Топузаков посочи кой ще върне Левски на върха

Не е крачка назад в кариерата ми, че ще работя с юноши, заяви той пред NOVSPORT

Топузаков посочи кой ще върне Левски на върха

Дългогодишният капитан на Левски Елин Топузаков е роден на 5 февруари 1977 г. в Димитровград и се формира като футболист в детско-юношеската школа на едноименния местен тим. Още на 17 години е привлечен в Левски, където играе в продължение на цели 13 сезона (с един кратък престой под наем в благоевградския Пирин). В първия си престой в Левски Топузаков записва 220 мача и 19 гола за първенство, а през 2008-а преминава в израелския Апоел Тел Авив. Година по-късно се завръща на "Герена", за да добави още 13 срещи във визитката си за "сините", а активната си кариера приключва като футболист на Апоел Рамат Ган.

За националния отбор защитникът дебютира през 2000-ата година и играе общо 27 срещи.

Петкратен шампион на България с Левски, шесткратен носител на Купата на България, три пъти печели и Суперкупата на страната. С него в състава столичният гранд става първият роден представител в групите на Шампионската лига и достига до четвъртфинал за Купата на УЕФА.

Като треньор Топузаков отново работи в Левски - първо като помощник, след това - като временен наставник, а през сезон 2016/17 е назначен за старши треньор. Следващата година прекарва начело на Арда (Кърджали), а от есента на 2019-а влиза в треньорския щаб на селекционера на България Георги Дерменджиев. От началото на 2022 г. е треньор на U19 в школата на Левски.

- Елине, за мнозина е изненадващото завръщането ви на работа в Левски след няколко годишно прекъсване и то в школата на клуба.

- Не знам доколко е изненадващо. Голяма част от живота ми е минал именно на стадион „Георги Аспарухов“. Получих покана от Наско Сираков и Станимир Стоилов. Видях се с тях и за няколко минути се разбрахме, след като всичко бе уточнено. С шефа на школата Йончо Арсов също разговарях. Всичко се разви прекалено бързо. На 5 януари футболистите от първия отбор заминаха за Турция, всичко стана за минути.

-Връщате се на работа в любимия ви клуб, но ще работите в школата?

-Да, ще отговарям за юношите U19. Най-близко сме до първия отбор. Заедно с всички колеги подготвяме бъдещите основни играчи за представителния отбор на Левски.

-Сам ли ще работите?

-Не. Димитър Андонов ще е мой помощник. Имаме и кондиционен треньор. И треньор на вратарите в школата. Щабът е сериозен, както трябва да е за клуб като Левски.

-Какви бяха първите ви думи към футболистите ви?

-Какво им казах? Мотивиращи думи. Те имат престой в Левски, който не е от вчера. Те искат да са професионални футболисти на високо ниво. Ще им помогнем да се приспособят към мъжкия футбол.

-Ще има ли футболисти от вашия тим при мъжете на Левски?

- Вече има няколко момчета. Шест състезатели от моя отбор и 19 годишните са на подготовка с първия отбор. От тях зависи дали ще се наложат като титуляри. Половината са част от първия.

- След няколко години в мъжкия футбол сега се връщате при юношите. Това не е ли стъпка назад за вас?

- Не е стъпка назад. Не го мисля и не действам в тази насока. Имах конструктивен разговор с Мъри Стоилов. Ще обменяме опит, присъстваме на тренировките. Ще имаме достъп до работата на първия отбор. И за подрастващите. Всичко, което е свързано за работата ми с футбола, не е стъпка назад за мен. Жаден съм за работа, тръгнал съм по тези стъпки. Не е отстъпление за мен, че ще работя за първия отбор на Левски.

- Със Станимир Стоилов сте работили заедно. Левски си постигнахте договорка за съвместна работа?

- С него се познаваме отдавна. Сега аз ще трябва да се приспособя към работата с него. Той е успешен треньор, ще работим заедно за Левски и клуба, има какво да науча.

- Опитът, който придобихте последните години, ще ви бъде ли от полза при работата с юношите?

- На моята възраст като треньор мисля, че имам приличен опит във футбола. Има неща, които с годините се промениха. Има какво да науча, да дам на тези млади футболисти. Ще бъда отдаден на тях, да се развият по правилния път.

- Доста години бяхте далеч от Левски. Следяхте ли това, което се случваше в клуба?

- Не съм спирал да го правя. Основно се случваше през медиите, които отразяват Левски. Левски ме е изградил като футболист. Ще е кощунство да не следя случващото в клуба. Това, което съм получил от Левски, ще го помня цял живот. Клубът минава през катаклизми, които ще преодолее. В това съм абсолютно сигурен.

-Вие дойдохте в Левски твърде млад, след което отне време, за да се наложите и след това да станете легенда на сините. Спомняте ли си тези мигове?

-Често се връщам назад във времето, но само за хубави мигове. Ситуацията е подобна от времето, в което аз дойдох в Левски. Последните години от управлението на Томас Лафчис беше подобна на тази сега. Левски премина през много труден момент, но и сега също ще се справи. Ролята ми на футболист приключи преди повече от 10 години. Назад се връщам към спомените. Доставя ми емоционално удоволствие за успехите и радостите, които сме донесли на този именит клуб. Все повече хора обръщат внимание на тези спомени. Липсват успехи, сега хората се сещат именно за постигнатото през годините, дано скоро Левски има нови успешни мигове с купи и титли, успешно участие в Европа.

-Имахте ли любим съотборник на терена?

-Това е сбор от всеотдайността на Георги Марков, лека му пръст, мъжкарството на Драгич, интелигентността на Томашич, мисленето и четеното на играта от Мъри Стоилов, защото съм играл и с него, и шотландския боен дух на Джон Ингълс.

-Имате малък син. Той тръгва по вашите стъпки.

-Сам прояви желание да тренира. Похвално е, има мотивация. Тренира, развива се добре. Нямам амбиции, но тайно се надявам това да се случи. Още е прекалено млад да зная дали ще се развие. Още е малък. Играе футбол 5. Четирима полеви футболисти и един вратар.

-На какво учите футболистите си?

-Да се научат да не са толкова разглезени. Тепърва възмъжават. Да бъдат достойни, трудолюбиви и упорити. Всеки е различен характер. Клишето, че трябва да бъдат добри хора не е толкова полезно и вярно. Нека бъдат по-добри футболисти, непримирими и такива, които искат и знаят как да печелят мачове.

- Какво си пожелавате за 2022 година?

- Да са здрави футболистите, да направим колектив. Футболът е колективна игра, да има сплав във всички, да ги сплотим, да изглеждат като отбор. Не търсим резултати и успехи, а да направим сплав.

-Кога Левски ще се върне там, където искат милионите му привърженици?

-Сигурен и вярвам, че Наско и Мъри ще върнат Левски, където им е мястото им. Знаят какво и как да работят. Доказали са през годините, че могат да успеят и вярвам, че ще се справят с тази не лека задача да върнат Левски отново на върха.

Росен Кирилов: Всичко в Спартак Варна е на ниво Първа лига

Вижте какво казва треньорът на "соколите"

Петричев: Клубове от Висшата лига следят играчи на Лудогорец

„Надявам се, че ШЛ ще стане още по-интересна с новия си формат“

Георги Глушков: Законът за борба със спортното хулиганство е належащ

Изоставането с финансирането на клубовете е огромно, но вече го наваксваме

Емил Спасов отписа Левски за Европа

Вижте какво каза "синята" легенда

Сестри Стоеви обявиха каква е целта им в Париж

Преди дни българките официализираха квотата си за париж

Гимнастичка от ансамбъла: Трябва да сме по-уверени и концентрирани

Вижте какво каза Маргарита Василева след бронза на Световната купа в София

Ники Михайлов: Баща ми покани Бербатов в БФС, но той отказа

Ако не преподпиша с Левски, приключвам с футбола

Васил Панайотов: Трябва да вземем максимума от Левски

Вижте какво каза един от най-важните футболистина Черно море

Мъри: Моят Левски беше готов за шампион

Вижте какво каза Станимир Стоилов

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки