България с шестима джудисти за световното в Узбекистан

За първенството в Ташкент са заявени 584 състезатели от 87 държави

Най-добрите български джудисти тръгват в понеделник, 3 октомври за Световното първенство в Ташкент (Узбекистан), което ще се проведе от 6 до 12 октомври. Според регламента участие на първенството имат само първите 100 състезатели в световната ранглиста при мъжете и жените.

Така в категория до 66 килограма ще стартира Янислав Герчев, който през април спечели третия си сребърен медал от Европейско първенство, но сега ще излезе в по-горната за него категория. В същата категория сили ще мери и Божидар Темелков.

Бронзовият медалист от Евро 2022 Марк Христов ще спори при 73-килограмовите, а дебют на Световно първенство в новата категория до 90 килограма ще направи капитанът на националите Ивайло Иванов, двукратен европейски вицешампион и носител на множество медали от големи първенства. По-рано през годината той спечели титла в същата категория на Европейската купа в Прага.

Борис Георгиев ще стартира при 100-килограмовите. Именно в Ташкент през миналата година той спечели първия си медал от голям форум - сребро на турнира от Големия шлем.

Единствената българска представителка при жените ще бъде Ивелина Илиева (57 кг), европейска вицешампионка и пета на Световното първенство през 2019-а. След олимпиадата Илиева бе прекратила кариерата си, но се завърна на татамито, а в началото на септември триумфира с титла на турнира в Оберварт (Австрия).

С тимаутре заминават и трима треньори - Ален Шмит, мениджър на националите, Ганчо Дойков и Свилен Скерлев. Отборът ще бъде воден от президента на федерацията Румен Стоилов.

За първенството в Ташкент са заявени 584 състезатели от 87 държави.

Актуално

12:00 26/11 Гигант - ЦСКА 7:8 (дузпи)
15:00 26/11 Славия - Лудогорец 1:2
12:00 26/11 ТУНИС - АВСТРАЛИЯ 0:1
15:00 26/11 ПОЛША - САУД АРАБИЯ 2:0

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки