България победи Испания във втората си контрола

Националите ни с 3:0 в "Арена Вършец"

България победи Испания във втората си контрола

Волейболистите от националния отбор на България спечелиха и втората си контрола преди началото на Лигата на нациите. Момчетата на селекционера Николай Желязков биха отново Испания, този път с 3:0 (25:20, 25:21, 25:18) във втората приятелска среща между двата тима, играна тази вечер в пълната зала "Арена Вършец".

 

Двата треньорски щаба отново се бяха разбрали да се изиграят още два допълнителни гейма, в които България спечели първия с 25:20, а в последната част, играна само до 15 точки, "трикольорите" се наложиха с 16:14.

 

Следващата седмица България ще гостува на европейския шампион Италия за нови две контроли. Мачовете ще бъдат в сряда и четвъртък (25 и 26 май) от 18,30 часа българско време в град Кавалезе.

Селекционерът на България Николай Желязков започна срещата с разпределителят и капитан Георги Сеганов, Радослав Парапунов като диагонал, посрещачите Аспарух Аспарухов и Светослав Иванов, центровете Светослав Гоцев и Алекс Грозданов и либерото Владислав Иванов.

Началото на първия гейм беше равностойно до 3:3, след което Испания поведе с 5:3 след два бомбени аса на Жорди Рамон. България веднага изравни при 5:5 след грешка от сервис на Рамон и ас на Георги Сеганов. Играта продължи точка за точка и напълно равностойно до 14:14, след което "трикольорите" дръпнаха с 16:14 след контра на Светослав Иванов и успешна блокада на Алекс Грозданов. Два нови блока на Грозданов и Светльо Иванов - 18:14 и прекъсване за треньора на Испания Мигел Ривера. Въпреки това, поредна силна изява на блокада, този път на Радослав Парапунов и 19:14. България задържа преднината си до 22:18 след силна атака на Радо Парапунов, след което спечели и гейма с 25:20 след бърза атака през центъра на Светослав Гоцев.

Втората част тръгна отлично за българските "лъвове", които поведоха със 7:3 и 11:5 след силна игра на сервис и множество грешки от страна на Испания. Разликата се запази до 15:9 след нова силна атака на Радо Парапунов и бърза контра през центъра на появилия се като резерва Николай Колев. България продължи да води до 20:13 след поредна успешна атака на Светослав Иванов и контраатака-пайп на Аспарух Аспарухов. Постепенно Испания намали изоставането си до 23:21 след поредица от грешки на "трикольорите" и серия от силни сервиси на Алваро Химено, включително и ас, което пък накара Николай Желязков да вземе тайм-аут. Все пак, България взе гейма с 25:21 след грешка в атака на Франсиско Ирибарне от "Ла Фурия Роха".

За началото на третия гейм в игра за България започна Димитър Димитров на мястото на Радо Парапунов. Самата част тръгна равностойно до 3:3, след което Испания поведе с 5:3 след пусната топка на Жорди Рамон и контра на Алваро Химено. Последваха атака през центъра на Венцислав Рагин, появил се в игра в края на втората част, и две грешки на испанците и 6:5 за "трикольорите". Блок-аут на Химено и контра на Рамон - 7:6 за Испания и прекъсване за Ники Желязков. Пусната топка на Георги Сеганов, ас на Венци Рагин и грешка на Рамон и 9:7 за българите. Играта отново продължи точка за точка до 11:9, след което последва успешна блокада на Светослав Иванов за 12:9. Разликата стана 14:10 след атака в аут на Франсиско Ирибарне. Резултатът стана 17:12 след силна контра на Светльо Иванов. Преднината на България стана 21:15 след атака през центъра на Николай Колев. В крайна сметка България спечели гейма с 25:18 след контра блок-аут на Димитър Димитров.

Двата треньорски щаба отново се бяха разбрали да се изиграят още два допълнителни гейма. В началото на първия от тях България започна отлично и поведе с 4:2 и 6:3 след силни изяви на Аспарух Аспарухов и Светлослав Иванов. Разликата стана 10:5 след единична блокада на появилия се в игра Стефан Чавдаров. Испания успя да намали до 10:9 след серия от сервиси на Жорди Рамон. Двата тима продължиха равностойно до 16:14, след което разликата нарасна до 18:14 след нова успешна атака на Аспарухов и грешка на Алехандро Вихил. Испания съумя да стигне до равенство при 18:18 след аут на Аспарухов и контра на Франсиско Ирибарне. България си върна преднината си при 20:18 след грешка от сервис на Рамон и силна контра на Димитър Димитров. Разликата нарасна до 23:19 след нова контра и блокада на Димитров, за да може България да спечели и този гейм с 25:20 след контра на появилия се малко по-рано Николай Къртев.

Последната част, която се игра само до 15 точки, стартира по-добре за Испания, която дръпна с 3:0, а след това с 6:3 след блокада на Борха Руис. България съумя да изравни при 8:8, но "Ла Фурия" отново поведе с 10:8. "Лъвовете" отново изравниха при 10:10 след атака-пайп на Светослав Иванов и аут на Хуан Мануел Гонсалес. Последваха нови две равенства при 12:12 и 14:14, за да дойде края на мача при 16:14 за България след две атаки в аут на испанците.

Волейболистките на Левски взеха бронзовите медали

„Сините“ спечелиха малкия финал със Славия

Марица е на победа от 10-а поредна титла

„Жълто-сините“ с втори пореден успех срещу ЦСКА

Марица се точи за 10-а поредна титла

Пловдивчанки срещат ЦСКА на финала

ЦСКА води с 12:5 срещу Левски във финалите

Преди финалния плейоф за титлата

Тони Зетова: Искам да се борим със силните

Положително беше желанието за игра на всички момичета, обяви селекционерът

Легендарен разпределител спря с волейбола

Надявам се бъдещето да ми е свързано с Нефтохимик, каза Иван Станев

България се класира за финалите на Евро 2024 по волейбол за жени до 18 години

Oтлично представяне на нашите момичета

Левски е на финал в родното първенство по волейбол след 10 години пауза

"Сините" елиминираха шамиона Нефтохимик

Цецо Соколов с 18 точки при успех на Динамо М

Тимът на българина изравни резултата в полуфиналната серия в Русия

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки