Балъков: Изостанахме много в последните 20 години

Той призна, че е готов да се върне към треньорството или да стане спортен директор

Легендата на българския футбол Красимир Балъков разкри в предаването "Тази неделя" по "бТВ", че е имал няколко предложения да стане спортен министър, но ги е отказал.

Според него Българският футболен съюз, колкото и да иска, не може сам да направи промените, от които се нуждае най-обичаният спорт, за да вървим напред. Нужна е и солидна помощ от държавата в тази насока.

"Напоследък не съм в медийното пространство, защото реших да се покрия и да си почина. Негативизмът в българския футбол ми дойде в повече. Разочарован съм, че не се случи това, което исках да направя", обясни героят от САЩ`94.

"В момента прекарвам повече време в България. Това е родината ми, тук се чувствам много добре. Често отскачам до Германия и Португалия. Отпочинал съм и съм готов за следващото предизвикателство, но за момента нямам яснота. Завърших някои лични проекти в Германия. Готов съм сега отново да тръгна към треньорството или да бъдат спортен директор".

"За да има конкурентна среда във футбола, сме зависими от бюджетите на клубовете. Има такива с добри бюджети, но са много малко, и затова няма конкуренция в първенството", коментира бившият полузащитник.

Той направи сравнение между своето поколение и сегашните младежи. "И сега имаме млади и талантливи футболисти, но нивото на конкуренцията е много ниско и затова не могат да израснат като футболисти. При нас, през 94-а имахме правила, школи, бързо излязохме в чужбина, а сега младите не могат да излязат навън. Отиват да играят в Румъния и Турция."

"Животът се промени много. Преди условията бяха много по-различни. В последните 20 години технологията навлезе силно във футболния бизнес, а ние останахме много назад и като инфраструктура, и като технологично развитие. За да се промени това нещо, трябва огромна подкрепа от държавата. Никой не може да ме убеди, че БФС може да направи промяната сам", категоричен е той.

"Футболът е социален продукт. Ако не инвестираш в него, младото поколение ще бъде много по-недоволно. Не може с направата на едно осветление да казваме, че помагаме на футбола."

Балъков коментира и назначението на дъщерята на Христо Стоичков - Михаела, за директор в Професионалната футболна лига: "Помислих, че не е възможно, но ще бъде интересно. Фамилия Стоичкови са дейни хора, обичат да има промени, да се работи в името на българския футбол, а това означава, че ще бъде интересно", добави той.

Още от Интервютa

„Загубихме много мачове заради липса на опит“

Вижте меннието на арменския футболист

Вижте какво разкри той в интервю пред "Мач Телеграф"

Треньорът на Черно море се върна назад към кариерата си на футболист

„Най-голямата ни победа е моралната“, заяви треньорът на „сините“

„Срещу Лудогорец е моментът да покажем какво можем“, заяви халфът на Левски

"Oтказах на Херо заради мутрите"

Вижте подробности

Той коментира нашумелите теми около "сините" в последно време

Актуално

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки