РЕВАНШЪТ: Мощен Усик пак надви Джошуа (ВИДЕО)

Украинецът спечели по точки след 12 рунда

Украинецът Олександър Усик победи Антъни Джошуа и защити световната си титла в тежка категория във версиите на Световната боксова асоциация (WBA), Международната боксова федерация (IBF), Световната боксова организация (WBO) и Международната боксова организация (IBO). Битката в реванша се проведе в Джеда, Саудитска Арабия и след 12 рунда зрелищен бокс съдиите присъдиха успех на Усик по точки с поделено надмощие (115:113, 116:112, 113:115).

Двамата предложиха страхотен двубой в невероятно темпо през всичките 12 рунда. Джошуа записа доста по-добър мач от първия такъв и имаше отлични моменти, но Усик му предложи достатъчно добър отпор, като се справи с някои трудни моменти, особено в първата половина на спектакъла.

С успеха си 35-годишният Усик вече има 20 победи на професионалния ринг от 20 мача, като 13 от тях са с нокаут. 32-годишният AJ пък е с баланс от 24 успеха (22 нокаута) и 3 загуби, но ще трябва да изкачи отново стълбицата, ако иска пак да се бие за световната титла.

Британецът пропусна възможността да се изравни с четирима велики боксьори, които са печелили световната титла в тежка категория 3 пъти - Мохамед Али, Ленъкс Люис и Виталий Кличко. Ивендър Холифийлд пък е единственият четирикратен шампион.

След последния гонг Джошуа отдаде дължимото на Усик и призова публиката да посрещне шампиона с аплодисменти. Двамата ще вземат еднакви пари, независимо, че по традиция шампионът в повечето случаи взима по-голям дял от организаторите. В случая Усик и Ей Джей ще спечелят по около 40 милиона долара за своя мач.

След мача Усик благодари на щаба си, на всички хора в Украйна и Господ. Той добави, че не смята, че Тайсън Фюри, който държи последния шампионски пояс в тежка категория за пенсиониран и добави, че очаква да се бие с него за короната на абсолютен световен шампион в тежка категория.  

Два пъти през последните три години и половина Антъни Джошуа неочаквано загуби световните титли. Олександър Усик надигра шампиона през септември, въпреки че бе тотален аутсайдер според водещите букмейкъри. Украинецът отне титлите на Джошуа във версиите WBA (Световна боксова асоциация), IBO (Международна боксова организация), IBF (Международна боксова федерация) и WBO (Световна боксова организация) и сега ги защити успешно. Предишното поражение на британеца пък дойде срещу мексиканеца Анди Руис през 2019-а година.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки