аз съм работник. Какъвто ме сложат , такъв ще играя. Все пак ние сме професионалисти и сме длъжни да изпълняваме задачите на треньора.
 
- Няколко думи за мача с Швейцария, в който отбелязахте първия си гол с националната фланелка?
 
- Това беше полезна проверка за нашия отбор. Видя се , че само за два дни Станимир Стоилов накара всички да проумеем, че да играеш за България е нещо много отговорно. И когато го правиш, трябва да се раздаваш на сто процента. Лично моето мнение е, че бяхме по-добрият отбор от Швейцария. Имахме стил, направихме доста хубави атаки, комбинирахме. Добре изнасяхме топката.
 
- Вярвахте ли, че ще вкарате гол?
 
- Когато играя като краен нападател, съм двойно по-мотивиран. Постоянно търся гола. Когато много искаш да вкараш, съдбата ти се отблагодарява. Както стана в Женева.
 
- Какво е да си партнираш с Димитър Бербатов?
 
- Целият свят е признал Димитър Бербатов. Аз мисля, че в момента той е един от най-добрите футболисти на планетата. Удоволствие е да играеш не само с него, но и с всички момчета в националния отбор. След мача си щастлив. Изпитваш удоволствие от това, което си направил.
 
- Как ще коментирате критиките срещу Станимир Стоилов след мача с Швейцария? Много хора омаловажиха постигнатото от националния отбор в Женева.
 
- Българите сме доста критични. Не сме реалисти. Съотношението е следното – петима те хвалят, десет те плюят. Винаги ще има недоволни. Няма какво да се разправяме с критиците. В България малко хора разбират от футбол. Повечето от тези, които критикуват, не са постигнали нищо в спорта и живота. Но излизат и коментират. Тяхна работа. Не искам да съдя никого. Просто трябва да разберем, че за да върви България напред, трябва да се обединим. Да работим в една посока. Да преследваме една цел.
 
- В Женева отборът изглеждаше коренно различно в сравнение с последните мачове при предишния селекционер. Какво толкова промени Стоилов?
 
- Не искам да коментирам предишния селекционер. За два дни не може да се промени толкова много. Но е безкрайно важен подходът към всеки един футболист. Важното е треньорът така да влезе в мозъка на всеки, че той да дава максимума от себе си. Мъри успя да го направи.
 
- Какво очаквате от мачът на истината срещу Ирландия? Станимир Стоилов вярва в победата?
 
- Ето това е истинският треньор. Да ти дава увереност. А не да се притеснява. Ние виждаме в лицето на Станимир Стоилов един водач. И аз мисля, че ще спечелим този мач и ще останем в борбата за класиране на световното първенство в ЮАР.
 
- Според много специалисти вече сте изчерпан за Литекс и е време да отидете в голям отбор. Споделяте ли това мнение?
 
- Не съм съгласен, че съм изчерпан. Откакто работя със Станимир Стоилов всеки ден научавам по нещо ново. И във всеки следващ мач го прилагам. Виждате, не бях играл централен нападател никога. В първата контрола на Литекс вкарах три гола на Шанхай. После един на Швейцария. Това показва, че май имам още какво да давам. И ще продължа да го правя. Много футболисти си казват – стигнал съм тавана като вкарат няколко гола. Аз съм такъв човек – не се примирявам, ако не се развивам. Всеки ден можеш да научиш нещо, което ще ти е от полза . И във футбола и в живота. Човек се учи докато е жив. Приемам доста съвети от по-стари футболисти в националния отбор. Помагат ми да не допускам техните грешки, когато са били на моите години. С тяхна помощ избягвам кривите пътеки.
 
Турция, Владислав Трифонов
Гонзо против дерби без публика: Трябва да решим проблема с футболното хулиганство

Президенът на БФС предупреди, че ако казусът не бъде решен, полицията ще затвори секторите

Балъков: Етър е майката и бащата на моята кариера

Легендата на българския футбол се надява мача в чест на 100-годишнината на "болярите" да стане празник на града

Вальо Илиев: Целта пред ЦСКА 1948 е Европа

"Не искаме да се задоволяваме с малкото, а напротив - да бъдем гладни за повече"

Ботев (Пловдив) продаде 15 000 билета за реванша с ЦСКА

Вижте какво съобщиха "жълто-черните"

Лудогорец пусна билетите за Крумовград

Вижте какво съобщиха от Разград

Изтеглиха жребиите за полуфиналите при ветераните и купата на АФЛ

Витоша (Бистрица) ще спори с Ботев (Враца) за място на финала

Официално: Локо (Пд) разтрогна с Хоркаш

Вижте какво съобщиха от „Лаута“

Официално: Столична община поиска „Герена“

Вижте подробности

Тръпката е в efbet Лига – шампионатът се разделя на 3 групи, интригата е на макс!

Бонусът за елита на платформата за онлайн спортни залози efbet.com важи до края на сезона

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки