Шампион по биатлон без заплата 3 месеца, Руди Гела одобрява скандален проект

Вижте нови разкрития за спортния ексминистър

Шампион по биатлон без заплата 3 месеца, Руди Гела одобрява скандален проект

Ще ви върнем няколко месеца назад... През април европейският шампион по биатлон за младежи Благой Тодев разкри, че не е получил никакви възнаграждения от държавата за своите резултати в най-успешния ни зимен спорт.

"През изминалия сезон станах европейски шампион, световен вицешампион, носител на малкия кристален глобус в индивидуалната дисциплина при младежите и спортист на месец януари. За тези резултати получих 0 лева от държавата и три месеца сме без заплати", заяви на 29 април младият спортист, възмутен от безхаберното отношение на бившия министър Радостин Василев и експремиера Кирил Петков, към които бяха насочени думите му...

На фона на това признание на една от обещаващите ни спортни звезди, същият този министър Василев, познат и с прозвището Руди Гела, по програмата на Министерството на младежта и спорта за борба със зависимостите е одобрил договор, по силата на който, освен всички замесени по веригата, за един нищо и никакъв оператор е планиран хонорар от... 5000 лева, за два часа работа, пише ПИК.

Скандалното разкритие направи служебният министър на спорта Весела Лечева, която е меко казано в шок от безконтролното харчени на държавни пари по времето на своя предшественик.

"Едно сдружение по програмата за борба със зависимостите е регистрирано в деня, в който подава своето заявление и проект за финансиране. Одобрено е от министъра в оставка с бюджет от 500 000 лева. При мен минават писма за далеч по-малки суми, които могат да допринесат за много по-добър резултат. В рамките на 5000-10 000 лева може да подпомогнеш различни видове спортове и треньори. При мен е целият проект, който иначе е доста голям, но ако влезем в детайли, ще видите как се аргументира изхарчването на тези 500 000 лв. В рамките на два месеца в три града да се провеждат три концерта и по един дискусионен и обучителен модул. Това е разхищение, което няма как да допусна. И това ме накара да направя по-сериозна проверка за всички проекти, финансирани по тази програма", заяви Лечева в интервю за "Телеграф".

Лошото е, че по договора, подписан от Гела, вече са били преведени 80% от сумите.

"Един детайл - наем на зала в Габрово - 5900 лева, наем на зала във Велико Търново - 6800 лева за обучителен модул за един ден. От моя скромен опит по кампании, няма такава цена за зала нито в Търново, нито в Габрово. Хонорарът на оператора, който трябва да заснеме събитието, е 5000 лв. Мисля, че и нашите най-добри оператори не получават подобен хонорар за два часа работа. Концертите, без да има кой знае какви звезди, струват по 86 000 лева в Габрово и в Търново.

Записано е, че се очаква аудитория от 200 души! И това е одобрено. За мен трябва да се променят правилата за оценяване на такива проекти. Трябва да бъде променен изцяло механизмът, да се привлекат външни оценители, да не се допускат случайни организации без абсолютно никакъв административен опит, току-що създадени. Това е практика, която върви от години. Нали щяхме да променяме модела ? Одобрени са проектите на още две различни организации, но с абсолютно еднакви управителни тела, и двете финансирани с по 150 000 лева. Всичко е толкова елементарно, посредствен опит да се вземат сериозни средства по най-безобразен начин, със съмнителен краен резултат", възмутена е Лечева.

Тя добави, че от това, което е успяла да проучи до този момент, специално федерацията по биатлон е била ощетена с 200-300 000 лв.

"Един наш биатлонист разполага с 3 до 4 максимум чифта ски за сезон, негов съперник - от 10 до 16 чифта. Ето я разликата, когато ги ощетиш с тези пари", каза още служебният министър.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки