Пламен Николов: Левски може да отстрани ПАОК

Бившият защитник и капитан на сините пред NOVSPORT за днешния си 65-ти рожден ден

Пламен Николов: Левски може да отстрани ПАОК

Един от най-емблематичните защитники на Левски Пламен Николов навършва 65 години днес. Той е роден на 24 юни 1957 година. Играе в Спартак (Пл), Левски. За сините има 296 мача с 6 гола. Шампион е четири пъти - през 1979, 1984, 1985 и 1988 г. Носител на Купата на България за 1979, 1982, 1984 и 1991 г. Има и 55 мача за националния тим на България. Футболист №1 на България за 1984 г. Работил е като треньор в Левски, плевенския Спартак, Локомотив (ГО), Олимпик (Тетевен) и Ботев (Враца). От 2004 г. - до 2009 г. е президент на родния Спартак (Плевен). След това работи в школата на Чавдар (Етрополе).

- Как се чувствате на 65 години?
- Благодаря ви. Добре се чувствам за годините си.
- Вие сте един от големите защитници, носили екипа на Левски. Избиран сте и за футболист на година?
- Не искам да давам оценка аз за себе си. Това да го направят хората, които са ме гледали, следили кариерата ми. За мен това са много добри резултати, особено футболист на годината. Тогава конкуренцията беше много жестока. Тази награда означаваше много за мен.
- Какво е да сте капитан на Левски?
- Огромна отговорност и чест. Може би съм единственият капитан на Левски, който е вдигал и трите купи в един сезон - титла, Купа на Съветската армия и Купа на България. Това се случи през 1984 година и се гордея много с това.
Бях с две прекрасни поколения съотборник в Левски. Играл съм с великите футболисти на сините като Кирил Ивков, Стефан Аладжов и други.
- Спомняте ли си преминаването ви в Левски?
- През 1977 година ме взеха на "Герена" и беше трудно да се наложиш в първия тим. Имам близо 300 мача за Левски. Чувството е неописуемо, че съм играл за сините.
- Коя е най-силната ви година с екипа на Левски?
- 1984 година. Тогава спечелихме и трите купи през сезона. Станах и футболист на годината. Това може да е само мечта. Имаше и много с по-добри футболисти от мен, но явно, защото играех със сърце и душа за Левски, това е наклонило везните. Опитвах се да давам всичко от себе си във всеки мач.
- Следващата година сте пред трансфер в Порто, но се стига до разформироването на Левски и ЦСКА след злополучния финал за купата?
- Тогава с националния отбор победихме действащия европейски шампион Франция с 2:0. Това е животът и не съжалявам за нищо. Тогава бяха решили от Политбюро да направят така. Минало и заминало. Важното е сега Левски да се върне там, където е мястото му, и да гони шампионска титла.
- Какво мислите за сегашния Левски?
- Важното е, че в момента Левски върви напред и стана силен отбор. За мен това е благодарение на феновете. Най-голямата заслуга клубът да се спаси и да играе така е изцяло заслуга на привържениците. В момента Левски излиза пред своя публика навсякъде - дали като домакин, или гост. Фантастичните привърженици заслужават сините следващата година да станат шампиони. Мисля, че може да се получи това нещо.
Миналия сезон сините взеха Купата на България след дълги години, но отборът трябва да е шампион, феновете заслужават това. За мен 80 процента от успеха на клуба е от привържениците, които подпомагат финансово и карат футболистите да играят пред такава гореща атмосфера. Не може да имаш такава публика и да се влачиш на терена. Вярвам в спечелването на титлата. Видя се, че може, макар че има какво още да се иска от Левски. Фактически има четири отбора, които да са конкуренти на сините, другите са много назад. Най-вече се вижда от нивото на националния отбор. Много е ниско.
- Какво мислите за младите играчи в тима на Левски?
- Има много добри таланти - Марин Петков и Андриан Краев. Това са футболисти, които трябва да играят постоянно, за да могат да бъдат продадени за добри пари в чужбина и Левски да спечели от тях. Само да не тръгнем отново в другата посока с привличането на чужденци. Стане ли това, означава край. Дори и сините да станат шампиони с такъв отбор, няма ли го левскарското в сърцето, не е добре. Левски притежава добра детско-юношеска школа и има много млади момчета, на които да се дава шанс. Спомням си как се даде такъв, когато бях на "Герена", на силното поколение през 80-те на Боби Михайлов, Наско Сираков, Гибона, Краси Коев, Емо Велев, Ники Илиев, които започнаха да играят много силно. След една година отборът бе страхотен и може би затова ни наказаха и смениха името, за да ни спрат. Много пъти подред победихме ЦСКА и червените нямаха никакъв шанс. Отборът играеше все по-силно, набираха самочувствие тези млади момчета и можеше да се постигне нещо в Европа. Победихме на два пъти Щутгарт, но след това стана това с разформироването.
- Левски има тежък съперник в Европа. Имат ли сините шанс срещу ПАОК в лигата на конференциите?
- Да. Левски може да отстрани ПАОК. ПАОК ще подцени Левски. Гръцкият и кипърският футбол ни изпревариха, но Левски може да победи ПАОК.

Нанков: Белчев държи много на дисциплината

"Няма да се оплакваме"

Везенков: Беше странен сезон

Вижте какво каза българинът в НБА

Славиша Стоянович: Никъде не съм виждал фенове като на Левски

"Два пъти си тръгнах обиден от "Герена"", заяви той

Дерменджиев: Още не изстудяваме шампанското

„Цената на Пьотровски трябва да е рекордна за България“

Станислав Иванов: Искам да играя в Реал Мадрид

Крилото на Арда разкри коя е най-голямата му мечта

Росен Кирилов: Всичко в Спартак Варна е на ниво Първа лига

Вижте какво казва треньорът на "соколите"

Петричев: Клубове от Висшата лига следят играчи на Лудогорец

„Надявам се, че ШЛ ще стане още по-интересна с новия си формат“

Георги Глушков: Законът за борба със спортното хулиганство е належащ

Изоставането с финансирането на клубовете е огромно, но вече го наваксваме

Емил Спасов отписа Левски за Европа

Вижте какво каза "синята" легенда

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки