Себастиен Ожие спечели осма титла във WRC след триумф в Рали Монца (ВИДЕО)

Французинът имаше сериозен късмет, след като още в първата отсечка докосна един от бетонните блокове на множеството шикани по виражите на „Монца“

Себастиен Ожие спечели осма титла във WRC след триумф в Рали Монца (ВИДЕО)

 Себастиен Ожие и Жулиан Инграсия си гарантираха своята осма титла в Световния рали шампионат (WRC) в последния си сезон заедно, след като триумфира в последната за сезона надпревара на Рали Монца.

 
За двамата това е осми успех в последните девет години, а за Франция това е общо 17-а титла в последните 18 години. Преди началото на доминацията на Ожие и Инграсия през 2013 Себастиен Льоб и Даниел Елена триумфираха в девет поредни години. Тяхната серия бе прекъсната единствено от Отт Танак, който успя да грабне короната през 2019, когато бе част от Toyota. 
 
За японския производител това е общо трета поредна пилотска титла, а с победата на Ожие и второто място на Елфън Евънс в Рали Монца те си гарантираха и титлата при производители, която през последните две години бе спечелена от Hyundai.
 
В последния ден на Рали Монца Ожие имаше сериозен късмет, след като още в първата отсечка докосна един от бетонните блокове на множеството шикани по виражите на „Монца“. Той обаче се размина само с леки щети по своята предна дясна джанта и продължи в надпреварата. Неговият съотборник и единствен претендент за титлата Евънс пък имаше по-сериозен проблем в предпоследния етап за годината.
 
Тогава той се удари в стената на един от обратните завой на „Монца“, а освен това и неговата кола изгасна на два пъти. Това му коства повече от 17 секунди, които на практика гарантираха титлата на Ожие и Инграсия. В края на ралито разликата между двамата пилоти на Toyota бе 7.3 секунди в полза на френския състезател.
 
Трети на подиума в Рали Монца се качи Дани Сордо (Hyundai), който завърши на 21.3 секунди зад победителя Ожие. Петицата затвориха Тиери Нювил също с Hyundai и Оливър Солберг с частното i20 на 2C Competition.
 
В крайното класиране за сезон 2021 Ожие завърши с общо 230 точки, Евънс остана втори с 207, а тройката със 176 затваря Нювил. При конструкторите Toyoto триумфира с общо 522 пункта пред Hyundai с 463 и M-Sport Ford с 200.
Хакинен сравни Формула 1 с тенис

На корта Хамилтън би имал предимство, смята бившият пилот

Евънс с минимален аванс пред Ожие на Рали Монца (ВИДЕО)

Трети след първите седем отсечки се движи Тиери Нювил

Автомобилна федерация на България отговори ударно на ММС

Вижте истината, с подпис и печат…

Нювил води със 7 десети на Еванс в Каталуня (ВИДЕО)

Състезанието приключи за Такамото Кацута, който блъсна своя Yaris в крайпътна мантинела

Мартин Чой: Не очаквах подиума, но съм много щастлив и още ме държат емоциите

Българинът отчете най-успешния сезон в кариерата си

Спортът и мачовете по телевизията днес

Вижте неделната програма

ОБЗОР: След първия ден на рали „Стари Столици“ (ВИДЕО+СНИМКИ)

Мартин Сурилов и Здравко Здравков над всички след 4-те отсечки в събота

27 екипажа са заявили участие на рали "Стари столици"

Последният кръг от националния шампионат ще се състои на 9 и 10 октомври

Константин Маршавелов с втора победа за сезона

Стара Загора бе домакин на четвъртия кръг от националния шампионат на затворен маршрут и писта

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки