Невяна Владинова за NOVSPORT: Щастлива съм, че всяко второ момиченце иска да стане "златно момиче"

"В олимпийските цикли за Рио 2016 и Токио 2020, ММС ни осигуряваше абсолютно всичко и ни подкрепяше, ние се отблагодарявахме с медали"

Невяна Владинова е една от най-популярните и обичани състезателки на България по художествена гимнастика в последното десетилетие. Дълги години тя бе част от националния отбор на всички големи шампионати. Сребърна медалистка (отборно) на Световното първенство в София през 2018 година, бронзова медалистка на топка от Световното първенство в Пезаро през 2017 година, Участничка в индивидуалната надпревара на Олимпиадата в Рио де Жанейро през 2016 година, където се класира на седмо място в многобоя. Златна медалистка в многобоя на Световната купа в София през 2017 година. Владинова сложи край на кариерата си в края на 2020 година заради контузия и вече повече от година заема поста на втори вицепрезидент на Българската федерация по художествена гимнастика. Тя се съгласи да даде специално интервю за NOVSPORT.


- Здравейте, Невяна! Как прекарахте коледните и новогодишните празници и успяхте ли да си починете?

- За съжаление коледните празници не бяха най-светлите за мен и близките ми. На Бъдни вечер загубихме баба ми. Това е животът и неприятностите са част от него, цялото семейство бяхме заедно, подкрепяхме се и си давахме сили. На Нова година бях с приятели в България.

- Измина повече от година, от както сте втори вицепрезидент на БФХГ, каква е равносметката ви – какво успяхте да постигнете и какво не?
 
- За изминалата година натрупах много ценен опит. Срещнах се с много хора, търсих спонсори и финансиране за федерацията и отделни проекти. Бях част от организацията на Европейското първенство във Варна и Световната купа в София. Включих се в няколко проекта, с цел насърчаване на децата да спортуват, посетих много клубове в страната и се срещнах с техните гимнастички и треньори. Грешах също. Не успях да си спечеля мястото в международната федерация, но не съм се отказала за напред.

- Разкажете как минава ежедневието ви в новата роля, когато вече не сте в залата за тренировки и състезания?

-Ежедневието ми е много по-разнообразно. Нямам точно определен график. Всеки ден се случва нещо различно – срещи, обикаляне по залите, откриване на турнири, медийни участия, обикновен ден в офиса. Сега се готвя за изпит за съдия. Мисля, че тази крачка ще ми помогне да съм още по-добра в работата и ще даде още един инструмент на страната ни за по-добро позициониране в международния спорт.

- Миналата година беше изключително успешна за един от най-популярните и обичани български спортове. На какво се дължи историческият триумф на ансамбъла ни в Токио?

- Грандиозният успех се дължи на голям екип от хора. Ще започна, разбира се, от момичетата и техните треньори (Весела Димитрова и Михаела Маевска). Хората, които работят пряко с тях в залата – хореографи, доктори, кинезитерапевти, съдии. Без здравата работа на администрацията на федерацията, отборът нямаше да има необходимите условия, за да се подготви на това ниво. Дължи се и на традициите и историята, които имаме в този спорт. Всяка една гимнастичка в националния отбор подхожда с желание, отговорно и амбициозно, за да стане част от тази история. Да не забравя и момичетата от предишния ансамбъл, които започнаха крачките и проправиха път до медалите. Познавам всички, които спомогнаха за този исторически успех. Те се водеха единствено от желание да прославят България. Това помогна много.

- Как ще коментирате яростните нападки от страна на Русия след златото на ансамбъла ни в Япония?

- Не е лошо хората да знаят как да губят, напротив – достойно е. Не знам как спортът и дипломацията са свързани, но е факт, че имат много общо. И в едното, и в другото олекваш, ако се отнасяш с опонента си без уважение към това, което постига.

- Как оценявате представянето ни индивидуално на най-големия спортен форум в света?
- Момичетата се вложиха в тренировките си и се представиха достойно. Катрин завърши кариерата си, както мечтаеше – с участие на Олимпиада. Боряна – всички знаехме, че може да вземе медал и ни се искаше, но явно така й е отредено и трябва да работи още. Вярвам в нея и съм сигурна, че най-големият й успех предстои.
 
- Ансамбълът ни е изцяло в обновен състав, имат ли потенциал новите момичета да повторят и надградят успехите на своите предшественички? 
 
-Новите момичета са съвсем различни. Талантливи са и много амбицирани да повторят успехите на предшественичките си. Весела Димитрова е направила съвсем други композиции и ще бъде много интересно. Надявам се да разбират, че олимпийското злато на предишния ансамбъл е мотивация и трамплин, а не сянка.

- Какво можем да очакваме от Боряна Калейн и Татяна Воложанина в следващите години?
 
-От тях също ще видим промяна. От тази година влиза в сила нов правилник, с който момичетата се справят повече от добре. Той дава шанс за още по сложни, иновативни, зрелищни и артистични композиции. Освен Боряна и Татяна, другите момичета в националния отбор също ще ни радват и смело ще спорят за престижни класирания.

- Има ли нещо във вашата кариера, за което съжалявате, че не успяхте да постигнете?
- Не съжалявам за нищо. Постигнах много повече, отколкото очакваха от мен всички, дори и аз в самото начало. Приемам загубите като урок и извличам ползите от тях, търся какво да науча и да надградя в себе си.

- По време на олимпийските цикли за Рио 2016 и Токио 2020 имахте ли осигурено всичко необходимо за добра подготовка и какво беше отношението на ММС към вашия спорт през всичките тези години? Чувствахте ли необходимата подкрепа и помощ?
 
- През цялото време имахме абсолютно всичко подсигурено, за да имаме комфорта просто да работим здраво и да постигаме успехи. Министерството винаги ни подкрепяше, както вярвам, че ще бъде и за напред. От каквото имахме нужда, свързано с тренировки и състезания, го получавахме. Съответно ние се отблагодарявахме с медали и постижения.

- Какво беше чувството да излезете отново, за последен път, пред своите почитатели по време на бенефиса в „Арена Армеец“?
 
- Припомних си най-приятното чувство от спорта. Това няма как да се обясни и едва ли бих го изпитала на друго място. Благодаря на Илиана Раева, че ни даде шанс да се сбогуваме с гимнастиката и почитателите ни подобаващо. Това е уважение и признателност към нас, която ценя.
 
- Какво е вашето впечатление - продължава ли художествената гимнастика да има все така много почитатели в България и виждате ли „искрата“ у малките момиченца да тренират този спорт?

- Мисля, че художествената гимнастика продължава да набира все повече почитатели у нас. Всяко второ момиченце иска да стане „златно момиче“. Невероятно е да виждам толкова много дечица, жадуващи да последват нашия пример. И разбирам защо залите са пълни. Когато бенефисът на ансамбъла събира българи от цяла Европа, пълни най-голямата зала в държавата, милиони, ама буквално милиони българи преживяват успехите, то всяко второ дете иска да е част от това. Ами то кой не иска...
 
- Какво ще пожелаете на децата, които в момента влизат в залата и правят първите си стъпки в художествената гимнастика?
- Пожелавам им преди всичко да се пазят здрави, с каквото и да се захванат, да го правят с любов, да слушат треньорите си и да не униват след първия неуспех. Ако искат нещо, да отидат и да си го вземат, не да чакат то само да дойде. Пожелавам им силна вяра и както обичам да казвам - да преживяват, освен неуспехите и успехите, защото понякога това е по-трудно.

- Пожеланията на Невяна Владинова за всички фенове на художествената гимнастика за 2022 година?
 
- Пожелавам на тях и близките им да бъдат здрави. Пожелавам им също септември тази година, на Световното в София заедно да пеем химна, в чест на нашите момичета от най-високото стъпало.

Още от Интервютa

Вижте мнението на легендата

Вижте мнението на играещия треньор на отбора пред NOVSPORT

Вижте мнението на селекционера на националния отбор по волейбол до 20 години

„Срещу ПАОК се доказа, че понякога в живота и във футбола не всичко е пари“, заяви Бижутера

Вижте какво каза Тим Кланси пред NOVSPORT

Вижте интервю с Ивайло Василев

Според треньора обаче е рано да се говори, че "червените" ще са фаворити в баскетболното първенство

Полузащитникът игра последните два сезона в Унгария, пак иска да опита в чужбина

Отборът на Станимир Стоилов върна хората на стадиона, отчита Владимир Гаджев

Актуално

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки