Райконен: Няма да стана президент на Формула 1

Финландецът говори за кариерата си една седмица преди да сложи края й

Райконен: Няма да стана президент на Формула 1

Кими Райконен слага край на кариерата си във Формула 1 след Гран При на Абу Даби този уикенд. Финландецът има 19 сезона във Формула 1 от 2001 година насам, една титла (през 2007-а с Ферари) и 21 победи на Гран При. Той е карал общо 92 202 км на състезанията от Гран При, което е равно на 2,3 пъти обиколка на Земята.

 

„Не бих променил нищо в кариерата си. Очевидно е, че титлата ми е най-хубавият спомен, защото всеки се бори за отличия, но имам и много други“, каза Райконен пред агенция France Press.

 

„Ако гледаме резултатите, най-добрият ми сезон е през 2007-а, но всяка година има хубави и лоши моменти. Някои дни са по-лоши от други, защото не сте спали добре или просто дните са скапани. Ако повечето години бяха лоши, нямаше да остана толкова дълго. Защото невинаги е приятно да напуснеш дома си за 10-часов полет със самолет. Никога не съм бързал и съм си казвал "По дяволите!". Но когато правиш това, което обичаш - петък, събота и неделя, всичко си идва на мястото. Въпреки това съм доволен, че му се вижда края“, призна Ледения. 

"Най-впечатляващият ми съперник беше Михаел Шумахер. Състезавахме се дълги години и имаме наистина хубави битки. Със съотборниците ми винаги съм имал добри отношения, въпреки че често нещата излизат извън контрол поради различни причини. Може би със Себ (Фетел) се познавахме най-добре. С Антонио Джовинаци също се знаехме още от Ферари, преди да станем съотборници. Това променя нещата“, заяви финландецът.

„Всичките ми отбори бяха от различни страни и е интересно да работиш с нови националности - швейцарци, англичани, италианци. В повечето отбори оставах дълго, което показва, че съм имал хубави моменти“, добави той.

„Много хора се опитваха да ми дават съвети, но аз не слушах много. Винаги съм вярвал, че трябва да се опитвам да живея по най-добрия начин за себе си. Ако имах избор в работата, нямаше да правя повечето неща, които искат от мен, но щях да правя нещата за себе си, следвайки личния си живот. Ако се опитвате да правите това, което искат хората от вас, може да се получи за година или две, но няма да свърши добре. Аз съм доволен, че живях в съгласие със себе си. Добри или лоши, приемам решенията, защото са мои.

„Не се страхувам да напусна Формула 1. Вече бях две години извън състезанията (2010-2011). Окей, тогава участвах в ралита, но ще съм доволен да си остана вкъщи и да се занимавам с нормалните неща.

„Формула 1 отнема огромна част от времето, но това никога не е било най-същественото за мен. Животът ми винаги е бил извън състезанията. Има по-важни неща. В момента работното ми време се отразява на цялото семейство, и нямам търпение да нямам нищо предвидено, а да правим това, което ни доставя удоволствие. Честно казано, нямам идея дали синът ми и дъщеря ми обичат моторите и ще постигнат нещо в спорта. Бъдещето ще покаже. Каквото и да решат, ще ги подкрепяме, доколкото е възможно.

„Забавно е, че феновете ми вдигат плакати „Кими президент!“ По-скоро бих станал президент на Финландия, отколкото на Формула 1. Във Формула 1 има твърде много политика. Вижте какво са направили тук, в Саудитска Арабия. Вече говорят само парите“, Райконен.

Росен Кирилов: Всичко в Спартак Варна е на ниво Първа лига

Вижте какво казва треньорът на "соколите"

Петричев: Клубове от Висшата лига следят играчи на Лудогорец

„Надявам се, че ШЛ ще стане още по-интересна с новия си формат“

Георги Глушков: Законът за борба със спортното хулиганство е належащ

Изоставането с финансирането на клубовете е огромно, но вече го наваксваме

Емил Спасов отписа Левски за Европа

Вижте какво каза "синята" легенда

Сестри Стоеви обявиха каква е целта им в Париж

Преди дни българките официализираха квотата си за париж

Гимнастичка от ансамбъла: Трябва да сме по-уверени и концентрирани

Вижте какво каза Маргарита Василева след бронза на Световната купа в София

Ники Михайлов: Баща ми покани Бербатов в БФС, но той отказа

Ако не преподпиша с Левски, приключвам с футбола

Васил Панайотов: Трябва да вземем максимума от Левски

Вижте какво каза един от най-важните футболистина Черно море

Мъри: Моят Левски беше готов за шампион

Вижте какво каза Станимир Стоилов

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки