Емил Спасов пред NOVSPORT за бъдещето на Левски

На 66 години бившият халф продължава да играе и да е треньор

Емил Спасов е роден на 1 февруари 1956 г. Играе като нападател в Левски от 1974 до 1988 г. с временни прекъсвания, когато преминава в Спартак (Варна), „ИК Браге“ (Швеция) през 1985/86, "Антверпен" (Белгия) през 1986/87 и "Омония (Никозия)" (Кипър) през 1988/89. През 1990 г. за кратко носи екипа на Осъм Ловеч.[
Шампион на България през 1974, 1977, 1979, 1984, 1985 и 1988 г., носител на купата през 1976, 1977, 1979, 1982 и 1984 г. Голмайстор на „А“ група през 1984 г. с 19 гола за „Левски“. Шампион и носител на Суперкупата на Кипър през 1989 г. с "Омония (Никозия)".
Има 323 мача (от тях 313 за Левски) и 82 гола (от тях 79 за Левски) в „А“ група, 68 мача и 17 гола за купата и 34 мача (8 за КЕШ, 7 за КНК и 19 за УЕФА) и 13 гола (1 за КЕШ, 3 за КНК и 9 за УЕФА) в евротурнирите.
Има и 16 мача и 3 гола в националния отбор. В него дебютира на 12 ноември 1975 г. срещу Испания (1:1). Последният му мач е на 6 февруари 1985 г. срещу Полша (2:2).

- Г-н Спасов, добър ден и честит рожден ден на патерица. Бъдете здрав. Как сте?
- Здравейте. Благодаря за пожеланието. Здрав съм, да чукна на дърво. Все още продължавам да се занивам с любимата игра. Тренирам подрастващи деца, участвам и в мачове всяка събота.
- Разкажете нещо повече?
- От 1999 година се събираме с приятели всяка събота да играем футболни мачове. Има много бивши футболисти, които участват в тези срещи.
- Изпитвате още удоволствие да играете?
- Да, удоволствието от играта все още го имаме. Толкова години сме заедно. С нас идва и едно емблематично име за родния футбол - Любослав Пенев.
Отделно работя в школата, която направи моят син. ФК Талант работи с подрастващи деца.
- Къде тренирате?
- На две места в София. Базата на футболния съюз в Бояна и тази в Надежда, която отново бе направена от БФС. Подготвяме деца на 10 и 11 години, родени през 2010-11 година.
- Сам ли работите в тази школа?
- Не. Аз и още две млади момчета, завършили спортната школа. Имаме и треньор на вратарите. Това е Стефан Стайков - Заека. Повечето хора го познават. Той е бил вратар, а след това и треньор в школата на Левски. Три или четири пъти в седмицата са заниманията ни с децата.
- Работите и в БФС?
- Да. В зоналния съвет на БФС на улица "Цар Иван Асен 2" в столицата работя и отговарям за ветераните и студентските първенства по футбол.
- Следите ли случващото се в българския футбол?
- Разбира се. Няма как да е иначе. Комуникацията е модерна, има телефони, тевизията предава всички мачове.
- Ще стъпи ли Левски отново на победния път?
- Нямам време сега да гледам контролите им в Турция. Те играят във време, в което съм зает и работя. Вярвам, че Левски отново ще е там, където му е мястото - на върха. Наско Сираков и Станимир Стоилов са хората, които ще върнат успехите в Левски. Двама са страхотен екип и това ще даде скоро резултатите за успехите на Левски. Проблемите в Левски са от финансово естество, не толкова от игрово. Зная, че с тези хора начело Левски няма да се предаде.
- Ще спечелят ли сините купата на България. Поне това обявиха като цел?
- Купата не бива да е самоцел за Левски, но да бъде основна задача, защото при нейното спечелване сините ще играят директно в европейските клубни турнири. С такова участие в Европа ще дойдат и свежи пари в клуба. В Левски имат и друга важна задача - да подредят къщичката си, да се стабилизират финансово и тогава ще дойдат и чисто футболните резултати.
- Кой ще стане шампион този сезон?
- Отборът на Лудогорец си остава основен фаворит за спечелването на поредната титла. В Разград къщичката им е отдавна подредена и това дава нужните резултати. Имат база, финансово са стабилни, трансферират играчи зад граница, участват в евротурнирите, откъдето имат приходи и нещата им се получават.
- В ЦСКА София обаче са амбицирани да изместят Лудогорец от първото място. Ще се случи ли това?
- В ЦСКА имат също амбиции за титлата. Те разполагат с не лош отбор и амбициозен треньор какъвто е Стойчо Младенов. Финансово са стабилни. В решаващите моменти и мачове обаче не стоят толкова добре и стабилно на терена и показват колебания. Затова и ще им е доста трудно да изместят Лудогорец от първото място.
- Кога ще имаме отново силен национален отбор?
- Когато всички работим за развитието на българския футбол. Само с наши юноши едва ли ще стане, докато не минат години и не си ги създадем сами. В цял свят натурализират чужденци, които вдигат класата на всеки един отбор. Трябва да има мерки за развитието на школите, да се създадат бази, в които да работят образовани треньори, които да развиват футболисти.
- Какво си пожелавате на 66 години?
- Да съм здрав. Това е най-важното за мен и за семейството ми. Пожелавам същото на всички българи, защото здравето е на първо място.

Още от Интервютa

Вижте мнението на легендата

Вижте мнението на играещия треньор на отбора пред NOVSPORT

Вижте мнението на селекционера на националния отбор по волейбол до 20 години

„Срещу ПАОК се доказа, че понякога в живота и във футбола не всичко е пари“, заяви Бижутера

Вижте какво каза Тим Кланси пред NOVSPORT

Вижте интервю с Ивайло Василев

Според треньора обаче е рано да се говори, че "червените" ще са фаворити в баскетболното първенство

Полузащитникът игра последните два сезона в Унгария, пак иска да опита в чужбина

Отборът на Станимир Стоилов върна хората на стадиона, отчита Владимир Гаджев

Актуално

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки