ФИФА: Клубовете похарчиха 4,86 милиарда за трансфери

Това е най-ниската сума в последните пет години

ФИФА: Клубовете похарчиха 4,86 милиарда за трансфери

Според цифрите, публикувани от ФИФА, футболните клубове са похарчили общо 4,86 милиарда долара през изминалата година. Това е най-ниската сума в последните пет години. А като допълнение, целият финансов пазар се е свил с 34% в сравнение с 2019 година.

Тези цифри само потвърждават, че футболната индустрия все още страда от последиците от пандемията. В някои сектори на икономиката вече има възходяща линия през 2021 година, но това не важи за футболните клубове, които продължават да изпитват сериозни финансови затруднения. Затова има сериозен страх и колебание на трансфения пазар, а повечето европейски клубове отчетоха загуби през сезон 2020-21.

До 2019 година на трансферния пазар се наблюдаваше постоянно повишение в цените на играчите. През 2017 година клубовете похарчиха общо 6,29 милиарда долара за нови футболисти. След това видяхме повишение на пазара с 10,3% през 2018 г. или с 6,94 милиарда долара и с още 6% през 2019 г. до 7,35 милиарда долара. В последните две години обаче виждаме обратното - свиване на пазара с общо 34%.

Интересно е да се отбележи, че някои първенства изпитват по-големи трудности в сравнение с други. Лятото на 2019 година остана в историята с няколко големи трансфера, а играчи като Жоао Феликс, Антоан Гризман, Еден Азар, Хари Магуайър и Френки де Йонг бяха продадени за огромни суми. Тогава четирима от шестимата най-скъпи играчи бяха закупени от испански клубове.

Сега положението е точно обратното. Испанските клубове избягваха да харчат големи суми през 2021 г. През лятото най-големите сделки бяха за Джак Грийлиш, Ромелу Лукаку, Джейдън Санчо, Ашраф Хакими и Бен Уайт. Нито един от тези трансфери не бе на испански клуб, а този път големите сделки бяха основно в Англия.

Всъщност повечето големи клубове извън Англия предпочетоха да бъдат сравнително пестеливи през миналата година. Това важи и за испанските грандове Реал Мадрид и Барселона, които не направиха почти никакви големи трансфери в последните два сезона. Очаква се обаче това да се промени през 2022 г.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки