Краят дойде! Роджър Федерер напусна корта със сълзи на очи

Швейцарецът изигра последния си професионален мач на Лейвър Къп

Краят дойде! Роджър Федерер напусна корта със сълзи на очи

Един от най-великите играчи в историята на тениса - Роджър Федерер, изигра последния двубой в кариерата си! 41-годишният швейцарец реши това да бъде мач на двойки рамо до рамо с големия му съперник през годините Рафаел Надал, като двамата представляваха отбора на Европа.

Те се изправиха срещу Джак Сок и Франсис Тиафо в двубоя от турнира "Лейвър Къп" в Лондон. А препълнената зала "О2" стана свидетел на истински спектакъл, който тези четирима тенисисти поднесоха. За съжаление Маестрото не успя да завърши кариерата си с победа и мачът бе спечелен от отбора на Света след 4:6, 7:6(2), 11:9 в негова полза.

В първия сет мачът вървеше гейм за гейм. Всяка от двойките печелеше подаването си без особени затруднения до 4:4. 


Решаващ се оказа десетият гейм. В началото изглеждаше, че Тиафо и Сок ще го вземат без проблеми, като поведоха с 40:15, но след това загубиха четири поредни точки и допуснаха пробив, като резултатът стана 6:4 в полза на Федерер и Надал, които затвориха сета в своя полза.

Вторият сет предложи доста повече драма. Още в третия гейм представителите на Света стигнаха до три точки за пробив при 0:40. Европейците спасиха две от тях, но при третата Федерер сгреши на мрежата и Тиафо и Сок поведоха с 2:1 с пробив. 

Ветераните можеха да върнат пробива още в следващия гейм, когато получиха три възможности, но така и не успяха да се възползват от нито една от тях и "червените" поведоха с 3:1. 

Все пак Маестрото и Матадора съумяха да върнат пробива в шестия гейм. Тогава се стигна до 15:40 и още с първата си възможност европейците откраднаха гейма. Интересното е обаче, че това стана с една доста спорна точка, като при бързо разиграване на мрежата Тиафо удари една ниска топка и от ракетата му тя първо срещна земята, а след това прескочи мрежата. Това обаче стана толкова бързо, че не се видя в реално време, но съдията го забеляза и даде точката на Федерер и Надал, а повторенията показаха, че е бил прав в отсъждането си. 

Следващият драматичен гейм бе №11, в който на сервис на Надал се стигна до 0:40 и "сините" трябваше да спасяват три поредни точки за пробив. Това обаче не бе всичко, защото впоследствие американците си изработиха още три брейк пойнта, но с невероятна воля и характер Федерер и Надал успяха да се измъкнат от трудната ситуация и да спечелят гейма за 6:5. 

И в следващия гейм бе оспорвано, но отборът на Света успя да го спечели, като така се стигна до тайбрек. Там Сок и Тиафо се представиха повече от отлично и дадоха само две точки на опонентите си, като така спечелиха сета и изравниха резултата в мача.

Така се стигна до решаващ тайбрек до 10 точки. И в него драмата продължи, като съперниците се бореха със зъби и нокти за всяка точка, а Джак Сок се запомни с две невероятни отигравания, с които вдигна публиката на крака. Европейците имаха шанс да затворят мача в своя полза, като Федерер сервира при резултат 9:8. Тиафо обаче направи убийствен ретур, с който за малко да отнесе главата на Надал, а след това американците измъкнаха и следващите две точки и се поздравиха с успеха с 11:9 в своя полза.

Така Сок и Тиафо донесоха втората точка за Света в турнира, като вече общият резултат е изравнен на 2:2. Това обаче не бе най-важното тази вечер, в която преобладаваха емоциите, особено след края на двубоя, като Федерер не сдържа сълзите си. Той приключва кариерата си с 20 титли от Големия шлем, златен и сребърен олимпийски медал и още куп други успехи, като записа името си сред най-великите, които някога са практикували този спорт.

 

 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки