ЦСКА се включи в благотворителна кампания

Вижте какво съобщиха от „Армията“

ЦСКА се включи в благотворителна кампания

ЦСКА ще бъде партньор на Children’s Tumor Foundation в благотворителната кампания „Born a Fighter“ (Роден боец) в България.

Каузата на организацията е откриване на лек срещу изключително рядко генетично заболяване, засягащо най-вече децата – неврофиброматозата, пише официалният сайт на „червените“ и допълва:

Футболът е велика игра, създадена не само да носи удоволствие на хората, но и да ги обединява тогава, когато нищо друго не е в състояние да го направи. И за да дадем гласност на най-ценното – здравето на нашите деца, 31-кратните шампиони на България се включват в т.нар. NF Awareness Month – месеца, в който светът се запознава с болестта.

За да насочим вниманието към неврофиброматозата и за да изразим подкрепата си към всички, засегнати от нея у нас, футболистите на ЦСКА ще излязат със специално подготвени за случая фланелки „Born a Fighter” в следващите си два мача, с което да ангажират общественото внимание – за финала в турнира за Купата на България в неделя и домакинската среща с Ботев (Пловдив) четири дни по-късно.

Неврофиброматозата (NF) е генетично заболяване, при което се засяга растежът на клетките в нервната система, което води до образуване на тумори в нервната тъкан. Тези тумори могат да се развият навсякъде, включително и в главния и гръбначния мозък. Заболяването обикновено се диагностицира в ранна детска възраст и се дължи на генетична мутация, предавана от родител на дете.

Неврофиброматоза тип 1 (NF1) е най-често срещаната форма на това заболяване, касае мутация в гените на хромозома 17 и засяга 1 на 3000 човека. Този тип неврофиброматоза е позната още и като Болест на Реклингхаузен. NF2 се дължи на мутация в хромозома 22 и засяга 1 на 25 000 човека. И в двата случая общото е, че налице е липса на белтък, който да контролира растежа на клетките. Третият, най-рядко срещан тип неврофиброматоза, е шваноматозата, която засяга 1 на 40000 души.

За съжаление, NF туморите могат да доведат до тежки последствия като глухота, слепота, костни изменения и аномалии, обезобразяване, затруднения при ученето и тежка, инвалидизираща болка, неподвластна на третиране.

Създадената през 1978 г., Children’s Tumor Foundation е първата организация, отдала се на намирането на лек срещу NF. Целта й е да стимулира изследванията, да разширява знанията и да се грижи за общността на NF.

Повече за самото заболяване и за фондацията можете да откриете на официалния сайт www.ctf.org/news/announce-shine-a-light-2022

Черно море призовава феновете си да се включат в благотворителна инициатива

За Великден, вижте какво пишат „моряците“

ПРЕКРАСНО! Ивет Лалова стана майка

Роди се Тиаго Колио

Щастливият Стоичков обяви, че ще става дядо за втори път

Малката му дъщеря Христина е бременна, а бебето ще се появи на бял свят през октомври

Скандал с изнасилване разтърси Висшата лига!

Двама футболисти са задържани от полицията

ЦСКА отбеляза Деня на Земята

„Благодарим на всички, които се включиха в нашата кампания и върнаха дрехи за рециклиране“

Райс защити половинката си, тя изтри всичко от мрежата

„Жена ми е любовта на моя живот и за мен няма начин тя да стане по-добра"

Каранга на парти преди Арда – ЦСКА

Вижте подробности

Григор преодоля страховете си и изкара книжка за яки мотори

Вижте подробности

Авто-мото изложбата "Ние сме България" се провежда този уикенд край Варна (СНИМКИ)

Събитието представлява вълнуващо изложение на автомобили, брандирани със символите и цветовете на България

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки