Стамен Белчев пред NOVSPORT за ситуацията в Арда

Треньорът посочи кой може да е шампион и разкри дали е приключила селекцията в клуба

Отборът на Арда записа две загуби в първите си два мача от 2022 г. 0:4 от Лудогорец и 0:2 от Ботев (Пд). Преди два дни Арда изигра и контрола срещу Хебър, която спечели с 2:1. Треньорът на тима Стамен Белчев даде специално интервю за NOVSPORT преди гостуването в Благоевград на Пирин в среща от 21-ия кръг на елитното ни футболно първенство.

-          Г-н Белчев, какво е настроението в Арда. Стартирахте 2022 г. с две загуби в официални мачове от българското първенство?

-          Няма как настроението в отбора да е добро след две поредни загуби. Вярвам и съм оптимист, че сами ще си го оправим. Трябва само да покажем по-добри игри, в които да победим и спечелим нужните ни точки.

-          Затова ли бе и контролата с Хебър, която Арда спечели с 2:1?

-          В този мач срещу Хебър исках да натрупаме още игрова практика. Имахме нужна повече футболисти да влязат в игрови ритъм и по-сериозно натоварване.

-          Има ли желание у вашите футболисти да излязат от тази неприятна ситуация, в която се намират?

-          Не мога да се оплача от липса на желание и старание от тяхна страна. То се видя още срещу Ботев. Доволен съм от поведението на футболистите си през по-голямата част от срещата. За съжаление срещу Ботев загубихме, а не биваше да се случва. Липсваше ни концентрация в определени моменти. Има едно правило, че ако не можеш да спечелиш един мач, но не бива да го губиш. За съжаление именно това се случи срещу Ботев.

-          До отбелязването на първото попадение на Ботев вие също имахте чисти ситуации пред вратата на гостите от Пловдив?

-          Вярвам, че нямаше да загубим този мач, ако ние бяхме вкарали. Тази среща бе и поведение на характери  и здрава психика. Може би щяхме и да спечелим, ако първи бяхме вкарали гол от положенията, които имахме. Дори при 0:1 също имахме възможности, но за съжаление ги пропуснахме. Реагирахме адекватно, но допуснахме втори гол.

-          Какво искате да подобри в играта си Арда?

-          Трябва като отбор да заиграем по-успешно, по-добре в защита. Да бъдем организирани, компактни, повече време да контролираме случващото се на терена.

-          Мотивирани ли са вашите футболисти?

-          Това не ми се иска да го коментирам, защото вярвам, че са достатъчно мотивирани. Всички в тима трябва да знаят, осъзнават и възползват от възможностите за изява, които получават. Това е шанс, който се отдава на всеки в тима да покаже мястото си в Арда.

-          Има ли изявени фаворити в първенството?

-          Съставите на Лудогорец и ЦСКА София изпъкват над останалите. След това има 2-3 тима, които се доближават до тях, а всички останали в елита са с изравнени сили и възможности. Сред тези бройки отбори всеки може да победи всеки.

-          Кой ще стане шампион?

-          Титлата ще се реши между отборите на Лудогорец и ЦСКА. Който покаже по-голямо търпение, бъде по-постоянен в изявите си и допуска по-малко грешки, той ще финишира на първото място в края на сезона.

-          В Левски работи един ваш добър приятел – Станимир Стоилов. Поддържате ли контакти?

-          Той е доказан треньор и резултатите му навсякъде показват какво може. Треньор съм на Арда, съсредоточил съм се върху доброто представяне на този отбор и не желая да коментирам други отбори и колеги. Няма да е коректно спрямо тях.

-          Предстои ви гостуване след няколко дни на Пирин в Благоевград. Какво да очакваме?

-          В Пирин има куп много опитни футболисти, които дават нужното спокойствие и самочувствие на останалите. Отборът е с традиции и зная, че ни очаква сериозен мач. Няма да бъдем обречени и ще отидем да се надиграваме и да търсим добър резултат, от който да спечелим точка или три. В Благоевград не се играе лесно, но трябва да научим футболистите си да не правят разлика къде играят – дали са домакини или гости.

-          Има ли футболисти, на които няма да може да разчитате в този мач?

-          Не. За момента всички са на линия и участват нормално в заниманията. Няма да мога да разчитам на Ласана Ндиайе за мача с Пирин. Документите му още не са готови, но се надявам скоро и това да се уреди. Той е тренирал с ЦСКА Москва. Не е на 100% готов, макар да е провел подготовка.

-          Свикна ли той с обстановката в Арда?

-          Да, играчът свиква с обстановката. От това, което забелязвам, се разбира отлично с всички, общителен е. Говори на френски с Давид Кики. С него се разбират отлично. Помага му да свикне

-          Приключихте ли със селекцията?

-          Не. Ако се появи футболист или футболисти, които могат да ни бъдат от полза, ще ги привлечем. Трябва и да се съобразим и с финансовите възможности на нашия клуб, ако решим да ангажираме още някой състезател.

- Какви цели си поставяте?

- Желанието ми е да играем добър футбол, който да се харесва на всички, които следят този спорт у нас. Ако го правим, резултатите ще дойдат. С тях и точките и победите. Всичко зависи от нашето представяне.

Още от Интервютa

Вижте мнението на легендата

Вижте мнението на играещия треньор на отбора пред NOVSPORT

Вижте мнението на селекционера на националния отбор по волейбол до 20 години

„Срещу ПАОК се доказа, че понякога в живота и във футбола не всичко е пари“, заяви Бижутера

Вижте какво каза Тим Кланси пред NOVSPORT

Вижте интервю с Ивайло Василев

Според треньора обаче е рано да се говори, че "червените" ще са фаворити в баскетболното първенство

Полузащитникът игра последните два сезона в Унгария, пак иска да опита в чужбина

Отборът на Станимир Стоилов върна хората на стадиона, отчита Владимир Гаджев

Актуално

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки