Българската федерация по волейбол проведе семинар

За кондиционна подготовка на деца от 12 до 15 години

Българската федерация по волейбол проведе семинар

Българската федерация по волейбол проведе поредното събитие от своята програма за развитие на спорта чрез повишаване квалификацията на българските треньори и целево подпомагане на клубове, развиващи детско-юношески волейбол в България.

Фокусът на проведения семинар за кондиционна подготовка бе насочен към тренировките на деца от 12 до 15 години.

Основен лектор бе Йордан Георгиев от ВК Левски. Помагаха му Велчо Соколов, кондиционен треньор на Хебър, както Самуил Иванов, кондиционен треньор на Левски. На събитието присъстваха над 57 треньори от цялата страна, а домакин бе зала "Левски-София".

След края на семинара БФВолейбол предостави на всеки един от участващите клубове специализирано оборудване за провеждане на кондиционни тренировки, чието ефективно приложение в практиката бе и една от основните теми.

"Най-важната цел беше да се научат как да използват получените пособия. Не познаваме всички клубове и треньори, затова не сме коментирали специфична методика, а дадохме само насоки. Въпросът беше да се предизвика дебат. Нека първо тестват новото оборудване, а след това ще продължим към методиката. В програмата на семинара бяха включени няколко основни панела. Първият е атлетиката и движенията, които трябва да правят състезатели между 12 и 15 години. Говоря за работа със стълбички, конуси. Как да се постигат максимални резултати и да няма контузии. След всеки панел имаше доста демонстрации и така провокирахме дискусии и коментари", коментира Йордан Георгиев.

"Втората част на семинара фокусираше върху упражнения с халки и ластици. Обяснихме защо ги използваме. Тренировките там са много разнообразни – от начинаещи до напреднали. Някои треньори смятат, че халките са опасни. Съвсем нормален въпрос е! При правилно изпълнение на упражненията няма проблеми. Халките помагат за цялостно заздравяване на тялото. Демонстрирахме различни приложения на ластиците – от загрявка до излизане от тренировка. Също така ластикът е помощ и за друг вид упражнения. Повечето треньори имаха опит и това мина отлично", добави той.

"Завършихме с панел за работа с външни обекти – пудовки. Обяснихме, че работим в пълен клек. Има протоколи за безопасно изпълнение. В школата на Левски вече работим седем години по този начин. Важно е да се знае дозирането на натоварване при различните състезатели. Показахме доста упражнения – от най-малките до най-напредвалите. Имаше много демонстрации. Доста от треньорите дойдоха да говорят индивидуално след семинара. БФ Волейбол предостави оборудването. След шест месеца ще направим втори семинар, на който треньорите да разкажат как са се справили и да зададат своите въпроси", каза още Георгиев.

"Много съм доволен, че федерацията прави такива инициативи. Ние сме нов клуб, само на четири месеца. Всички треньори са млади и имат нужда от подобни семинари. Колкото по-често, толкова по-добре. От семинара за кондиционната подготовка научихме доста специфични неща, насочени към деца между 13 и 15 години. Дано федерацията продължи да обучава по подобен начин. Важно е да присъстваме. Помощта с предоставените ни пособия е чудесна практика и дано да продължи занапред. Посочиха ни упражнения, с които да подготвяме нашите състезатели. Това е изключително полезно и има единна методика, специално за тази възраст. Базови неща са, но са много полезни за младите треньори. Аз съм и президент, и наставник в клуба. Искаме да се развиваме", заяви Мирослав Илиев, президент на ВК Металург.

"За мен този семинар е супер полезен. Успях да си сверя часовника с най-добрите. На първо място слагам Левски, където условията са най-добри. Говоря като школа за деца. И аз ползвам техните методи, макар и в по-малък мащаб. Зарадвах се, че работя в правилна насока. Научих много нови техники. Имам предвид как да накарам моите деца да изпълняват дадени упражнения. Чуха се много идеи. Изключително полезно беше за мен. Федерацията се ангажира с помощ към по-малките клубове с оборудване и начин на ползване. Много важно е! Не е само да се даде, но и да се покаже как да се ползва. Надявам се, че няма да е само това. Фактът, че имаше възможност да се съберем колеги, да видим, чуем и да изкажем мнение, също беше много позитивен. Там се раждат идеите. Затова е хубаво да има постоянно подобна обмяна на опит. Впечатлен съм от Йордан. Изключителен човек. Каза ясни и точни неща. Дано не остане само семинар за кондиционна подготовка. По-възрастните колеги имат изградени навици, но за младите като мен е важно да се учим от най-добрите. Можем да отсеем какво ни е най-полезно. Левски разполага с най-добрите условия и по-малките трябва да взаимстваме от тях", каза Анатоли Пенев от ВК Троян волей.

"Семинарът беше много полезен, тъй като аз съм кондиционен треньор. Лекторите обясняваха базови работи, но също така казуси и проблеми. А такива има при всички. Процесът беше двустранен. Предоставиха ни оборудване и това ще е много полезно. Ще послужи в работата, особено в клубове, които нямат възможност да имат кондиционен треньор. Най-интересно за мен беше да чуя мнението на колеги по определени въпроси, в които има казуси", добави Александър Стоянов от ВК Марек Юнион-Ивкони.

Алегри: Целта ни е Шампионска лига

Треньорът на Ювентус иска да стигне финал за Купата на Италия

Барселона продължава преговорите за Олмо

"Каталунците" са влезли в преговори с агентите на халфа

Дортунд преговаря с Хумелс за нов договор

Защитникът може да остане за още една година, макар да е на 35 години

Кристенсен е сигурен за бъдещето си

Бранителят ще остане в Барселона и за следващия сезон

Салах си тръгва от Ливърпул заедно с Клоп

Крилото няма намерение да продължи авантюрата си на "Анфийлд"

Рома с гневна декларация към Серия А

"Вълците" са недоволни от програмата им за мача с Удинезе на 25-ти април

Ман Юнайтед стиска палци на Борусия Дортмунд да спечели Шампионската лига

"Червените дяволи" чакат сериозен бонус от Джейдън Санчо

Решено е: Милан уволнява Пиоли след края на сезона

Италианецът ще завърши без трофей за пореден сезон

Начо си тръгва от Европа, за да не играе срещу Реал Мадрид

Капитанът на "белия балет" не иска да се изправя срещу родния си клуб

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки