Шефът на Зимния дворец: Вече пълзи мухъл по стените

"В момента работим постоянно, за да се нормализират условията", заяви Антон Иванов

Шефът на Зимния дворец: Вече пълзи мухъл по стените

Съоръжението е занемарено само за няколко месеца, обяснява Антон Иванов пред "24 часа".

Треньорката на фигуристката ни Александра Фейгин - Ина Лутай, обяви преди няколко дни, че положението в столичния Зимен дворец е отчайващо. А са се вдигнали цените за ползване на леда по времето на последното ръководство на “Академика 2011”.

“За съжаление, всичко е истина. Не мога да отрека нито една дума. Последните месеци не е работено. Климатикът е изключен, което създава конденз и мъгла. Вече мухълът започва да пълзи по стените”, обясни Антон Иванов, който от 1 септември се завърна като шеф на пързалката. През април с идването на Радостин Василев като министър той напусна по собствено желание. “Просто не исках да им доставя удоволствието да ме уволнят”, обяснява той. 

През юни, когато не е имало лед, е трябвало да бъде направена профилактика на съоръженията. Разбира се, не е пипнато нищо. Най-тревожно е положението с електрическата ролба, която бе купена от Италия. “Просто е трябвало да дойдат хора да я видят, както е по договор. Сега се страхувам, че дори гаранцията на машината е паднала. А тя излиза всеки час да оправя леда”, допълва Иванов.

Ролбата бе закупена по времето на Красен Кралев заради изискванията на международните федерации за провеждане на състезания и техните екологични изисквания.

“Притеснявам се, защото имаме европейско по фигурно пързаляне и световно по хокей. Ако някой дойде сега в залата, може директно да изгубим домакинството”, категоричен е шефът на Зимния дворец. И признава, че го е срам да се искат 265-270 лева на час за тези условия. 

Причината за тежкото състояние е изключеният климатик. "Той трябва да работи 24/7. Не знам защо е изключен. Така се появява кондензът, който се вдига към покрива, а след това слиза по стените", обяснява Иванов.

“Един човек си направи реклама и показа помещения, които никога не са били ремонтирани. Били са заключени и достъпът на деца до тях е забранен. Но това е минало. Проблемът е, че само за няколко месеца всичко е разсипано”, допълни той.

Бившият министър Радостин Василев направи разходка из съоръжението и показа ужасяващи кадри. “Истината излезе наяве. Ремонтът бе само на леденото поле и съблекалните, за да може да има състезания. Останалото бе просто самореклама”, допълва Иванов.

Според него положението става още по-сложно и заради един куп прекратени договори с наематели на различни помещения. “Някои от тях са скъсани от днес за утре, след като наемателят е напълно изряден. Притеснявам се, че може да се стигне до съдебни дела. А нали точно наемът от тези помещения е за това да бъде ледът по-евтин за спортистите. Явно е мислено за нещо друго”, казва Антон Иванов.

"В момента работим постоянно, за да се нормализират условията. Надявам се да се справим", каза оше управителят на съоръжението. В София има две пързалки - Зимен дворец и "Славия", които могат да се ползват за тренировки. Добри условия има на Камчия и Кранево, но те са в руски комплекси.  "А тази зала даде олимпийка в Пекин. Нали за това се борим. Това е голямата задача. Да помагаме на спортистите", завършва той. 

24 часа

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки