Перейра пред NOVSPORT за бразилците в Левски

Приятел съм с Наско и Мъри, но Славия ми е на сърцето, откровен е мениджърът

Перейра пред NOVSPORT за бразилците в Левски

Руджерио (Джери) Перейра е бивши бразилски футболист – защитник. Той е първият бразилец, играл в „А“ група. Роден е през 1965 г., а у нас дебютира за Славия през 1993 г. След това играе за Шумен, Локомотив (Сф) и Беласица. След края на кариерата си е футболен мениджър. През зимната пауза помогна за привличането в Левски на бразилците Цунами и Уелтън. Ето какво каза Перейра специално за NOVSPORT.

- Г-н Перейра, добър ден. Как сте, къде ви намирам?
- Здравейте. Намирате ме в Бразилия. Тук съм, за да наблюдавам мачове от футболните първенства на страната.
- Работите ли по-селекцията на определени отбори в България?
- Моята работа е да наблюдавам футболни отбори и футболисти. Работя в различни държави, не само в България. Следя и търся футболисти за отбори и треньори, които биха ми се доверили при избор на определени футболисти.
- Какви футболисти наблюдавате, на какви позиции?
- Нямам определен тип футболист или позиция, на която да търся. Следя всички 11 позиции на терена. И това не зависи дали имам поръчка да намеря даден тип футболист или не.
- Помогнахте на Левски с привличането на Уелтън и Цунами. Ще има ли нови бразилци в Левски през лятото, доведени от вас?
- С Мъри Стоилов и Наско Сираков сме добри приятели. Работим отдавна заедно. Още от последната спечелена титла на Левски под тяхно ръководство. Тогава те помогнаха на мен и Мирчо Димитров. В Левски играха Жоазиньо, Зе Соаес и Жоао Карлос. Успяхме да продадем тези футболисти с помощта на Мирчо Димитров. Сега е нормално да съм задължен на Левски и да помогна на тези мой приятели. Те са сериозни, отговорни и хора, които са професионалисти и искат Левски да успее.
- Как се чувстват Цунами и Уелтън при сините. Двамата са титуляри в тима на Станимир Стоилов и се харесват на публиката?
- И двамата са щастливи, че играят за този голям клуб. Чуваме се редовно с Цунами и Уелтън. Не искам да правя комплименти на Мъри Стоилов. Резултатите, които е постигнал у нас и в чужбина, говорят за работата му и колко е сериозен и отдаден на професията си. Няма какво да коментирам и публиката на Левски. Тя винаги е подкрепяла футболистите във всеки един мач.
- Кога двамата ще бъдат напълно адаптирани към българската действителност?
- Вярвам, че това ще стане по-бързо и скоро. Цунами вече започна да разбира и думи на български език. За него и Уелтън е важна подкрепата, която получават от всички в Левски и публиката на сините.
- Преди години работехте много с Лудогорец. В Разград имаше много бразилци, а сега не е така. Каква е причината?
- С Лудогорец работя успешно повече от 10 години. И сега в Разград има бразилци, аржентинец също. Навсякъде е нужно да има качество, а не количество. И сега мога да кажа, че има много добри футболисти в Лудогорец. Треньорът се справя добре в работата си с толкова много различни футболисти. И винаги са всеки добър треньор е хубаво да може да избира титуляри от повече и равностойни футболисти.
- Лесно ли се съгласяват бразилски играчи да идват в България. За повечето футболното първенство не е от най-силните?
- В живота няма нищо лесно. От манталитета на всеки един футболист зависи къде ще се аклиматизира, а не в коя държава. Аржентинецът Матиас Тисера имаше още три оферти, които бяха и за повече пари, но той избра да дойде в България. Българските отбори играят в Европа, а Лудогорец е вече добре познат на целия континент заради успехите си в турнирите. Същото мога да кажа за Левски и ЦСКА. Тези клубове също са познати по-цял свят.
- В тима на Царско село бяхте привлекли Андерсон, но се оказа, че сега Царско село ще плаща 250 000 евро неустойка. Така ли е?
- Това не е вярно. И той сега е в Испания. И ако някой иска да го купи, то цената му е много добра.
- Какво е вашето участие в този трансфер?
- Андерсон е мой играч.
- Какви са отношенията ви със Станимир Стоилов и Наско Сираков?
- Ние сме приятели от 30 години. С Наско бяхме малко съотборници в Славия, но съм играл и срещу него, когато бяхме футболисти в различни отбори. С него и с Мъри поддържам добри отношения. Лесно се работи с професионалисти, знаят какво искат и как да им бъда полезен.
- В България играхте успешно за Славия. Не са ли ви търсили от този клуб за млади бразилски футболисти?
- Не крия, че Славия е в сърцето ми. Имал съм доста играчи в Славия. Продадох Жуниньо и Дубала. С Венци Стефанов и Веско Събев сме много добри приятели от дълги години, 30 години. Венци Стефанов ме запозна с Кирил Домусчиев. Навсякъде като мениджър съм се отнасял професионално със задълженията си и съм се старал да бъда коректен с всички. Следя развитието на Славия, защото живея близо до стадиона. И ако съм в България, гледам да наблюдавам колкото се може повече мачове на живо.

Нанков: Белчев държи много на дисциплината

"Няма да се оплакваме"

Везенков: Беше странен сезон

Вижте какво каза българинът в НБА

Славиша Стоянович: Никъде не съм виждал фенове като на Левски

"Два пъти си тръгнах обиден от "Герена"", заяви той

Дерменджиев: Още не изстудяваме шампанското

„Цената на Пьотровски трябва да е рекордна за България“

Станислав Иванов: Искам да играя в Реал Мадрид

Крилото на Арда разкри коя е най-голямата му мечта

Росен Кирилов: Всичко в Спартак Варна е на ниво Първа лига

Вижте какво казва треньорът на "соколите"

Петричев: Клубове от Висшата лига следят играчи на Лудогорец

„Надявам се, че ШЛ ще стане още по-интересна с новия си формат“

Георги Глушков: Законът за борба със спортното хулиганство е належащ

Изоставането с финансирането на клубовете е огромно, но вече го наваксваме

Емил Спасов отписа Левски за Европа

Вижте какво каза "синята" легенда

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки