Световната титла в MotoGP, ще се реши в последния старт

Франческо Баная с "Дукати" спечели Гран При на Малайзия

Световната титла в MotoGP, ще се реши в последния старт

Франческо Баная с "Дукати" спечели Гран при на Малайзия в MotoGP, предпоследен кръг за сезона в световния шампионат по мотоциклетизъм.

Италианецът финишира за 40:14.3320 минути. Баная стигна до седми успех от началото на кампанията, но не успя да вземе първа световна титла в кариерата си. Последното състезание ще се проведе във Валенсия на 6 ноември.

Енеа Бастианини (Италия) с "Дукати" остана втори на 0.270 секунди, а трети се нареди световният шампион от миналия сезон Фабио Куартараро от Франция с "Ямаха" с пасив от 2.773 секунди.

Баная, шампион в Moto2 за 2018 гoдина, стартира силни и от девета позиция се изкачи до втора зад Хорхе Мартин в първата обиколка, а Куартараро също се предвижи напред от 12-и, за да остане в преследването.

Мартин, който стартира от полпозишън, катастрофира в седмата обиколка, за да даде водачеството на Баная. Италианецът удържа лидерството до края и ще стане световен шампион, ако завърши 14-и или по-напред във Валенсия след две седмици.

"Първо, искам да кажа, че това беше най-добрият старт на състезание в живота си. Беше перфектно", каза Баная, който изоставаше с 91 точки зад Куартараро в един момент от сезона.

"Поех някои рискове. Преследването на Хорхе беше малко прекалено и започнах да се стресирам. Но след това той катастрофира, за съжаление, и свършихме наистина добра работа по отношение на класирането в шампионата. Можем да бъдем много щастливи", добави той.

Баная може да сложи край на 15-годишното очакване на "Дукати" за втори шампион в MotoGP при пилотите след Кейси Стоунър. Той може също така да стане първият италианец, спечелил титлата след неговия ментор Валентино Роси през 2009 година. "Дукати" вече спечели титлите при конструкторите и отборно.

Куартараро заяви, че е щастлив да се завърне на подиума след поредица от разочароващи представяния.

"Днес дадох максимума от себе си, не можех да се справя по-добре. Гордея се със себе си. "Дукати" имаха добър ден, но ние също. Това беше едно от най-добрите ми състезания този сезон. Дори ако имам супер малък шанс във Валенсия, ще се боря докрай", каза французинът.

В генералното класиране води Франческо Баная с 258 точки, с 23 повече от Фабио Куартараро, а на трета позиция е Алейш Еспаргаро (Априлия) с 212 точки.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки