28 години без великия Аертон

Днес си спомняме за бързият Сена - този, който остана в завоя "Тамбурело"

28 години без великия Аертон

1 май 1994 година, ден, който ще остане в съзнанието на всеки фен на Формула 1, а и не само, за вечни времена. На този ден легендарният Аертон Сена напуска този свят след катастрофа в седмата обиколка на надпреварата за Гран При на Сан Марино.

Смъртта на легендарния бразилец буквално разтърсва целия спортен свят, тъй като по това време той е една от най-популярните спортни личности. В родната му Бразилия е обявен тридневен траур, а стотици хиляди се събират в Сао Пауло за неговото погребение.Неговата кончина е кулминацията на онзи „Черен уикенд“ на „Имола“, който започва с тежката катастрофа на Рубенс Барикело в петъчните тренировки. За щастие пилотът на Джордан се разминава само с контузия на ръката. Ден по-късно обаче австрийският дебютант Роланд Раценбергер няма този късмет и той умира след зловещ удар на „Вилньов“.

Неговата смърт е първата по време на състезателен уикенд от тази на Рикардо Пелети в Канада през 1982 година и тя също разтърсва Формула 1. Случилото се 24 часа по-късно обаче има далеч по-голям ефект върху цялостното развитие на спорта.

След смъртта на Сена тогавашният президент на ФИА Макс Моузли налага драконови мерки за сигурност. На част от по-бързите и опасни завои в шампионата, включително и „Червената вода“ на „Спа“ са добавени изкуствени шикани, за да бъдат направени колите по-бавни.

Самите коли също се променят през следващите години, когато страниците на кокпитите биват правени по-високи, за да бъдат пилотите по-добре предпазени от странични удари. За целта и страничните структури на колите стават по-широки и здрави, а постоянното желание за подобряване на сигурността не спира и до ден днешен.

Без съмнение всички научени уроци след трагедиите на „Имола“ през 1994 година и тази на „Сузука“ 20 години по-късни, при която младият французин Жул Бианки загуби своя живот, направиха модерните коли във Формула 1 много по-безопасни. Свидетелство затова е зверската катастрофа на Ромен Грожан от Гран При на Бахрейн през 2020 година, когато французинът се размина само с изгаряния на ръцете и краката, въпреки че престоя близо 20 секунди в горящия си болид на Хаас.Единствено въведените през последните няколко години мерки за сигурност в колите, сред които е и „ореолът“, позволиха на Грожан да излезе от своята кола все още жив. Той обаче може и да няма този шанс ако случилото се на „Имола“ не бе довело до резките промени в целия спорт и много по-голямата грижа за безопасността на пилотите, маршалите и феновете.

Аертон Сена напуска този свят на 34-годишна възраст след спечелени 65 полпозишъна, 41 победи, 80 подиума и 3 световни титли във Формула 1.

 

Обсъждат се революционни промени във Формула 1

Вижте какви са те

Трима пилоти във Формула 1 пред сериозни наказания

Сарджънт, Строл и Серхио Перес може да натрупат 12 наказателни точки

Глобиха Алпин за инцидента с механик в бокса

Стюардите в Китай наказаха френския тим с 10 000 евро

Луда надпревара: Верстапен над всички и в Шанхай (ВИДЕО)

Макс с 4 от 5 при завръщането на ГП на Китай

Верстапен не остави шанс на никого и в квалификацията в Китай

Ред Бул окупира първите две позиции за старта

Макс Верстапен спечели първия спринт за сезона (ВИДЕО)

Нидерландецът отвя конкуренцията в Шанхай

Леклер предупреди Ред Бул преди Гран при на Китай

Монегаскът е убеден, че Ферари може да притесни лидерите

Норис: Нямам търпение да се завърна в Шанхай

Пилотът на Макларън е щастлив, че Формула 1 е отново в Китай

ОФИЦИАЛНО: Сезон 2025 във Формула 1 започва в Мелбърн

Австралия отново си връща първото състезание за годината

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки