ЦСКА се включи в благотворителна кампания

Вижте какво съобщиха от „Армията“

ЦСКА ще бъде партньор на Children’s Tumor Foundation в благотворителната кампания „Born a Fighter“ (Роден боец) в България.

Каузата на организацията е откриване на лек срещу изключително рядко генетично заболяване, засягащо най-вече децата – неврофиброматозата, пише официалният сайт на „червените“ и допълва:

Футболът е велика игра, създадена не само да носи удоволствие на хората, но и да ги обединява тогава, когато нищо друго не е в състояние да го направи. И за да дадем гласност на най-ценното – здравето на нашите деца, 31-кратните шампиони на България се включват в т.нар. NF Awareness Month – месеца, в който светът се запознава с болестта.

За да насочим вниманието към неврофиброматозата и за да изразим подкрепата си към всички, засегнати от нея у нас, футболистите на ЦСКА ще излязат със специално подготвени за случая фланелки „Born a Fighter” в следващите си два мача, с което да ангажират общественото внимание – за финала в турнира за Купата на България в неделя и домакинската среща с Ботев (Пловдив) четири дни по-късно.

Неврофиброматозата (NF) е генетично заболяване, при което се засяга растежът на клетките в нервната система, което води до образуване на тумори в нервната тъкан. Тези тумори могат да се развият навсякъде, включително и в главния и гръбначния мозък. Заболяването обикновено се диагностицира в ранна детска възраст и се дължи на генетична мутация, предавана от родител на дете.

Неврофиброматоза тип 1 (NF1) е най-често срещаната форма на това заболяване, касае мутация в гените на хромозома 17 и засяга 1 на 3000 човека. Този тип неврофиброматоза е позната още и като Болест на Реклингхаузен. NF2 се дължи на мутация в хромозома 22 и засяга 1 на 25 000 човека. И в двата случая общото е, че налице е липса на белтък, който да контролира растежа на клетките. Третият, най-рядко срещан тип неврофиброматоза, е шваноматозата, която засяга 1 на 40000 души.

За съжаление, NF туморите могат да доведат до тежки последствия като глухота, слепота, костни изменения и аномалии, обезобразяване, затруднения при ученето и тежка, инвалидизираща болка, неподвластна на третиране.

Създадената през 1978 г., Children’s Tumor Foundation е първата организация, отдала се на намирането на лек срещу NF. Целта й е да стимулира изследванията, да разширява знанията и да се грижи за общността на NF.

Повече за самото заболяване и за фондацията можете да откриете на официалния сайт www.ctf.org/news/announce-shine-a-light-2022

Още от Любопитно/Жълто

Бившият футболист на Славия вдигна сватва във Велинград с новата си любима

Вижте признанието на игралия на световното през 2008 година полузащитник

Вижте коя дама превзе сърцето на Едисон Йорданов

До 7 години зад решетките за сексуални извънбрачни отношения

Тимът от Кърджали ще играе утре първата си контрола

Колумбийкската певица и защитникът на Барселона са в процес на раздяла

"Канарчетата" показаха два от екипите за сезон 2022/23

Вижте какво написаха от футболния клуб:

Вижте подробностите тук:

Актуално

18:00 25/06 Левски - Академия Пандев 3:1

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки