България с 18 джудисти на европейското в София

Първенството ще е в "Арена Армеец" от 29-ти април до 1 май

България ще бъде представена от 18 джудисти на европейското първенство за мъже и жени в столичната зала „Арена Армеец“ (29 април – 1 май), на което страната ни за първи път ще бъде домакин.

Ивелина Илиева се връща на татамито след дълга пауза. Най-добрата ни състезателка обяви, че прекратява кариера след олимпиадата Токио 2020, но след това размисли. Участието й бе под въпрос, тъй като с прекратяване на кариерата тя бе извадена от списъка на Световната антидопингова агенция (ВАДА), но в навечерието на шампионата правата й ще са възстановени.

Илиева ще стартира в своята категория до 57 кг, в която има сребро от Евро 2016 и пето място световното в Токио през 2019-а.

Дебют за България на голямо първенство ще направи французойката с наш паспорт Амели Гиюр, която ще стартира в категория до 52 кг.

Шампионатът ще бъде първо сериозно изпитание след игрите Токио 2020 за олимпийците и двукратни европейски вицешампиони Янислав Герчев (60) Ивайло Иванов (90).

На татамито ще излязат още призьорите от международни състезания Анастасия Балабан, Денислав Иванов (66), Божидар Темелков (66), Марк Христов (73), Борис Георгиев (100).

В треньорския щаб на селекционера Георги Георгиев са включени петима треньори – Красимир Христов, Ганчо Дойков, Свилен Скерлев, Атанас Герчев и Стоян Велев.

У нас пристигат 363 състезатели от 40 държави. Първите по-големи отбори идват още във вторник – Франция, Израел, Полша. А на 27 април се очакват и всички останали тимове.

Схватките в „Арена Армеец“ ще бъдат изгледани от президентите на световната федерация Мариус Визер (Румъния) и на европейската централа Ото Кнайтингер (Австрия). Срещите са от петък до неделя. Стартът е от 9:30 часа.

Актуално

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки