Петър Касабов пред NOVSPORT: Ще гоним повече медали от миналата година

Вижте ексклузивно интервю с треньора на женския национален отбор по борба

Наставникът на женския национален отбор по борба Петър Касабов е рожба на СКБ Беласица (Петрич) и израства под ръководството на заслужилия треньор Венцислав Полизоев.

Европейски шампион от Рига през 1999 година, участник на Олимпийските игри в Сидни през 2000-та. От 2008-ма е треньор на различни възрастови групи по борба. Става помощник в националния отбор за мъже и жени, а след това е в националния отбор за девойки и кадетки. От 2016 г. е определен за старши треньор на женския отбор по борба.

За постигнатите резултати през 2018 г. става треньор №1 на България, а сега, за втора поредна година, бе определен за такъв от Община Петрич. Веднага след получаване на приза в зала „Авалон“ в Петрич, той даде интервю за Novsport.com.

- Каква бе изминалата година за Петър Касабов?
- Отличавам като много щастлива и успешна 2021 година след спечелените медали на Европейското и Световното първенства, както и на Олимпиадата в Токио.

- Какви са стремежите Ви за 2022 година?
- Винаги съм готвил състезателките си за първите места. Естествено, че ще гоним спечелване на повече медали от изминалата година и по-често да чуваме българския химн. Предстоят ни Европейско първенство в Будапеща, а след това и Световно в Сърбия. Моите възпитанички са много трудолюбиви и се надявам да няма контузии, за да можем отново да се завърнем с куп медали, а повечето от тях да са със златно покритие.

- Отново беше определен за треньор №1 на Община Петрич, този път за 2021 година…
- Гордея се много с това отличие и съм щастлив, че моите съграждани продължават да се интересуват от мен и успехите ми като старши треньор на женския национален отбор по борба. Благодарности и за оценката, която ми е направена от комисията и от отношението на общинската администрация, начело с кмета Димитър Бръчков.

- Рожба си на петричката школа по борба. Преди време Петрич беше център на този вид спорт и тук израснаха много таланти, окичили се с европейски и световни отличия, както и такива от Олимпийски игри. Изведнъж нещата спряха. Готов ли си да помогнеш на клубовете в Общината и отново да се заговори за Петрич като център по борба?
- Винаги следя развитието на борбата в Петрич. Болно ми е, че има отстъпление. При търсене на помощ, съм готов да направя каквото мога в рамките на възможностите си.

Още от Интервютa

Нападателят направи фурор, вкара 4 гола на Ботев (Вр)

Вижте мнението на легендата

Вижте мнението на играещия треньор на отбора пред NOVSPORT

Вижте мнението на селекционера на националния отбор по волейбол до 20 години

„Срещу ПАОК се доказа, че понякога в живота и във футбола не всичко е пари“, заяви Бижутера

Вижте какво каза Тим Кланси пред NOVSPORT

Вижте интервю с Ивайло Василев

Според треньора обаче е рано да се говори, че "червените" ще са фаворити в баскетболното първенство

Полузащитникът игра последните два сезона в Унгария, пак иска да опита в чужбина

Актуално

18:30 12/08 ЧЕРНО МОРЕ - ПИРИН 1:0
21:00 12/08 ХЕБЪР - СЛАВИЯ 0:3
21:30 12/08 Фрайбург - Борусия Дортмунд

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки