Борис Галчев пред NOVSPORT: Надявам се да настъпят положителни промени във футбола след Конгреса

Вижте какво заяви старши-треньорът на Банско пред Novsport

Борис Галчев пред NOVSPORT: Надявам се да настъпят положителни промени във футбола след Конгреса

Борис Галчев е юноша на Пирин Благоевград,  след това преминава в школата на Пирин Разлог, играе като дефанзивен халф и полузащитник. Дебютира за Пирин Разлог през 2004, където остава до 2007, играе за кратко в Банско, а през 2008 подписва с Пирин Благоевград. На 12 януари 2010 е привлечен в ЦСКА, където веднага става титуляр в дефанзивната двойка. На 13 юли 2012 е трансфериран в Динамо Букурещ Румъния, където играе един полусезон. През януари 2013 подписва с Ботев Пловдив като играе за канарчетата една година. През януари 2014 се завръща в ЦСКА, като е избран за капитан от лятото на 2015. Печели два пъти купа на България през 2010/11 и 2015/16, суперкупа на България през 2011 и първо място в Югозападна В група. Остава при армейците до края на 2016, когато напуска след конфликт с ръководството. От началото на 2017 играе в Септември София. На 25 юли 2020 се присъединява към Царско село като остава до 17 декември 2020. На 6 януари 2021 се присъединява към Миньор Перник. В момента е  играещ старши треньор на ФК Банско.

Играе за аматьорския национален състав на България. През март 2011 попада в групата на националния ни отбор за мачовете с Швейцария и Кипър, но не влиза в игра. През февруари 2012 отново попада в групата за мача с Унгария и отново не влиза в игра. Дебют и единствен мач за отбора на България прави на 29 май 2012 при загубата от Турция с 2:0.

 

Преди началото на зимната подготовка на мъжкия отбор на ФК Банско той бе любезен да отговори на зададените му въпроси.

 

-Кога ще стартира зимната подготовка на мъжкия отбор на ФК Банско?

-На 13 януари при местни условия. От 1 до 6 февруари ще бъдем на лагер сбор в град Сандански. След това отново ще бъдем в Банско и ще се готвим за пролетния дял на първенството при местни условия.

-Колко контролни срещи планирате по време на зимната подготовка?

-Общо пет. Засега са сигурни три от тях, както следва:

На 22 януари срещу Пирин Гоце Делчев;

На 29 януари срещу Пирин Разлог;

На 2 февруари срещу Вихрен Сандански.

Търсят се противникови отбори са 5 и 12 февруари.

-Как стоят нещата около селекцията?

-Засега никой не се е обадил за напускане. Завръща се Илия Мунин от Септември Симитли.  Завръща се и играещият помощник треньор Иван Топузов, който става част от моя екип. 

-Какви цели ще преследва отборът напролет?

-Засега няма поставени такива от страна на ръководството. Радващото е, че последните мачове показахме играта, която можем. Надявам се да продължим така и напролет. Организационно все още не сме готови за атакуване на първото място и влизане в по-горната група.

-Появи се информация, че за в бъдеще ще се съсредоточиш изцяло върху треньорската дейност. Коя е истината?

-На този етап все още нямам окончателно решение. Ще дойде момент и за прекратяване на активната състезателна дейност.

-Вече имате яснота за играта на отборите-участници във В група. Кой ще е новият шампион на ЮЗ трета лига, който от следващото първенство ще играе във втора лига?

-Моето мнение, както и на колегите от останалите отбори, е че е време отборът на Беласица да напусне аматьорската лига, защото е име в българския футбол. Честно казано-трябва да променят нещата около материалната си база, защото Цар Самуил, според мен, не отговаря на изискванията. Чувам за връщането на НСБ и че кметът на общината е с лице към футбола. Дано на този именит стадион да се подобрят нещата и да се играят мачове срещу професионални отбори, както бе преди години. В същия момент организационно Чавдар Етрополе са с една идея по-напред. Имат перфектна материална база, даваща право за участие в професионалната група. Очертава се една много интересна пролет.

-Интересуваш ли се от развитието на нещата в Ефбет лига?

-Известни са пристрастията ми към ЦСКА. При феърплей, според мен,новият шампион ще бъде ЦСКА. Старши треньорът Стойчо Младенов е опитен специалист, трябва да привлече още някой друг класен футболист, за да бъде напълно равностоен на Лудогорец. Известно е, че всички са срещу ЦСКА, като отборите скачат на 101% на терена.

-Има ли шанс А отбора на България да се класира за ЕП при сегашните му съперници?

-Приветствам ръководствата и треньорите  на Славия, Черно море Варна, които дават шанс най-вече на  български футболисти. Преди години  в отборите на Лудогорец, ЦСКА и Левски играеха по няколко чужденци, а сега са масово. При това положение няма как от футболисти, играещи в Славия, Монтана, Септември София, да изграждаш национални футболисти. Надявам се да се сложи край  на всичко това през месец март, когато ще бъде Конгреса на БФС. Очаквам промяна отгоре надолу по всички звена, така да се направи една дългосрочна програма за развитието на футбола, включително и за получаване на лицензи за треньори във футболната школа. В България има доста кадърни хора и не бива да разчитаме само на чужди специалисти. В Банско например има 5-6 момчета, които имат възможности да се развиват като треньори, но без достатъчна материална база това няма как да се случи ,защото липсва дори и многофункционална спортна зала. През последните 15-20 година по-голямата част от отборите провеждат лагерите си през зимата извън страната. Ако се обърне внимание на Петричко-Санданския район и се подобрят терените ,то няма за какво да се пътува в чужбина и средствата да остават в други държави, а не в България. Това може да се случи ако се изградят качествени терени.

-Какво си пожела за 2022 година?

-Да сме живи и здрави, отборът, който ръководя, да е без контузии, да показва качествени, разнообразни и резултатни игри на терена. След завършване на настоящото футболно първенство с ръководството ще седнем да умуваме какво трябва да правим за в бъдеще.

Гимнастичка от ансамбъла: Трябва да сме по-уверени и концентрирани

Вижте какво каза Маргарита Василева след бронза на Световната купа в София

Ники Михайлов: Баща ми покани Бербатов в БФС, но той отказа

Ако не преподпиша с Левски, приключвам с футбола

Васил Панайотов: Трябва да вземем максимума от Левски

Вижте какво каза един от най-важните футболистина Черно море

Мъри: Моят Левски беше готов за шампион

Вижте какво каза Станимир Стоилов

Илиан Илиев: Очаквам Черно море да остане в тройката

Вижте подробности

Селекционерът на България U20: Очаква ни интересно Европейско

"Трябва да играем максимално добре и във всяка среща да надграждаме", заяви Мирослав Живков

Дудова: Една стъпка съм по-близо до олимпийското злато

Вижте какво още каза българската боркиня

Сестри Стоеви искат медал от Европейското по бадминтон

Бадминтонистките продължават да преследват олимпийска квота

Клоп: Нямаме право на грешка, а Юнайтед е топ отбор

Мениджърът на Ливърпул иска пределна мотивация до края на сезона

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки