Ясен Петров пред NOVSPORT с новини за националите

Селекционерът коментира предстоящото турне в Катар

Ясен Петров пред NOVSPORT с новини за националите

-          Г-н Петров, добър ден. Как сте?

-          Благодаря, добре съм. В Пловдив съм със семейството си. Здрав съм. Започнах да спортувам вече, значи всичко е наред.

-          Пътувахте заедно с вашите помощници до Турция, където гледахте подготовката на клубните ни отбори. Доволен ли сте от видяното?

-          Доволни сме от видяното. Хората, на които залагаме, показаха, че са в много добро състояние. Видях и други момчета, които показаха, че имат потенциал. Всичко обаче ще зависи от мачовете, които предстоят със старта на пролетния дял от шампионата. Именно във вътрешното първенство ще се види кой по-какъв начин се е подготвил.

-          Тренировки ли наблюдавахте в Турция или само контроли?

-          Бяхме само по мачове.  Пътувахме доста. Състоянието на хората, които викахме, наблюдавахме, е доста добро, а това е добре и за нас.

-          Първенството се подновява с два отложени мача в неделя. Отново ли ще следите всичко на живо?

-          Ще наблюдаваме колкото се може повече мачове на живо и колкото времето ни позволи. В неделя ще сме в Кърджали на срещата между Арда и Лудогорец. Там ще съм с Костадин Видолов, Сашо Георгиев ще е в София на Локомотив и ЦСКА София. Това е нашата работа. Ще наблюдаваме възможно най-много мачове. Това са и контакти с хората, които ги тренират, с хората, които ги управляват.

-          В Турция разговори с треньорите имахте ли?

-           Където е имало възможност да разговаряме, сме го направили. Не със всички, но общо взето ние сме отворени винаги за контакт.

-          Ще гледате ли българските футболисти, играещи в чужбина, на живо?

-          Няма да пътуваме зад граница. Живеем в много съвременен свят и разполагаме с техника, с която можем да видим всеки един как е играл. Ще трябва да гледаме и как се представят в клубните си отбори в чужбина. Има много интересни двубои от вътрешното първенство и ние трябва да присъстваме на тях. Имаме техника, с която ще видим как се представят българските състезатели в чужбина.

-          Промени сред повиканите от вас футболисти може ли да има?

-          Засега не. Никой досега не го отрази. В рамките на първия ни едногодишен цикъл изиграхме 13 мача, мисля, че това е рекорд. Беше един много динамичен цикъл, в който водещите ни отбори Лудогорец и ЦСКА играха мачове през три дни. За тези 13 мача ние направихме много промени, опитахме се да подмладим отбора. Искаме да сформираме един гръбнак. Имаме четири мача един след друг, ще има и ротация. Но ние ще се опитаме да залагаме на хората, на които до момента разчитахме. Естествено, всеки който покаже добра игра и ни бърка в окото, ще бъде повикан.

-          Пред март ви предстои турне в Катар. Имате две уговорени контроли срещу националните отбори на Катар и Хърватия?

-          Катар е домакин на Световното първенство и има много силен състав. Те много държаха да играят с нас. А мача с Хърватия? Да играеш с втория в света? Има ли нещо по-хубаво от това да премериш силите срещу силен отбор. Това ще бъде изключителен опит.

-          Изпълкомът на БФС ви гласува доверие. Договорът ви като национален селекционер бе удължен?

-          Ще се върна малко назад. През изминалата година изиграхме пет мача у дома. Два пред празни трибуни. Един официален, контролен срещу Грузия. Три домакински победи и осем мача навън. Единственото ни разочарование е от Литва. И второто полувреме срещу Швейцария. Това са двете ми разочарования. Вижте срещу какви отбори играхме. Имахме четири равенства и четири загуби. Свършихме годината с баланс от три победи, четири равенства и шест загуби. За някой тези резултати може да са разочароващи, защото ние сме световни шампиони. Аз са себе си и хората, с които работя, сме си поставили за цел в турнира лига на нациите да търсим само и единствено първото място. Това е нашата цел. Тя е абсолютно нормална и ние искаме да зарадваме хората в България. Всеки има нужда от едно самочувствие, което може да даде един национален отбор, в един колективен спорт. И както един индивидуален спортист, който постига резултат на Олимпиада, може да даде самочувствие на нашите хора, на нашия народ.

-          През март ще има нов конгрес на БФС. При смяна на ръководството ще продължите ли да бъдете национален селекционер?

-          Няма да се повтарям. Моята позиция е ясна и точна.

Везенков: Беше странен сезон

Вижте какво каза българинът в НБА

Славиша Стоянович: Никъде не съм виждал фенове като на Левски

"Два пъти си тръгнах обиден от "Герена"", заяви той

Дерменджиев: Още не изстудяваме шампанското

„Цената на Пьотровски трябва да е рекордна за България“

Станислав Иванов: Искам да играя в Реал Мадрид

Крилото на Арда разкри коя е най-голямата му мечта

Росен Кирилов: Всичко в Спартак Варна е на ниво Първа лига

Вижте какво казва треньорът на "соколите"

Петричев: Клубове от Висшата лига следят играчи на Лудогорец

„Надявам се, че ШЛ ще стане още по-интересна с новия си формат“

Георги Глушков: Законът за борба със спортното хулиганство е належащ

Изоставането с финансирането на клубовете е огромно, но вече го наваксваме

Емил Спасов отписа Левски за Европа

Вижте какво каза "синята" легенда

Сестри Стоеви обявиха каква е целта им в Париж

Преди дни българките официализираха квотата си за париж

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки