АФБ: Само спекулации и празнословие за лиценза ни

Шефът на федерацията Камен Михайлов излезе с отворено писмо до медиите

АФБ: Само спекулации и празнословие за лиценза ни

Шефът на "Автомобилна федерация България" Камен Михайлов публикува отворено писмо по казуса с лиценза на централата и този на Българска федерация по автомобилен спорт:

В публичното пространство широко се спекулира с лиценза за т.нар. „автомобилен спорт“.

С настоящото писмо целим да дадем яснота по казуса, като се разграничим от стила на личностни нападки, които ни заливат в последните дни.

В началото на тази седмица Министерство на младежта и спорта, в изпълнение на Определение от 21.07.2022 г., постановено по адм. дело № 6303/2022 г., от състав на ВАС, Седмо отделение (влязло в законна сила на 10.08.2022 г.), разпореди вписване по служебен път в Регистър на лицензираните спортни федерации и спортни клубове – техни членове по чл.9, ал.1, т.1 от Закона за физическото възпитание и спорт (ЗФВС) на „АВТОМОБИЛНА ФЕДЕРАЦИЯ НА БЪЛГАРИЯ“ (АФБ) и всички заличени на основание Заповед № РД – 09 - 393/18.05.2022 г. спортните клубове – членове на АФБ. С въпросното Определение беше спряно допуснатото предварително изпълнение на Заповед № РД-09-393/18.05.2022 г. на министъра на младежта и спорта, с която на основание чл. 24, ал. 1, т. 2, предл. 1-во от ЗФВС, беше отнет безсрочния спортен лиценз № 1, издаден на АФБ за осъществяване на дейност на спортна федерация по чл. 18, ал. 2, т. 1 от ЗФВС за "автомобилен спорт". 

Предвид императивната разпоредба на чл. 19, ал. 1, т. 1 от ЗФВС, предвиждаща, че спортен лиценз се издава само на една спортна федерация по чл. 18, ал. 2, т. 1 от ЗФВС, "БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ ПО АВТОМОБИЛЕН СПОРТ" (БФАС) и членуващите в нея клубове бяха заличени от регистъра на ММС.

Вярвам, че ефективното изпълнение на обвързващ съдебен акт, е основополагащ принцип на правовата държава, като то е от основно значение за гарантиране на доверието на обществеността в съдебната система и правото на справедлив процес. Разбирам, че в една такава ситуация се допуска, че ще има недоволни, но в случая представляваната от мен федерация е защитила своите права и интереси по съдебен ред и съдът е уважил направеното от АФБ искане.

Така функционира правото, така функционира държавата. Представителите на БФАС също могат да се защитят по съдебен ред, ако считат, че интересите и правата им са нарушени (както направиха това през 2019 г., когато обжалваха отнемането на лиценза на БФАС и издаването на лиценза на АФБ - двете им жалби бяха отхвърлени от ВАС на тричленен и петчленен състав).

Никой не отрича, че все още не са приключили по същество съдебните производства по оспорване на Заповед № РД - 09 - 393/18.05.2022 г. на министъра на младежта и спорта, с което беше отнет безсрочният спортен лиценз № 1, издаден на „АВТОМОБИЛНА ФЕДЕРАЦИЯ НА БЪЛГАРИЯ“, и Заповед № РД-10-2/13.07.2022 г. на министъра на младежта и спорта, по силата на която на "Българска федерация по автомобилен спорт" е издаден безсрочен спортен лиценз № 106 за осъществяване на дейност на спортна федерация по чл. 18, ал. 2, т. 1 ЗФВС за "автомобилен спорт", като до настоящия момент два състава на Върховен административен съд са спрели предварителното изпълнение на тези заповеди.

Надявам се, че горното ще внесе поне малко яснота в този казус, който дава поводи за толкова много спекулации и празнословие.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки