Александър Станков предвиди продължения на финала пред NOVSPORT

Треньорският сблъсък между Мъри и Стойчо щеше да е още по-интересен

Александър Станков предвиди продължения на финала пред NOVSPORT

Александър Станков е генетично свързан с ЦСКА. Той е бил футболист, а и треньор на няколко пъти на червените. Ето какво каза той за предстоящия финал между ЦСКА и Левски за купата за NOVSPORT.

- Г-н Станков, днес е финалната среща за купата на България между отборите на ЦСКА и Левски. За кой е по-важен този мач?

- И за двата състава е еднакво важен. Футболистите на ЦСКА, а и на Левски ще искат на всяка цена да спечелят тази купа на България. При Левски забелязвам еуфория. Тя е най-вече сред феновете на тима, тъй като сините отдавна не са печелили трофей. За Левски е много важно отборът да участва и в европейските футболни турнири. За ЦСКА също е ключово да спечели трофей. Имам усещането, че при „червените“ липсва в някаква степен това обединение в клуба. А една победа за ЦСКА във финалната среща може да подейства оздравително и обединително. Тук добавям и началото на строежа на нов стадион. Затова и този финал ще е еднакво важен и за двата тима, особено след като 10 години не може да се спечели титлата.

- Кой отбор е фаворит във финала?

- Не смятам, че има фаворит в този мач. Няма значение, че за някой Левски е в подем. Това е един мач. Той може да се реши от едно статично положение, Всичко може да се случи, да има продължения, дузпи. Шансовете на двата отбора са напълно равни. Не може да се намери логична причина, за да се каже, че някой отбор има някакво особено предимство.

- Психологическото предимство не е ли на страната на ЦСКА. Все пак Левски доста отдавна няма победа срещу ЦСКА?

- Факт е, че Левски дълго време няма победа над ЦСКА. Това обаче дана само в малка степен е преимущество това за ЦСКА, но отново не е решаващо.

- Блясъкът на този финал няма ли да е помрачен от липсата на Стойчо Младенов, който щеше да се изправи в сериозен треньорски сблъсък срещу Станимир Стоилов?

- И двамата са знакови треньори за ЦСКА и Левски. Треньорският сблъсък между Мъри и Стойчо щеше да е много интересен, защото и двамата имат много опит като наставници. От друга страна Алън Пардю е достатъчно опитен. Това, че е чужденец, може да е в негова полза. Няма да е толкова емоционален преди мача. За някои чужденци също е предимство – напрежението е по-малко за тях. При българите емоцията и стресът са повече. Балансират се нещата.

- Нормално ли бе освобождаването на Стойчо Младенов от ЦСКА?

- Не искам да се спирам конкретно и само на Стойчо Младенов. Непрекъснатата - смяна на треньорите не говори добре за управлението на клуба. Когато избираш треньор, трябва много добре да прецениш на кого се спираш. Това не е емоционално решение и е продиктувано от много обстоятелства. Когато се спреш на човек, трябва да му определиш отговорностите и да му дадеш време, за да постигне резултати. В зависимост от политиката на клуба трябва да се знае дали той отговаря за селекция, персонал, обслужващи хора и други. Има и друга стратегия – вземаш човек, на когото казваш, че не отговаря за селекцията. Той да е само треньор. Водят му футболисти за конкретен пост и той преценява дали иска играча, или не. Но финалното решение винаги да е на треньора. Пак стигаме до въпроса за структурата. Нещата са много комплексни и не мога еднозначно да дам отговор за Стойчо Младенов. Грешен е целият подход към смяната на треньорите. Не се знае кой води новите играчи, новият треньор не ги иска. Много неща са и е невъзможно да определя един проблем. Затова не визирам и само Стойчо Младенов. Левски сякаш влиза с далеч повече самочувствие и спокойствие в мача.

- Каква е вашата прогноза за мача?

- Не бих се ангажирал с конкретни прогнози. Този финал ще е напрегнат. И имам предчувствие, че може да се стигне до продължения.

- Първенството приключи рано и отново в полза на Лудогорец. Това не е ли разочароващо за всички, които обичат ЦСКА и Левски. Все пак това са двата най-популярни отбора у нас?

- Няма как да не съм разочарован. Развитието на футболното ни първенство се превръща в един класически, традиционен филм. Всички знаем как ще завърши, но това не ни пречи да го гледаме отново и отново. Жалко, но в България винаги знаем къде са проблемите и се оплакваме, но подвиваме опашка, когато трябва да се вземат кардинални решения. Уж се иска промяна, но когато дойде моментът, няма единство. Проблемите у нас са много и футболът е отражение на тях.

- До края на сезона остават малко мачове, какво е мнението ви за това завършващо първенство?

- Нямаше сериозни, големи изненади, ако погледнем генерално. Форматът за провеждането на футболното първенство симулира интерес, но той не е открит от нас. Трябваше да се придържаме към формата, който всички водещи държави използват. Този формат не ми допада. Дават се излишни пари на чужди фирми за изготвяне на подобен формат на шампионата.

- Защо ЦСКА отново е далеч от титлата. Кога тя ще е достижима цел?

- Надявам се да е скоро, но виждам, че има проблеми, които трябва да бъдат решени. И го казвам като привърженик и човек, чийто живот е свързан с ЦСКА. Проблемите са много. В ЦСКА има човек, който действително обича клуба и иска да дава пари за него. За мен обаче има проблеми в структурата. Много неща трябва да се променят по отношение на визията на клуба. Опитваме се да се сравняваме с други държави, но сме много далеч. Мисля, че може да се преструктурира ЦСКА при достатъчно желание. Има хора, които издържат клуба, но моята визия за него е доста по-различна. Може цялостно да се преструктурира управлението. Да се подреди, да няма размиване в отговорностите, в длъжностните характеристики.

- Възходът на Левски последните месеци ще стимулира ли повече ЦСКА и Лудогорец?

- Разбира се. Когато конкуренцията е по-голяма и когато нивото се вдига, то това помага не само на Лудогорец, а и на всички останали. Тази доминация от 11 години не е добър знак за нивото на футбола у нас. Това не е добре за Лудогорец, но и за Левски и ЦСКА. Вече няма да влизат така обезверени в сезона, знаейки, че разградчани ще са шампиони. Не отричам структурата на Лудогорец – доста по-напред са от другите тимове.

Георги Глушков: Законът за борба със спортното хулиганство е належащ

Изоставането с финансирането на клубовете е огромно, но вече го наваксваме

Емил Спасов отписа Левски за Европа

Вижте какво каза "синята" легенда

Сестри Стоеви обявиха каква е целта им в Париж

Преди дни българките официализираха квотата си за париж

Гимнастичка от ансамбъла: Трябва да сме по-уверени и концентрирани

Вижте какво каза Маргарита Василева след бронза на Световната купа в София

Ники Михайлов: Баща ми покани Бербатов в БФС, но той отказа

Ако не преподпиша с Левски, приключвам с футбола

Васил Панайотов: Трябва да вземем максимума от Левски

Вижте какво каза един от най-важните футболистина Черно море

Мъри: Моят Левски беше готов за шампион

Вижте какво каза Станимир Стоилов

Илиан Илиев: Очаквам Черно море да остане в тройката

Вижте подробности

Селекционерът на България U20: Очаква ни интересно Европейско

"Трябва да играем максимално добре и във всяка среща да надграждаме", заяви Мирослав Живков

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки