Потвърдено: Суперлига с 24 клуба в Африка

Турнирът ще е с награден фонд от 100 млн. долара

Потвърдено: Суперлига с 24 клуба в Африка

Суперлига с 24 клуба, която има за цел да революционизира африканския футбол и да се превърне в най-комерсиалния турнир на континента, ще бъде стартирана от президента на Африканската футболна конфедерация Патрис Мотсепе.

Суперлигата ще предложи награден фонд от 100 милиона долара, което е над пет пъти повече от текущата Шампионска лига на Африка, стана ясно на конгреса на централата, което се провежда в Аруша, Танзания. Всеки клуб в първия сезон на континенталния турнир ще получи 2,5 милиона долара в началото, за да подпомогне финансирането на подготовката и участието си.

Турнирът е планиран да започне през 2023 година и има подкрепата на ФИФА, за разлика от проваления клубен проект на Суперлигата в Европа миналата година.

Мотсепе не уточни откъде ще дойдат парите за финансиране на новата лига на Африка, тъй като CAF изпитва финансови затруднения, но увери, че има големи инвеститори, готови да подкрепят проекта.

Според счетоводните данни на Африканската футболна конфедерация нетната загуба на централата е 44,6 милиона долара през 2020-21 г., а някои скорошни медийни доклади дори твърдят, че африканската футболна организация фактически е фалирала малко повече от година след президентството на южноафриканския милиардер, пише АП.

„Ние вярваме, че можем да променим лицето на африканския футбол“, каза Мотсепе пред делегатите на конгреса.

На събранието присъства и президентът на ФИФА Джани Инфантино, когото Мотсепе нарече „африкански брат, базиран в Европа.“

Мотсепе каза, че всички 54 страни-членки на КАФ ще гласуват за Инфантино на президентските избори на ФИФА през следващата година в Руанда.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки