Селекционерът на България U17: Новата ни цел - класиране на Световно

Тези момчета са като братя, а в Португалия станаха истински мъже

Селекционерът на юношеския национален отбор до 17 години Йордан Петков бе повече от щастлив, след като даде се класира за участие на европейското първенство в Израел през лятото на 2022 г. Нашите завършиха 2:2 срещу тима на Република Ирландия в последната среща от своята квалификационната група с 4 точки, а лидер остана Португалия. Според правилата от осемте потока на Евро 2022 се класират лидерите плюс седемте най-добри втори отбора. В класирането на вторите отбори обаче не се броят спечелените точки срещу последния в групата. Така ремито на България U17 срещу връстниците от Ирландия не се оказа решаващо. България на практика е с 3 точки заради победата срещу Финландия с 1:0 и загубата от португалците. Кое класира България? Победата на Люксембург с 2:0 срещу Англия. Люксембургците се изравниха с нас по спечелени точки – 3 и голова разлика 2:2. При това положение се гледат жълтите картони. България има общо шест в мачовете си срещу Финландия и Португалия, докато Люксембург е със седем, последния от които беше показан в 87-ата минута на двубоя с Англия. Тогава Тим Флик беше официално предупреден.

 -       Заслужено ли отборът на България ще играе на европейско първенство по футбол до 17 години?

-       Смятам, че класирането ни е напълно заслужено. Самият отбор показа голямо израстване. Представянето ни в тези квалификации бе на ниво и затова ще участваме на този шампионат в Израел.

-       След срещата с Република Ирландия, завършила 2:2 се наложи да изчакате, докато разберете дали се класирате?

-       Не мога да скрия, че всички бяхме под напрежение и треньорите, и децата. Имаше момчета, които го изживяха по-тежко, но в крайна сметка съдбата ни се усмихна. Но самото ни класиране е заслужено. Ние загубихме от Португалия в 86-ата минута. Те наистина са много класен отбор. Португалия надигра с Финландия 9:1 r Ирландия 4:1. Представянето ни е изключително достойно. Доволен съм, че нито един отбор в тези квалификации не ни надигра. Резултатът с Ирландия е без значение, защото те остават последни в групата и точките се отнемат и са без значение.

-       Каква беше реакцията на футболистите ви, имаше и много емоции?

-       Всички бяха много радостни от самото класиране. Казах на момчетата, че в Португалия ще станат мъже и те наистина станаха мъже. Това, което изживях, няма да го забравя и ще го помня цял живот.

-       Какво ще искате да направите на първенството в Израел?

-       Предстои ни едно огромно предизвикателство. Всички тези деца искаха да се класират на това европейско първенство и успяха. Тяхното желание се виждаше в изражението им, в очите им, в желанието им за победа. Те си поставиха тази цел и я постигнаха.

-       А каква ще е следващата ви цел?

-       Сега имаме нова цел – да се класираме за участие на световно първенство. Може да звучи трудно или безумно, но защо не. Ние продължаваме да мечтаем и да работим това да стане факт.

-       Доволен ли сте от начина, по който работят тези деца?

-       Няма как да не съм доволен. Тези деца се трудят и този труд дава резултати. Те направиха уникален колектив. Те са като братя, толкова са задружни.

-       Има ли мениджъри, треньори, които да ги следят?

-       Напълно е възможно да бъдат наблюдавани. Всичко зависи от тях самите. Бъдещето ще покаже дали ще се осъществят трансфери на тези деца. Засега нямам информация. Живи и здрави да бъдат и им пожелавам успех в кариерите им занапред.

-       Това класиране ще им помогне ли в изявите в клубните отбори?

-       Това им дава самочувствие и на тях, на клубовете им, и на цяла България заради всички наши проблеми.

-       Готови ли са за мъжкия футбол?

-       Някои от тези момчета са част от мъжките отбори на клубовете, където тренират и се подготвят. Самите клубове преценяват, дали тези деца са готови за мъжките отбори. След това класиране ще се обърне още по-голямо внимание на тези деца, но това зависи и политиката на дадения клуб.

-       Какво искате да постигнете в Израел?

-       Пожелавам си да се съберем отново живи и здрави. Искам да се представим достойно. Ще се борим, ще покажем красив футбол, какъвто може да играем и дано се класираме и за Световно първенство.

Още от Интервютa

Вижте мнението на легендата

Вижте мнението на играещия треньор на отбора пред NOVSPORT

Вижте мнението на селекционера на националния отбор по волейбол до 20 години

„Срещу ПАОК се доказа, че понякога в живота и във футбола не всичко е пари“, заяви Бижутера

Вижте какво каза Тим Кланси пред NOVSPORT

Вижте интервю с Ивайло Василев

Според треньора обаче е рано да се говори, че "червените" ще са фаворити в баскетболното първенство

Полузащитникът игра последните два сезона в Унгария, пак иска да опита в чужбина

Отборът на Станимир Стоилов върна хората на стадиона, отчита Владимир Гаджев

Актуално

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки