Легендарен армеец на 80 години проговори пред NOVSPORT

В ЦСКА има прекалено много чужденци, които не знаят защо са в клуба

80 години навърши вчера Борис Станков. Той е един от най-значимите футболни хора, свързани с ЦСКА. Играе за червените от 1961 до 1971 година. В този период изиграва 184 мача и отбелязва 9 гола. Печели четири пъти титлата - 1962, 1966, 1969, 1971, два пъти купата на България - 1965 и 1969, а и е полуфиналист за КЕШ 1967. След края на кариерата си е помощник и старши треньор на ЦСКА. Работил е в клуба като главен методист, първи заместник-председател на клуба, президент, технически директор, шеф на школата. Баща е на бившия треньор на червените Александър Станков. Ето какво каза специално за юбилея си пред НОВСПОРТ Борис Станков.

- Вие сте жива емблема за ЦСКА. Няма пост, който да не сте заемал в славната история на клуба?
- Дал съм много на ЦСКА, но ЦСКА ми е дал всичко. Значимите моменти не са един и два. Аз не мога да се броя като голяма звезда на ЦСКА, имаше далеч по-големи звезди от мен. Винаги обаче съм се старал да давам максимума от себе си в името на този велик клуб.
- Кой спомен е най-значим спомен за вас?
- Те са много, но ако трябва да посоча един, това ще са мачовете срещу Интер. С тях играхме полуфинал за КЕШ през 1967 година. Това бе сериозен успех, но ако можех да преживея отново нещо, то бих искал да са тези мачове с Интер.
Играхме срещу страхотни футболисти в лицето на Суарес и Корсо. Бяха страхотни майстори, но и ние не им отстъпваме.
- Доста млад започвате в ЦСКА?
- На 19 години влязох в първия отбор. За мен бе чест да бъда част от този отбор с тези големи футболни величия. ЦСКА е създал най-големите футболисти за всички времена в България. Не искам да обиждам никого, но за мен над всички е Христо Стоичков, а Димитър Якимов е най-големият футболист и човек, играл в ЦСКА. .
- По-късно като ръководител работите с изгряващите звезди Стоичков, Костадинов, Пенев?
- Това беше романтично време, със сериозни момчета, които успяха и станаха европейски, доказани футболисти и звезди - Ицо, Емо и Любо. Тогава имаше много брилянтни играчи с нестандартни отигравания. Сега разчитат повече на тактика и физика, ама така е в цял свят.
- В първите години на демокрацията на два пъти сте президент на клуба?
- Застанах начело на ЦСКА след молба от страна на приятели и близки.
Това бяха трудни мигове, имаше тежки моменти. Хора, далеч от материята на тази игра, опитваха да дават мнение, че успехите на ЦСКА са заради подкрепа от партията и държавата. Това категорично не отговаря на истината.
Фактите говорят съвсем различни неща. С екипа на ЦСКА играха много силни футболисти и те постигнаха значимите успехи. Когато бях методист и заместник-председател се появи велико поколение играчи. Те станаха основа на националния отбор и постигнаха най-големите успехи за България. Това са Любо Пенев, Христо Стоичков. За него каквото и да се каже, ще е малко, но всички знаят, че е най-големият футболист за всички времена на България.
- Следите ли изявите на ЦСКА сега?
- Да, гледам всички мачове на ЦСКА.
- ЦСКА загуби финалната среща с Левски за купата на България?
- Не съм доволен от показаното на терена и от двата отбора. Левски обаче бе по-активният отбор, вкара гол и заслужено спечели.
- Какво е мнението ви за представянето на ЦСКА през сезона?
- На терена за ЦСКА играят прекалено много чужденци. Това не го приемам, защото голяма част от тези футболисти не осъзнават привилегията и отговорността да играеш за ЦСКА и не знаят защо са в този велик клуб. За мен трябва да се обръща внимание повече на собствената школа, а и на българските футболисти.
- Но като цяло в българския футбол малко юноши стигат до първия отбор. Какво пречи и недостига?
- Нужно е повече усърдие от младите състезатели от тяхна страна, търпение от треньорите и да получат шанс, за да се наложат в представителния тим.
- Какво бихте казали на тези юноши?
- Да бъдат отдадени изцяло отдадени на ЦСКА. За този клуб се играе и работи с цялото сърце и с много ум.
- Под ваше ръководство на школата на ЦСКА излязоха и се наложиха доста футболисти?
- Повечето от тях оставиха добри спомени с ЦСКА и се наложиха в първия отбор. Може и да пропусна някой, но бих споменал имената на Любослав Пенев, Емил Костадинов, Методи Деянов, Костадин Янчев, Румен Стоянов, Антон Димитров, Викторио Павлов.

Още от Интервютa

Бившият защитник и капитан на сините пред NOVSPORT за днешния си 65-ти рожден ден

Защитникът обяви какво е нужно да се направи, за да има успехи националния тим на България

Ето какво заяви бившият футболист на "сините"

Трябва да продължим да радваме привържениците си с добри игри и победи

Вижте какво каза той в ексклузивно интервю:

Привържениците са най-важното звено в клуба и спокойно могат да издържат сините

Сините всяка година се борят за титлата, но…

В ЦСКА нещата не вървят, взимат играчи, които си чакат деня за заплата

Вижте подробности

Актуално

18:00 25/06 Левски - Академия Пандев 3:1

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки