Ивайло Петков говори за бюджета, селекцията и визията на Арда

Спортният директор на клуба говори по доста теми около клуба

Ивайло Петков даде интервю след като преподписа своя договор като спортен директор. Пред Novsport Петков засегна доста теми, като съобщи и доста важни новини за бъдещето на клуба.

Г-н Петков, продължавате договора си с ПФК Арда , което означава, че ръководството е доволно от вашата работа в клуба.

– Да, така е. Искам първо да благодаря на кмета на гр. Кърджали инж.д-р Хасан Азис, както и на младитe и амбициозни ръководители на клуба Ахмед Моллахасан и Яшар Дурмушев , че отново ми гласуват доверие. Това означава, че всички сме си свършили работата, която ни бе поставена декември месец, а именно ПФК АРДА да остане в елита на българския футбол. Но първо искам да благодаря на Стефан и Петър Пешеви, които ме поканиха да съм част от проекта АРДА миналата година. Тогава заварих един млад и боеспособен отбор и след тяхното оттегляне направихме така, че да запазим това, което го има, макар и с намален бюджет, но отборът да остане сред най-добрите в България.

Каква ще е визията на ПФК Арда за следващия сезон?

-Визията на ПФК АРДА ще продължи в същия курс, а именно налагане на млади български футболисти. Нашият отбор, както знаете е с най-много млади и родни играчи. За целия шампионат сме използвали само двама чужденци. Продължаваме в тази посока и само ако няма нищо на българския пазар, тогава можем да вземем нещо от чужбина, но според бюджета, който ще имаме. Той ще е в рамките на 3 милиона лева. Сега е момента да кажа, че ПФК АРДА ще подпише договор с фирма ИК „Наталия“ ООД, която ще стане и основен спонсор на клуба. Именно от г-н Яшар Дурмушев, който е шеф на тази фирма, ще бъдат осигурен половината от споменатия бюджет. Също така фирма ИК „Наталия“ ООД, ще закупи и автобус за нуждите на отбора. Така къщичката на ПФК АРДА ще придобие необходимия вид, който отговаря на нивото на клуба.

В тази връзка, какво е финансовото състояние на клуба?
– Всичко е наред към този момент. Футболистите получават заплатите си на датите, на които са си ги получавали и преди. Нямаме абсолютно никакви задължения както към играчите, така и към институциите в България. Клубът е абсолютно чист и това бе едно от условията при смяната на собствеността, да нямаме никакви задължения. 

Има няколко играчи на Арда , на които им изтичат договорите, проведохте ли разговор с тях?
– С голяма част от футболистите, на които им изтичат договорите проведохме разговори, а другите ще го направим след изиграването на последните две срещи от този шампионат. Искаме да задържим голяма част от тях, но всичко зависи от бюджета, с който ще разполагаме. В тази връзка искам да внеса едно уточнение по повод публикации в различни медии,че наши играчи отиват в други отбори. Всички футболисти, които имат договор с ПФК АРДА могат да преминат в друг клуб единствено след плащане на трансферна сума, а това са доста голяма част от играчите. Към този момент има едно единствено запитване и конкретно предложение за един футболист, но разговорите останаха висящи. Така, че ще помоля тези, които ни продават футболистите малко да се поуспокоят.

След влизането на Арда в елита на родния футбол доста млади хора се запалиха по футбола не само в град Кърджали, но и в региона. Наблюдавате ли ги и има ли как да се привлече нещо класно?
– Не само, че ги наблюдаваме, но сега ще ви кажа и нещо, което е интересно. Имаме проект за създаване на втори отбор, който да играе във В група. По този начин ще съберем въпросните играчи и вече, който покаже качества ще бъде викан в първия отбор. Другото, към което искам да обърна внимание и това ще е приоритет на клуба, а именно изграждането на нови два футболни терена с изкуствена настилка. Единият ще е с нормални размери, а другият ще е маломерен, като те ще бъдат направени в непосредствена близост до АРЕНА АРДА. По този начин първо ще направим базата и после ще развиваме футбола. 

В заключение като спортен директор на ПФК Арда, каква е вашата равносметка за представянето на отбора, макар да има още два кръга до края?
– Доста турболентна година беше, като се започне със смяната на собствеността, намаляването на бюджета, с освобождаването на част от футболистите, които направиха фурора миналата година. Остават два кръга до края, в които се надявам те да играят за себе си. Аз това им го казах и в съблекалнята. Целта, която зимата им поставихме бе отборът да се класира в група разпределяща местата от 7-10 място. След като изпълниха тази цел, може би напрежението падна и те започнаха да играят доста освободено. Това помогна при отбелязването на доста попадения, но и също така инкасирахме доста голове в нашата врата, които стават след наши грешки. Успокоението и подценяването са две различни неща, което ни изиграва лоша шега в последните мачове. Надявам се в мачовете, които ни остават до края АРДА да покаже, че може да е фактор в българския футбол.

Още от Интервютa

"Матей ще каже дали ще се завърне, когато той реши"

Халфът разкри в интервю дали може да се върне на “Герена”

„Изключително важна точка за нас“

"Изпадат отборите, които играха честно, част от шефовете искаха да изпаднем"

Вижте мнението му

„Мирослава Паскова е истински боец и оставя сърцето си на полето“, обосновава решението си селекционерът Лоренцо Мичели

„Александър Томаш изпълни целта и трябва да остане“

„Не знам кои разбирачи коментират, че ще се разхождаме на финала“

„Стига оправдания“, отсече бившият директор и футболист на „червените“

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки