Емил Велев пред NOVSPORT: Аз на 60? Много по-млад съм

"Нереално е Левски да мисли за Купата"

60-години навършва днес Емил Велев. Той е треньорът, извел футболния Левски до спечелването на последната титла - през 2009 година. Велев е юноша на Левски, три пъти е шампион на България със сините през 1984, 1985 и 1988 г. и носител на Купата на България през 1982 и 1984 г. Има над 200 мача и 30 гола за Левски. В Израел играе за отборите на Апоел Рамат Ган, Макаби Ирона и Макаби Джафа. Като треньор е работил освен в Левски, в Славия, Локомотив София и Локомотив Пловдив, Хасково, Монтана, Спартак Плевен, Оборище Панагюрище, Добруджа, Левски Лом. В момента е начело на Вихрен Сандански.

- Г-н Велев, честит юбилей. Как сте, как се чувствате?

- Благодаря ви. Чувствам се добре. В добър дух съм. За момента това са нещата, които ме определят в този миг.

- За всеки един най-важното е да бъде здрав, нали?

- Естествено. Преминахме през почти всички етапи на пандемията. За моя радост не бях засегнат от този вирус, който е в цял свят. С три ваксини съм. Движа се в крак с времето, както се казва. А и никой не очакваше пандемията да бъде толкова продължителна. Болят ме кокалите вече, коленете. На 100 процента се чувствах по-добре, когато бях на 50. Иначе духовно нямам никаква промяна. От доста десетилетия съм си същият дивак. Вярвам, че ще бъда такъв, докато съм жив.

- На 60 години сте. Със същия хъс и желание ли работите?

- На 60 ли? Не. Чувствам се по скоро на 43-44 години. Понякога на 25, понякога на 18. Никога не съм минавал границата, в която да се почувствам по възрастен от годините, в които съм в момента. В България не съм играл за друг отбор освен Левски. Сбъднах и мечтата си да бъда треньор на "сините". Спечелих титли като футболист, а и като треньор. Не мога да съм недоволен от постигнатото особено като играч. Мога да кажа, че съм бил на топ ниво, разбира се, със съотборниците си в Левски.

- Какво си пожелавате?

- Тривиалното. Здраве, любов, късмет. Животът е доста кратък и трябва да се живее пълноценно.

- Има ли шанс да работите отново в Левски?

- Няма шанс да се върна. Дори вече не го мисля това.

- Знаете ли, че сте роден на една дата с Елин Топузаков, Карлос Тевес, Кристиано Роналдо, Неймар?

- Все големи футболисти като мен са. Да са живи и здрави всичките. Надявам се, че са ме гледали и хванали нещо от мен (смее се).

- Вие сте последният треньор, с който Левски спечели титлата на България. Какво е нужно на Левски, за да спечели отново футболното първенство?

- Фактите говорят сами за постигнатото. В момента нещата в Левски се развиват в правилна посока. С връщането на Мъри Стоилов спортно-технически и игрово нещата се подобряват. От финансова гледна точка нещата също имат известно подобрение. Има неща, които във времето трябва да се подобрят, за може отново Левски да тръгне нагоре.

- Колко време ще мине, за да се случи това?

- За момента не се говори за титли и купи. Споменава се, че купата трябва да се спечели на всяка цена. За мен това е нереално. Изкуствено се помпа самочувствието на футболистите. Има много мачове да се изиграят, за да спечели Левски финал да купата на страната. Това ще дойде във времето. С надежда да се появят и още играчи от школата, за да може цялата синя общност в България да остане доволна.

- Левски се подсили с нови попълнения. Повечето от тях чужденци и защитници. Това добре ли е?

- Бях изненадан от това, което се случи със селекцията в Левски. Говореха се неща, че трябва повече български футболисти да присъстват в Левски. И за мен това си е именно това. Но в крайна сметка това си е политика на Левски и хората, които са в момента начело на клуба. Така спортно-техническото ръководство вижда нещата. Да се надявам, че ще случат на тези чужденци и те ще са от полза на Левски. Знаете, че през зимата трудно могат да се намерят качествени футболисти.

- Лудогорец отново ли ще стане шампион. Тимът от Разград води с две точки пред втория в класирането ЦСКА София. Тази разлика ще бъде ли достатъчна?

- Абсолютно. Виждаме, че ЦСКА има многобройни чужденци, но един – двама от тях хващат окото. Другите са много средно ниво. За мен Лудогорец отново ще стане шампион на България.

- Работил сте и живял години наред в Израел. Лудогорец осъществи трансфери, пращайки именно в Израел футболисти. Ще успеят ли те в местното първенство?

- Тези футболисти са чужденци, не са българи. Двама от тях са били в Израел, а след това дойдоха в България. За тях няма да е нещо ново, а именно завръщането им в България. В Израел също гледат нашето първенство и са наясно какво е нивото ни. Ако Лудогорец не бяха шампиони и не играеха в Европа всяка година, то от Израел нямаше да погледнат към този пазар.

- В България сте работил на страшно много места. Обиколил сте страната ни. Къде освен Левски сте се чувствал добре?

- Навсякъде съм се чувствал добре. Горе-долу съм обиколил цяла България като местоположение и отборите, където съм бил.  В това отношение нямам никакъв проблем.

- В момента сте начело на Вихрен. Какви са целите пред тима през този сезон?

- Целите са стабилизиране на Вихрен в третото ниво на футбола с идеята да привлечем млади футболисти и през новия сезон да атакуваме второто ниво на професионалния футбол у нас.

- Доста време сте треньор вече?

- Направих си една равносметка наскоро. 21 години съм треньор и си мисля, че все едно вчера започнах да работя именно като треньор по футбол.

- Но за сметка на това се чувствате значително по-млад. Нали така?

- Е, имало е моменти, в които съм се чувствал и по-зле, но в момента съм добре.

Още от Интервютa

Вижте мнението на легендата

Вижте мнението на играещия треньор на отбора пред NOVSPORT

Вижте мнението на селекционера на националния отбор по волейбол до 20 години

„Срещу ПАОК се доказа, че понякога в живота и във футбола не всичко е пари“, заяви Бижутера

Вижте какво каза Тим Кланси пред NOVSPORT

Вижте интервю с Ивайло Василев

Според треньора обаче е рано да се говори, че "червените" ще са фаворити в баскетболното първенство

Полузащитникът игра последните два сезона в Унгария, пак иска да опита в чужбина

Отборът на Станимир Стоилов върна хората на стадиона, отчита Владимир Гаджев

Актуално

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки