Руди отказал обща позиция на 35 държави срещу Русия и Беларус в спорта

Вижте подробности

Спортният министър на България Радостин Василев и този на Унгария са единствените в ЕС, които не подкрепиха обща позиция, в която се иска да бъдат спрени правата на състезателите от Русия и Беларус заради войната в Украйна, съобщава imsidethegames.biz, цитиран от „24 часа“.

Общата позиция е на 35 спортни министри, включително 25 от държавите - членки на ЕС. В позицията се иска международните спортни федерации да спрат правата на Русия и Беларус заради войната.

Групата на министрите настоява всички, свързани с властта на Русия и Беларус незабавно да бъдат отстранени от позициите, които заемат в спортните организации. Особено тези, които са на места, които имат влияние.

Международните федерации и други организатори на състезания са помолени да прекратят всички договори за телевизионни права на територията на Русия и Беларус.

Тази позиция повтаря резолюцията, която бе приета през март от 37 държави.

В нея те призоваха на Русия и Беларус да бъдат отнети всички домакинства на състезания под егидата на международните федерации, да забранят на руснаци и беларуси да участват в състезания навън, както и да бъдат предприети стъпки за „ограничения на спонсорството от юридически лица, свързани с Русия и Беларус“.

Унгария и Швейцария подписаха декларацията през март, но не подкрепиха позицията. Членът на ЕС България също отсъства от групата.

Новата обща позиция надгражда резолюцията от март, в която на руснаци и беларуси бе разрешено да се състезават, но без национални знамена, символи и химни, както и да се следи за тяхната неутралност към политиката на Русия и Беларус.

Още от Институции

"Натрупани са много проблеми, напрежение, междуличностни конфликти", заяви тя

Вижте подробности

Дворкович спечели втория си мандат със 157 гласа срещу 16 за конкурента си от Украйна

Вижте разкритията на служебния министър Весела Лечева

Вижте какво каза тя

"Време е от днес да започнат ревизиите на престъпната дейност на бившия спортен министър Руди Гела", призова Кралев

Вижте подробности

ММС е изплатило 275 241 лева на 38 изгонени от работа хора

Борислав Михайлов благодари на медика, извършил животоспасяващата операция на Тодор Неделев

Актуално

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки