Станислав Генчев обяви пред NOVSPORT кой ще е шампион

Вижте ексклузивното интервю с бившия треньор на Лудогорец

Станислав Генчев обяви пред NOVSPORT кой ще е шампион

Станислав Генчев започва образованието си в ОУ "Атанас Смирнов" (сега "Св. св. Кирил и Методий") на шестгодишна възраст. Още от малък тренира футбол, като в 7 клас отива в спортното училище в град Велико Търново. Завършва средно образование през 1998 година в СОУ със спортна паралелка "Георги Стойков Раковски" в град Велико Търново
Играе във ФК Етър - юноши. На шестнадесет години се връща в родния си град и играе в мъжкия отбор на ФК Локомотив (Дряново). Следва покана от ръководството на ФК "Булмекс" (Дебелец), участник в Северната "В" републиканска група. По време на Балканско първенство за юношеските формации Станислав е забелязан с добрите си изяви от селекционера на юношеския национален отбор и получава покана за лагер-сбор. Въз основа на изиграните мачове е желан от ПФК Левски (София), ПФК ЦСКА (София) и Видима-Раковски (Севлиево). Станислав избира да продължи кариерата си на "Герена". През март 1999 година подписва професионален договор с ПФК Левски. Получава покана и за младежкия национален отбор, където изиграва много мачове.
През лятото на 2005 година Станислав Генчев преминава в Литекс (Ловеч).
На 14 юни 2008 г. е трансфериран в румънския Васлуй. Договърт му е за 3 години.
На 26 март 2008 г., Станислав Генчев получава повиквателна за националния отбор на България от селекционера Пламен Марков. Дебютира в приятелската среща с Финландия, като влиза в игра през последните 25 минути. В 90-а минута на двубоя носи победата на България, с първото си попадение за "лъвовете". На 4 август 2010 год. отново е повикан в представителния тим. Националният селекционер Станимир Стоилов го включва в групата за контролната среща с Русия на 11 август.
През сезон 2011-2012 г. играе в Лудогорец и става шампион и носител на купата и суперкупата на България.
През сезон 2012-2013 г. отново с Лудогорец става шампион на България. След края на сезона от Лудогорец не му предлагат нов договор и Генчев си тръгва като свободен агент.
През лятото на 2013 г. подписва отново с Литекс (Ловеч), но в края на същата година разтрогва договора по взаимно съгласие.
От началото на 2014 г. подписва до края на сезона с кипърския АЕЛ Лимасол, където се събира с бившия си наставник от Лудогорец - Ивайло Петев.
От началото на сезон 2014-2015 г. подписва със столичния Славия.
През сезон 2015-2016 Генчев играе за едноименния тим от град Монтана.
През 2016-2017 г. Станислав Генчев се завръща в родния си клуб Етър, където завършва футболната си кариера и впоследствие става треньор на отбора.
Станислав Генчев е старши треньор на Лудогорец в периода август - декември 2019 г. През есента на 2020 г. отново поема тима на Лудогорец, след като Павел Върба напуска треньорския пост. Впоследствие е помощник на Валдас Дамбраускас, а след неговото напускане отново е начело на Лудогорец. След идването на Анте Шимунджа оставането на треньора в Разград стана излишно.

- Г-н Генчев, кога разбрахте, че няма да работите вече в Лудогорец?

- След като стана известно, че Лудогорец ще има нов треньор - Анте Шимунджа, вече беше ясно, че може би няма да остана в неговия щаб. С хората от Разград преценихме, че е по-добре да направя стъпка назад и да напусна Лудогорец, защото така ще мога да се развия като старши треньор на друго място.

- Колко пъти бяхте ту помощник, ту старши-треньор на Лудогорец?

- За последните две години и половина това се случи три пъти. Толкова пъти бях помощник, а след това и начело на тима. Разбира се искам да благодаря на всички в Разград за този шанс, който получих да съм начело на Лудогорец. Станахме шампиони, участвахме в Лига Европа.

- Защо се получи този срив в евротурнирите?

- Имаше голямо разочарование след отпадането от Малмьо. Това даде отражение и преставянето ни срещу Цървена звезда. Имаше и други фактори - контузиите на основни футболисти. Каули и Недялков отсъстваха дълго време, имаши и още футболисти с травми. Това дава своя негативен резултат.

- В нашето първенство Лудогорец води само с две точки разлика пред ЦСКА София. Това ще бъде ли достатъчно?

- Със сигурност ще е достатъчно, но разликата ще е много по-голяма в полза именно на Лудогорец. И не го казвам, защото доскоро работих там. В Лудогорец има събрани най-добрите футболисти и те ще го покажат. Ние победихме като гости отбори като Левски, Ботев Пловдив. ЦСКА София от септември няма победа като гост извън София. Напрежението ще е при тях, защото всяка грешна стъпка за ЦСКА ще е от полза на Лудогорец.

- Имахте ли разговор с вашия наследник?

- Не. Не сме говорили. Желая му успех. Със сигурност няма да му е лесно, но той има отлични футболисти, а и Лудогорец се подсили.

- Готов ли сте за нова работа?

- Не мога да кажа кога ще се случи това. В момента всички отбори са на подготовка, имат си треньори. В това време на мен ми остава да наблегна да обучението си с теория, чета учебници, подготвям се за мига, в който ще имам ново предизвикателство пред себе си.

- Години наред бяхте част от Лудогорец - футболист, помощник, треньор. Има ли наставник, който да е оставил траен спомен у вас?

- Двама са. Единият е Ивайло Петев, който помогна много за развитието на този отбор и клуб. Другият е Валдас Дамбраускас. Той е треньор, от който всеки ден можеш да научаваш нови неща.

- Защо малцина чужденци успяхава в Разград като треньори?

- Футболното ни първенство може да не е много силно, но футболът у нас не е толкова лесен особено за чужденците. Те трябва да се нагодят към условията, манталитета, начина на игра на отборите, а и на този отбор, на който си начело.

- От помощник след това като старши треньор и обратно имахте ли проблеми с футболистите?

- Не. В нито един момент. Имаше респект от тяхна страна и взаимно уважение.

- Кой е най-хубавият ми миг в Разград. Победата, която ще помните?

- Положителните емоции са много. Победата над ЦСКА Москва с 5:1 няма как а я забравя. Тя е и най-голяма на български отбор в Лига Европа.

- А срещу кой треньор ви беше най-трудно?

- Те са двама. Жозе Моуриньо, докато бе начело на Тотнъм и Карлуш Карвалял от Брага. Отлични треньори, тактици. Сменят схеми в движение. Отборите им играят различен, разнообразен и динамичен футбол. За мнозина португалското първенство може да не е топ в Европа, но там имат Бенфика, Спортинг, Порто, а Брага е веднага след тях.

- Кога отново Лудогорец ще е в групите на Шампионска лига?

- Миналата година бяхме на крачка от ново участие там. Надявам се сега пак да се случи. Историята показва, че Лудогорец играе успешно, когато първенството у нас е силно. Сега може би само ЦСКА София е реален конкурент за титлата. При участието на Лудогорец в Шампионска лига у нас имаше повече конкуренция. Именно с нея ще израства и българския футбол. Според мен Лудогорец ще е шампион с поне 10 точки разлика. Просто те са по-добри от ЦСКА. Освен това, програмата на "червените" е по-тежка. Лудогорец вече мина тежките гостувания на Локо (Пд), Ботев (Пд), Левски. ЦСКА тепърва има да играе тези мачове. Лудогорец има и предимство с преките мачове след редовния сезон. Ако те завършат като лидери, ще бъдат домакини на ЦСКА в плейофите", посочи бившият наставник на разградчани.

- Ще се завърне ли родния ви тим Етър в елита?

- Етър ми е на сърцето и искам да се върнат отново в първа лига. Бил съм юноша на този отбор, израстнал съм във Велико Търново, работил съм като треньор и от сърце желая успех на този клуб. Четох интервю във вашия сайт на Георги Василев, който каза, че не иска Етър да играе на влизане и излизане от елита ни. Подкрепям думите му и дано при класиране на Етър в елита да има повече стабилност за този славен клуб.

- Бившият ви клуб Левски ще гони спечелване на купата на България. Ще успее ли Станимир Стоилов, с който сте играли заедно да стабилизира сините?

- Трудно е да прогнозирам дали Левски ще спечели купата. Има още много мачове до финала. Със сигурност с идването на Станимир Стоилов в Левски нещата се стабилизираха. Взеха и нови футболисти и това ще им помогне да станат още повече конкуренти на останалите отбори в първа лига.

- Не бихте ли искали да опитате да работите и в чужбина?

- Логично е да искам в чужбина. За съжаление обаче българските треньори не се котират добре зад граница. Аз обаче имам доста успехи - най-младият български наставник, който вкарва и изкарва отбор от групите на Лига Европа. Победи с 5:1 над ЦСКА (Москва) и 3:0 над Ференцварош. Освен това, Лудогорец е голяма марка, а аз водих този отбор три пъти. Ще ви кажа честно - в момента съм готов да изслушам всяка оферта.

Каранга: Няма да се откажа, докато не стана шампион с ЦСКА

Бразилецът е мотивиран да донесе обратно титлата при "армейците"

Меси каза до кога ще играе

Пространно интервю на аржентинеца за Big Time podcast

Илиан Илиев: Трябва да поощряваме и малкото добри неща

Вижте какво каза националният селекционер след прибирането в България

Везенков: В НБА ме подценяват

Българинът призна, че в Барселона не е получил добро отношение

Помощникът на Илиан Илиев: Потенциалът на футболистите е по-голям

Вижте какво каза Петър Костадинов

Лечков: Борислав Михайлов бе удобният виновник

Вижте какво още каза героят от САЩ 94

Божинов: На Гонзо няма да му е лесно, но нещата ще се получат

Бившият национал на България вярва, че новият президент на БФС ще се справи със задачата

Младият треньор на Германия обясни важен ли е опитът в националния отбор

Кой може да опази Мбапе?

Джони Велинов: Искам отново да видя ЦСКА шампион

„Българското първенство в момента разполага с много добри вратари“

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки