Пламен Марков: Не съм доволен от старта на световните квалификации досега

Националният селекционер Пламен Марков призна днес по време на гостуването си в Актуално студио „Дерби”, че не едоволен от старта на световните квалификации досега и от показаното от националния отбор

Не съм доволен от старта на световните квалификации досега и от показаното от националния отбор, призна днес националният селекционер Пламен Марков по време на гостуването си в Актуално студио „Дерби”.

- Какво написахте в доклада си до Изпълкома, който разбрахме, че е приет с единодушие, но оценката е негативна?
- Веднага сред срещата аз казах пред медиите, че лично аз не съм удовлетворен от представянето на отбора до този момент, най-вече като точки, които ние успяхме да спечелим. Разочарован бях и от мача с Грузия, в който нашият отбор се представи изключително посредствено и под възможностите си. Ние просто имахме шанс в този мач, за да не го загубим. Но аз съм разочарован от бездушието, от липсата на характер, на амбиция, на голямо желание, това, което между впрочем, демонстрирахме срещу Италия и което беше едно от важните неща близки до силния български дух и така както бях удовлетворен от постигнатото в мача срещу Италия, така също и толкова бях силно разочарован след Грузия. Не мисля, че с подобно поведение на терена така може да продължаваме и да стигнем далеч в тези квалификации.

- Какво очаквахте вие лично от тези три есенни мача – като минимум и максимум?
- Срещу Черна гора България изигра едно добро първо полувреме, в което нашият отбор не само, че водеше в резултата, но считам, че доминираше в игрови аспект и държеше инициативата, владееше играта през по-голямата част от времето. Успяхме да създадем ситуации, след които резултатът можеше да стигне до 2:0, а защо не и до 3:0 и през втората част, когато трябваше да запазим това поведение, ние тотално се преобразихме и направихме едно съвсем посредствено второ полувреме.
Срещу Италия определено направихме един много добър мач, който беше таванът на нашите възможности в този момент. Категорично не споделям оценката, която беше дадена за това, че по-слаб отбор на Италия едва ли някога ще срещнем. Факт е, че Италия е настоящият световен шампион.
В третия мач, за който вече споменах – разочарован съм от липсата на амбиция, на желание, на старание, едно евентуално наше класиране за Световно първенство, според мен, минаваше през задължителна победа над Грузия.

- Не е ли редно да си признаем, че „царят е гол”, след като виждаме какво вечно дерби се разиграва пред очите ни напоследък? Какво можем да очакваме и не са ли прекалено големи нашите очаквания?
- Аз на няколко пъти призовавам в разговори с представители на медиите, че трябва да си дадем сметка, че 1994 година е отминала. На всички нас много ни се иска националният отбор и българският футбол да са сред тези, които определят модата на развитие на играта, но не и в този случай. Аз като треньор съм страна в един такъв спор, но го желая по-силно от всички вас, защото това е моя професия, но реалността е коренно различна от желанията.

- Ще повикате ли Владимир Манчев и ще има ли нови имена?
- Аз съм съгласен, че няма толкова много имена в българския футбол, които да защитават престижа на футбола ни в международен план. Дали ще извикам Владимир Манчев, това ще го реша във времето. Не мисля обаче, че на този етап Манчев е готов и контузията, която той получи в дербито показва, че той все още не е готов физически. Информиран съм, че през последните месеци той не е и тренирал, така че Манчев е един добър футболист и когато се подготви, той е един от хората, които бих извикал в отбора.


- Удовлетворени ли са всички искания на националите по отношение на премии и размер на таксата да повикване в националния отбор и възможно ли е тази слаба игра срещу Грузия да е плод на недоволство от нещо такова?
- Преди всеки квалификационен цикъл се прави споразумение между ръководството на БФС и играчите. Това споразумение беше договорено още преди срещата с Черна гора и в никакъв случай не споделям мнението, че слабата игра може да е плод на несъгласие, защото има такъв протокол, който е подписан и как е възможно срещу Италия да се играе силно и добре, а срещу Грузия да не се играе заради премиите. В тази връзка мога само да кажа, че както националният отбор, така и клубните ни отбори не умеят да играят два силни мача за четири дни.


- Пречат ли мениджърски интереси за това да не виждаме по терените най-добрите футболисти и имало ли е мениджърски натиск върху вас?
- Към мен не може да се окаже такъв натиск, а и не е имало, а що се отнася до мениджъри, които си позволяват това, то си е тяхно право, но аз не виждам нещо, което касае националния отбор.


- Как ще коментирате решението на Спортния съд в Лозана и ще предприемете ли някакви мерки след него?
- Досега не съм взимал отношение по този въпрос и то по обясними причини, защото не е било редно. Сред като в България липсва Арбитражен съд до този момент, а има само Арбитражна и Апелативна комисия, които разтрогват договорите. Факт е, че договорът ми с ЦСКА бе разтрогнат по вина на клуба от Арбитражната комисия, след обжалване от ЦСКА, решението бе потвърдено от Апелативната комисия. След като тези две комисии не са в правомощията си да присъждат финансови обезщетения, тъй като това е правилникът в България и това е една от слабостите на този правилник, аз реших да се обърна към Спортния съд в Лозана. Тъй като ФИФА не се занимава с решаване на спорове, свързани с физически лиза от една и съща националност, аз реших да се обърна към съда в Лозана и Лозана не е гледала това дело – казва, че това е от компетенцията на българските власти. ЦСКА направиха такава пресконференция, за да покажат колко аз съм загубил, но съвсем нормално е когато аз съм ищец, делото не се е гледало, а има някакви разходи, да поема тези разходи. Не мисля, че има нещо ненормално и нещо странно в цялата тази работа, но поне е ясно на този етап, че докато в България не се учреди Спортен арбитражен съд тези въпроси ще са висящи и нерешими. Безспорно, че има и граждански съд, но ако аз реша да се обърна към него, процедурата може да продължи много дълго време, при положение, че се обжалва от една от страните, докато в Лозана срокът за решаване на един такъв казус трае максимум една година.


- Завел ли е Александър Томов ново дело към вас?
- То не е към мен, то е към БФС, доколкото разбрах, за това, че комисиите към БФС неправилно са разтрогнали моя договор. Аз в случая трябва да се чувствам виновен заради това, че съм уволнен от ЦСКА по вина на ЦСКА, нещо, което е абсурдно. Комисиите взимат решение чия е вината, но аз не виждам това как решава въпроса. Добре, ако аз бях напуснал ЦСКА като треньор по собствено желание, дали ЦСКА нямаше да потърсят финансово обезщетение за това, че треньорът им напуска?

- Остана ли шанс за класиране на Световното първенство?
- Не съм казал, че нямаме шанс за класиране. Шансовете остават и за Кипър, и за България, и за Ейре. Възможности има, те не са загубени в никакъв случай.

- Появиха се информации, че си подавате оставката, при какви условия бихте си тръгнали от отбора?
- Прочетох такова нещо във вестниците. Казах веднага сред мача, на въпроса кого ще викам през пролетта, казах, че аз може да не съм треньор до тогава. Две седмици с тези мои думи се спекулираше – че аз съм си подал оставката, че съм сменен и така нататък, нищо подобно, не ми е минавало и през ум такова нещо.
 

Още от Интервютa

Вижте мнението на легендата

Вижте мнението на играещия треньор на отбора пред NOVSPORT

Вижте мнението на селекционера на националния отбор по волейбол до 20 години

„Срещу ПАОК се доказа, че понякога в живота и във футбола не всичко е пари“, заяви Бижутера

Вижте какво каза Тим Кланси пред NOVSPORT

Вижте интервю с Ивайло Василев

Според треньора обаче е рано да се говори, че "червените" ще са фаворити в баскетболното първенство

Полузащитникът игра последните два сезона в Унгария, пак иска да опита в чужбина

Отборът на Станимир Стоилов върна хората на стадиона, отчита Владимир Гаджев

Актуално

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки